Τελευταία Νέα
Διεθνή

ΥΠΕΞ Κίνας: Δεν υπάρχουν διαφορές με τις ΗΠΑ για την πρώτη φάση της εμπορικής συμφωνίας

ΥΠΕΞ Κίνας: Δεν υπάρχουν διαφορές με τις ΗΠΑ για την πρώτη φάση της εμπορικής συμφωνίας
Το κινεζικό Υπουργείο Εξωτερικών τόνισε ότι η συμφωνία είναι ιδιαίτερα σημαντική και για τις δύο πλευρές
Τη θέση ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Κίνα δεν έχουν διαφορές όσον αφορά την πρώτη φάση της εμπορικής συμφωνίας η οποία ανακοινώθηκε την περασμένη εβδομάδα, διατύπωσε σήμερα (15/10) το κινεζικό Υπουργείο Εξωτερικών, μέσω δηλώσεων που πραγματοποίησε ο εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ, Geng Shuang.
Ειδικότερα, ο κ. Geng δήλωσε ότι «οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Κίνα δεν έχουν διαφορές όσον αφορά τη μερική συμφωνία που επιτεύχθηκε την περασμένη εβδομάδα», χαρακτηρίζοντας παράλληλα ως «σωστά» τα σχόλια των ΗΠΑ για τη συμφωνία.
Παράλληλα, ο εκπρόσωπος του κινεζικού ΥΠΕΞ επεσήμανε ότι «η πρώτη φάση της συμφωνίας στις εμπορικές συνομιλίες Κίνας και ΗΠΑ είναι ιδιαίτερα σημαντική για την Κίνα, για τις ΗΠΑ και για τον κόσμο».
Ερωτηθείς για την αγορά αμερικανικών αγροτικών προϊόντων, ο κ. Geng ανέφερε ότι «η ζήτηση από τις κινεζικές επιχειρήσεις αποτέλεσε καθοριστικό παράγοντα για το ποσό των αγροτικών αγαθών που θα αγοράσει η Κίνα από τις ΗΠΑ», προσθέτοντας ότι οι κινεζικές επιχειρήσεις έχουν ήδη πραγματοποιήσει αγορές αμερικανικών προϊόντων το τρέχον έτος.
Σύμφωνα με το ΥΠΕΞ, οι αγορές αυτές περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων 20 εκατ. τόνους σπόρων σόγιας, 700 χιλ. τόνους χοιρινού κρέατος, καθώς και 700 χιλ. τόνους σόργου.
Χθες (14/10) ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών, Steven Mnuchin, δήλωσε ότι οι δύο πλευρές «έχουν μία θεμελιώδη συμφωνία η οποία υπόκειται σε τεκμηρίωση», για να προσθέσει ότι «σημειώθηκε πρόοδος την περασμένη εβδομάδα», καθώς και ότι «η πρώτη φάση της συμφωνίας είναι σημαντική».
«Η Κίνα θα ενισχύσει τις αγορές γεωργικών προϊόντων», σημειώνει ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, ο οποίος διευκρίνησε ότι σε περίπτωση που δεν ολοκληρωθεί η συμφωνία, οι δασμοί που είναι προγραμματισμένοι για τι 15 Δεκεμβρίου θα τεθούν κανονικά σε ισχύ.
«Υπάρχουν ακόμα ορισμένα ζητήματα τα οποία πρέπει να διευθετηθούν, ωστόσο έχουμε κάθε προσδοκία ότι η πρώτη φάση θα ολοκληρωθεί», υπογράμμισε μεταξύ άλλων ο κ. Mnuchin.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης