Τελευταία Νέα

Εγκαίνια την Τρίτη (15/10) του αιολικού πάρκου της Enel στον Καφηρέα

Εγκαίνια την Τρίτη (15/10) του αιολικού πάρκου της Enel στον Καφηρέα
Το ύψος της επένδυσης ανέρχεται σε 300 εκατ. ευρώ
Παρουσία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστή Χατζηδάκη, εγκαινιάζεται αύριο, Τρίτη 15 Οκτωβρίου, το νέο αιολικό πάρκο, ισχύος 154 MW της ιταλικής Enel Green Power στο ακρωτήρι του Καφηρέα στην Εύβοια.
Το ύψος της επένδυσης ανέρχεται σε 300 εκατ. ευρώ, καθώς πρόκειται για ένα σύμπλεγμα έργων Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας που κατασκευάστηκε από την Enel Green Power Hellas, θυγατρική του ιταλικού κολοσσού Enel Green Power.
Το έργο βρίσκεται στην περιοχή του Καφηρέα, στο Κάβο Ντόρο της Νότιας Εύβοιας. Η εγκατάσταση αποτελείται από ένα σύμπλεγμα 7 αιολικών πάρκων και θα παράγει 483 γιγαβατώρες ηλεκτρικής ενέργειας κάθε χρόνο.
Σημειώνεται ότι η Enel Green Power Hellas διαθέτει και εκμεταλλεύεται 307 MW ανανεώσιμης ισχύος στην Ελλάδα, εκ των οποίων 200 MW αιολικής ενέργειας, 88 MW ηλιακής και 19 MW υδροηλεκτρικής ενέργειας.

Σε λειτουργία 10 χρόνια μετά την άδεια της ΡΑΕ

Αξίζει να σημειωθεί ότι το αιολικό του Καφηρέα είχε λάβει την πρώτη άδεια από τη ΡΑΕ το 2009 και τίθεται σε λειτουργία όμως 10 χρόνια μετά, εξαιτίας των πολλών γραφειοκρατικών εμποδίων
Τα εμπόδια αυτά φιλοδοξεί να μειώσει το νομοσχέδιο που σχεδιάζεται για την απλοποίηση της αδειοδότησης των έργων ΑΠΕ, το οποίο αναμένεται να τεθεί προς ψήφιση στη Βουλή στις αρχές του 2020.
Στόχος του νομοσχεδίου είναι όχι μόνον η επιτάχυνση της υλοποίησης νέων έργων ΑΠΕ αλλά και η διευκόλυνση του repowering, δηλαδή η αντικατάσταση παλαιών ανεμογεννητριών που πρέπει να αποσυρθούν από νέες ώστε να διατηρηθεί/αυξηθεί  η υφιστάμενη αιολική ισχύς καθώς και το redisign, που αφορά στην επικαιροποίηση παλαιότερων σχεδίων ανάπτυξης αιολικών, τα οποία ενώ έχουν πάρει τις πρώτες άδειες εδώ και χρόνια δεν έχουν ολοκληρωθεί ακόμα.

Ειδική μέριμνα για τα έργα άνω των  250 MW

Ειδική μέριμνα θα παρέχει το νομοσχέδιο στις μεγάλες επενδύσεις, άνω των 250 MW, οι οποίες τώρα στην πράξη αποκλείονται από τις ανταγωνιστικές διαδικασίες της ΡΑΕ.
Ένας από τους βασικούς στόχους του νομοσχεδίου είναι η επιτάχυνση των διαδικασιών προκειμένου να επιτευχθούν οι στόχοι που έχουν τεθεί για το ενεργειακό μείγμα της χώρας ως το 2030, καθώς η διείσδυση των ΑΠΕ στο 35%, όσον αφορά  στην ηλεκτρική ενέργεια μεταφράζεται σε μερίδιο της τάξης του 65% στο συνολικό μείγμα ηλεκτροπαραγωγής.
Για να επιτευχθεί ο στόχος αυτός ως το 2030 απαιτούνται επενδύσεις της τάξης των 1,4 GW, ετησίως για 10 χρόνια.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης