Νέα καινοτομία: Iπτάμενα ρομπότ με τη μορφή drones επιθεωρούν αιολικά πάρκα

Νέα καινοτομία: Iπτάμενα ρομπότ με τη μορφή drones επιθεωρούν αιολικά πάρκα
H πρωτοπορία της ORCA έγκειται στην ανάπτυξη ρομπότ που δεν ελέγχονται, αλλά είναι εντελώς αυτόνομα και λαμβάνουν αποφάσεις για τον εαυτό τους.
Ερευνητές από τη Σκωτία δημιούργησαν νέα, εντελώς αυτόνομα ρομπότ, τα οποία μπορούν να διενεργούν ελέγχους για τυχόν ζημίες στα αιολικά πάρκα. Τα ρομπότ αυτά είναι σε μορφή drones και δημιουργήθηκαν από την ORCA (Offshore Robotic Certification of Assets hub). Μπορούν να περπατήσουν, να οδηγήσουν, να πετάξουν, ή ακόμα και να σκεφτούν για τον εαυτό τους.
Το εγχείρημα χρηματοδοτήθηκε με πόρους της ORCA, η οποία αποτελεί το μεγαλύτερο ακαδημαϊκό κέντρο του είδους του και διευθύνεται από τα Πανεπιστήμια του Εδιμβούργου και του Heriot-Watt. Συνεργάτες του εγχειρήματος ήταν, επίσης, 30 επιχειρηματίες, το Πανεπιστήμιο Imperial του Λονδίνου, καθώς και τα Πανεπιστήμια της Οξφόρδης και του Λίβερπουλ.
Η καινοτομία του συγκεκριμένου ρομπότ-drone έγκειται στο ότι μπορεί να προσγειωθεί σε κάθετες επιφάνειες και ότι διαθέτει ρομποτικό χέρι. Ακριβώς, δε, επειδή είναι αυτόνομο, δεν θα χρειάζεται να ελέγχεται μέσω τηλεχειριστήριου.
Με αυτό το ρομπότ, που έχει την ονομασία ANYbotics" και βρίσκεται ήδη στην αγορά, θα σταματήσουν οι επικίνδυνες αποστολές των ανθρώπων, οι οποίοι φορώντας ειδικά καπέλα και στολές, αιωρούνται πάνω από μια τουρμπίνα που είναι εγκατεστημένη σε μια τρικυμιώδη θάλασσα.
Ο ερευνητής Ντέιβιν Λέιν, από το Πανεπιστήμιο Hariot-Watt, τονίζει ότι η δημιουργία αυτού του ρομπότ παρουσιάζει νέες ευκαιρίες στον τομέα της ενέργειας.
"Πολλές από τις υπεράκτιες πλατφόρμες στις οποίες εργαζόμαστε είναι πολύ μικρές, οι χώροι είναι πολύ περιορισμένοι και τα τροχοφόρα ρομπότ δεν μπορούν να εκμεταλλευτούν όλο το εύρος της πλατφόρμας", εξηγεί ο ίδιος και προσθέτει ότι τα ρομπότ που διαθέτουν πόδια και μπορούν να περπατήσουν, πηγαίνουν σε τμήματα της υπεράκτιας πλατφόρμας που τα έως σήμερα αντίστοιχά τους, δε θα μπορούσαν να πάνε.
Οι συνεργάτες της ORCA αναπτύσσουν επίσης ρομπότ που μπορούν να κυλούν σε τροχούς, να επιπλέουν στο νερό ή να βυθίζονται κάτω από την επιφάνεια του.
Οι ερευνητές του Heriot-Watt υπήρξαν πρωτοπόροι στην ανάπτυξη υποβρυχίων τα οποία μπορούν να επιθεωρήσουν, επιδιορθώσουν και βοηθήσουν στην αποξήρανση των υπεράκτιων δομών.
Ωστόσο, η πρωτοπορία της ORCA έγκειται στην ανάπτυξη ρομπότ που δεν ελέγχονται, αλλά είναι εντελώς αυτόνομα και λαμβάνουν αποφάσεις για τον εαυτό τους.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης