Ενέργεια

Σε εξέλιξη οι διεργασίες για την χρέωση των προμηθευτών - Το δυσμενές σενάριο για την αγορά

Σε εξέλιξη οι διεργασίες για την χρέωση των προμηθευτών - Το δυσμενές σενάριο για την αγορά
Σύμφωνα με πηγές της αγοράς, ένα αποδεκτό ύψος για τη συγκεκριμένη χρέωση θα ήταν μεταξύ των 6-7 ευρώ/Mwh.
Άλυτο παραμένει το μείζον πρόβλημα που έχει ανακύψει για την αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, λόγω της υπερβολικής αύξησης της χρέωσης των προμηθευτών υπέρ των ΑΠΕ.
Το ΥΠΕΝ δεν έχει καταλήξει ακόμη στον τρόπο, με τον οποίο θα αντιμετωπιστεί το πρόβλημα, καθώς η σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε την προηγούμενη Παρασκευή απέβη άκαρπη, ενώ ακόμη δεν έχει προσδιοριστεί ο ακριβής χρόνος της νέας σύσκεψης, που αναμένεται να γίνει εντός της εβδομάδας.
Πηγές του υπουργείου σημειώνουν, ότι το ζήτημα απασχολεί έντονα τον υπουργό Γιώργο Σταθάκη, ο οποίος επιδιώκει να βρεθεί λύση πριν από το τέλος Φεβρουαρίου.
Στη νέα σύσκεψη θα συμμετέχουν και πάλι εκπρόσωποι της ΡΑΕ και του ΛΑΓΗΕ, ο οποίος και καλείται να υποβάλει την εισήγησή του για την αντιμετώπιση του θέματος, που πήρε διαστάσεις μετά την επιστολή της ΔΕΗ, στην οποία η επιχείρηση δήλωνε, πως δεν προτίθεται να καταβάλει τα 120 εκατομμύρια ευρώ της χρέωσης μόνο για τις τρεις πρώτες εβδομάδες του Ιανουαρίου.
Πέραν της ΔΕΗ, το θέμα έχει θορυβήσει και τις ιδιωτικές εταιρείες ενέργειας, οι οποίες θεωρούν, ότι μέσω της υπερβολικής χρέωσης εξανεμίζονται τα περιθώρια ανταγωνισμού ενώ παύουν να λειτουργούν οι δημοπρασίες ΝΟΜΕ ως εργαλείο απελευθέρωσης της αγοράς.
Σύμφωνα με πηγές της αγοράς, ένα αποδεκτό ύψος για τη συγκεκριμένη χρέωση θα ήταν μεταξύ των 6-7 ευρώ/Mwh.
Μάλιστα οι ίδιες πηγές θεωρούν, ότι η λύση θα ήταν να επιβληθεί πλαφόν στα 7 ευρώ.

Το δυσμενές σενάριο

Από την πλευρά του η ΡΑΕ και ο ΛΑΓΗΕ που προσδοκούν μέσω της συγκεκριμένης χρέωση να ισοσκελιστεί ο λογαριασμός ΑΠΕ, εξετάζουν και το ενδεχόμενο της επιβολής κατωφλίου τιμής στα 6 ευρώ.
Ωστόσο σύμφωνα με κάποιες πληροφορίες, υπάρχουν ακόμη σκέψεις για διατήρηση του μέτρου ως έχει σήμερα με την επιβολή ενός υψηλού πλαφόν, π.χ. στα 20 ευρώ/Mwh, ώστε να διατηρηθεί η υπεραπόδοσή του και να αξιοποιηθούν τα επιπλέον χρήματα για τη μείωση ή ακόμη και της εξάλειψη του ΕΤΜΕΑΡ, δηλαδή του τέλους που πληρώνουν όλοι οι καταναλωτές για τις ΑΠΕ μέσω των λογαριασμών τους.
Πάντως, κάτι τέτοιο είναι βέβαιο ότι θα δημιουργούσε θύελλα αντιδράσεων στην αγορά.
 
www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης