Διεθνή

Η μάχη της Manbij ξεκίνησε - Ποιοί συγκρούονται - Οι στόχοι του Ερντογάν και οι γκρίζες συμμαχίες

Η μάχη της Manbij ξεκίνησε - Ποιοί συγκρούονται - Οι στόχοι του Ερντογάν και οι γκρίζες συμμαχίες
Για την Manbij δεν είναι ξεκάθαρο το τι θα συμβεί - Oι δυνάμεις του συριακού στρατού εισήλθαν στην πόλη
(upd 24.00) Mε επίκεντρο την Manbij εκτυλίσσονται οι συγκρούσεις πλέον καθώς εκεί είναι παρόντες και δυνάμεις του εθνικού στρατού που υπακούουν στο Άσσαντ και Κούρδοι μαχητές αλλά και Σύροι που έχουν πάρει το μέρος των Τούρκων, οι οποίοι τους υποστηρίζουν.
Ο Ερντογάν υποστήριξε ότι οι τουρκικές δυνάμεις δεν θα εισέλθουν στην πόλη έαν εκκαθαριστεί από τους «τρομοκράτες» - Κούρδους. «Οι τρομοκρατικές οργανώσεις έπρεπε να έχουν εκκαθαριστεί από την Μανμπίζ εντός 90 ημερών
Όμως σύμφωνα με τις πληροφορίες και εκτιμήσεις της δημοσιογράαφου Zeina Khord, ο Τούρκος και ο Ρώσος ΥΠΕΞ έχουν συντονισθεί νωρίτερα ερχόμενοι σε επαφή, στοιχείο που δείχνει ότι οι Ρώσοι διατηρούν την υψηλή εποπτέια και είναι οι κερδισμένοι των εξελίξεων καθώς εκτός των άλλων στηρίζουν και ελέγχουν τον Άσσαντ.
Ο συριακός στρατός βρίσκεται ήδη στις πόλεις Αϊν Ισά, Ταλ Ταμέρ και την Τάμπκα κοντά στην Ράκκα, δηλαδή νότια και απέναντι από τις πόλεις Ταλ Αμπιάντ και Ρας αλ Άϊν, όπου δίνονται οι μάχες των τουρκικών δυνάμεων με τους Κούρδους.

Φουντώνει η πολεμική σύγκρουση

Οι έντονες συγκρούσεις συνεχίζονται  στη βορειοανατολική Συρία, καθώς η Τουρκία συνεχίζει τη στρατιωτική της επιχείρηση εναντίον των Κούρδων μαχητών για έκτη ημέρα με τον Τούρκο πρόεδρο να διαμηνύει  ότι «η μάχη θα συνεχιστεί ως την τελική νίκη» απαντώντας στις εκκλήσεις Ευρωπαίων ηγετών για τερματισμός της επίθεσης.
Ο πρόεδρος Recep Tayyip Erdogan διαμήνυσε σήμερα 14/10/2019 πως η Τουρκία σκοπεύει να εκδιώξει τους υπό την ηγεσία των Κούρδων μαχητές από την πόλη Manbij της βόρειας Συρίας, μετά τη συμφωνία στην οποία κατέληξαν αξιωματούχοι των Κούρδων της Συρίας με τη συριακή κυβέρνηση ώστε να αντιμετωπίσουν την επίθεση της Άγκυρας.

Οι δηλώσεις Ερντογάν


Σε δηλώσεις του προς τους δημοσιογράφους πριν από μια επίσκεψη στο Αζερμπαϊτζάν, ο Erdogan είπε πως η Τουρκία θα εφαρμόσει τα σχέδιά της για τη Manbij  και θα εγκαταστήσει εκεί Άραβες, έπειτα από την αποτυχία μιας συμφωνίας με την Ουάσινγκτον πέρυσι που προέβλεπε την αποχώρηση των μαχητών της κουρδικής πολιτοφυλακής YPG.
«Η συμφωνία μας με τις Ηνωμένες Πολιτείες ήταν οι τρομοκρατικές οργανώσεις να απομακρυνθούν από τη Μάνμπιτζ μέσα σε 90 ημέρες», είπε, εννοώντας τις Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG). «Ωστόσο, πέρασε ένας χρόνος και η Manbij δεν έχει εκκαθαριστεί», είπε ο Ερντογάν στους δημοσιογράφους στο αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης.
«Εμείς, ως Τουρκία, δεν θα μπούμε στη Μάνμπιτζ μέχρι ν’ αδειάσει. Οι πραγματικοί ιδιοκτήτες της περιοχής εκείνης, οι Άραβες, και οι φυλές που είναι οι αληθινοί ιδιοκτήτες θα πάνε εκεί. Η προσέγγισή μας στο θέμα αυτό είναι να εγκατασταθούν εκεί και να προβλέψουμε για την ασφάλειά τους», προσέθεσε.
Απαντώντας σε ερώτηση για τη συμφωνία που επιτεύχθηκε ανάμεσα στις κουρδικές δυνάμεις και στη Δαμασκό, ο Erdogan είπε πως δεν περιμένει να ανακύψουν οποιαδήποτε προβλήματα στην πόλη Κομπάνι και πρόσθεσε πως ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμρ Πούτιν έχει μια «θετική προσέγγιση».
«Υπάρχουν πολλές φήμες αυτή τη στιγμή. Ωστόσο, ιδιαίτερα μέσω της πρεσβείας και με τη θετική προσέγγιση της Ρωσίας στο Κομπάνι, φαίνεται ότι δεν θα υπάρξουν οποιαδήποτε θέματα», είπε, χωρίς να επεκταθεί.
Ο Πρόεδρος Recep Tayyip Erdogan δήλωσε ότι η επίθεση αποσκοπεί στην απομάκρυνση των κουρδικών δυνάμεων από τη συνοριακή περιοχή και στη δημιουργία μιας "ασφαλούς ζώνης" στην οποία μπορούν να επιστρέψουν εκατομμύρια σύριοι πρόσφυγες.
Οι δυνάμεις που υποστηρίζονται από την Τουρκία ξεκινούν   για να καταλάβουν τον Manbij
Η Τουρκία δεν θα υποχωρήσει από τη στρατιωτική επιχείρηση που διεξάγει εναντίον των Κούρδων μαχητών στη βορειοανατολική Συρία «ό,τι κι αν λέει ο οποιοσδήποτε» υποστήριξε ο τούρκος πρόεδρος, προσθέτοντας ότι η μάχη θα συνεχιστεί έως την «τελική νίκη».
«Είμαστε αποφασισμένοι να συνεχίσουμε την επιχείρηση μέχρι τέλους, χωρίς να δίνουμε προσοχή σε απειλές.
Θα ολοκληρώσουμε, οπωσδήποτε, τη δουλειά που ξεκινήσαμε.
Η μάχη μας θα συνεχιστεί έως την επίτευξη της τελικής νίκης» υπογράμμισε ο Erdogan κατά τη διάρκεια ομιλίας στο Μπακού του Αζερμπαϊτζάν.
Επιπλέον, ο αρχηγός του τουρκικού κράτους καταφέρθηκε εναντίον της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Αραβικού Συνδέσμου για την κριτική που ασκούν σε βάρος της στρατιωτικής επιχείρησης της Άγκυρας και ζήτησε διεθνή χρηματοδότηση για τα σχέδια της Άγκυρας για μια «ζώνη ασφαλείας» στη βορειοανατολική Συρία.

Το αίνιγμα της Manbij

Σύμφωνα με τα κρατικά ΜΜΕ της Συρίας, ο συριακός στρατός βρίσκεται ήδη στην Αϊν Ισά και κοντά στην πόλη Τάμπκα κοντά στην Ράκα. Για το Κομπανί, όπου οι Κούρδοι συμφώνησαν να επιτρέψουν την είσοδο στον συριακό στρατό, ο Erdogan υποστηρίζει ότι δεν θα υπάρξει κανένα πρόβλημα καθώς υπάρχει συντονισμός με τους Ρώσους.

Για την Manbij δεν είναι ξεκάθαρο το τι θα συμβεί, καθώς δίνονται μάχες σε γύρω χωριά αλλά ο Τούρκος πρόεδρος υποστήριξε ότι οι τουρκικές δυνάμεις δεν θα εισέλθουν στην πόλη.
Σύμφωνα με κουρδικά ΜΜΕ, ο στρατός ξηράς της Συρίας βρίσκεται ήδη εντός της Manbij. Άγνωστο παραμένει το τι μέλλει γενέσθαι σε Αφρίν και Ιντλίμπ, όπου βρίσκονται τουρκικές στρατιωτικές βάσεις.   
To Al Jazeera μεταδίδει ότι οι συριακές δυνάμεις των ανταρτών είχαν ξεκινήσει μια επιχείρηση για να καταλάβουν το Manbij.
"Η επιχείρηση έχει αρχίσει, το ερώτημα είναι τι συμβαίνει όταν αυτά τα στρατεύματα φτάσουν στο κέντρο της πόλης", ανέφερε ο ανταποκριτής του Al Jazeera.
«Καταλαβαίνουμε ότι υπάρχουν αρκετές εκατοντάδες SDF που έχουν συγκεντρωθεί στο Manbij, υπάρχει επίσης ο αμερικανικός στρατός, ο οποίος είναι παρών μέσα και γύρω από την πόλη. Στα περίχωρα του Manbij, υπάρχουν στρατεύματα του Συριακού Στρατού που προσπαθούν να φτάσουν στο αλλά η παρουσία των αμερικανικών στρατευμάτων τους εμποδίζει να το κάνουν ", πρόσθεσε.
"Υπάρχουν όλες αυτές οι δυνάμεις στο παιχνίδι και δεν είναι σαφές πώς θα διεξαχθεί αυτή η μάχη · θα μπορούσε να υπάρξει είτε αντιπαράθεση, συμφωνία ή παράδοση».
www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης