ΥΠΕΝ: Αλλάζει την χρηματοδότηση ανάπτυξης των δικτύων ρεύματος προς όφελος των ΑΠΕ

ΥΠΕΝ:  Αλλάζει την χρηματοδότηση ανάπτυξης των δικτύων ρεύματος προς όφελος των ΑΠΕ

Σκοπός στην αναπτυξιακή στρατηγική ΔΕΔΔΗΕ και ΑΔΜΗΕ να προστεθεί ως πυλώνας η υποστήριξη της αυξανόμενης αποκεντρωμένης «πράσινης» ηλεκτροπαραγωγής

Μία σειρά από στόχους προς σταδιακή επίτευξη σχεδιάζει το υπουργείο Ενέργειας για τους διαχειριστές των δικτύων μεταφοράς και διανομής ηλεκτρικής ενέργειας, προκείμενου να διευρυνθεί περαιτέρω τα επόμενα χρόνια ο διαθέσιμος «ηλεκτρικός χώρος» και, με αυτό τον τρόπο, να ικανοποιηθεί μία σημαντική προϋπόθεση για την ενίσχυση της συμμετοχής των ΑΠΕ στο εγχώριο ενεργειακό μίγμα.
Στο πλαίσιο της σχεδιαζόμενης πιο «επιθετικής» στροφής στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, σύμφωνα με πληροφορίες μέλημα του ΥΠΕΝ είναι να αναθεωρηθεί η υφιστάμενη αναπτυξιακή στρατηγική του ΑΔΜΗΕ και του ΔΕΔΔΗΕ, σύμφωνα με την οποία οι επενδύσεις στα δίκτυα γίνονται αυτή τη στιγμή με κυρίαρχο γνώμονα την κάλυψη των προβλεπόμενων μελλοντικών αυξήσεων στην κατανάλωση.
Ωστόσο, με δεδομένο τον ρόλο που πρόκειται να παίξει τα επόμενα χρόνια η ενίσχυση της «πράσινης» ηλεκτροπαραγωγής, σύμφωνα με το υπουργείο είναι αναγκαίο σε αυτή τη στρατηγική να προστεθεί ως δεύτερος πυλώνας και η υποστήριξη της ολοένα αυξανόμενης διεσπαρμένης παραγωγής ρεύματος από ανανεώσιμες πηγές.

Στο επίκεντρο ο ΔΕΔΔΗΕ

Σύμφωνα με πληροφορίες, η εν λόγω παρέμβαση αναμένεται να αλλάξει αισθητά την πολιτική ανάπτυξης κυρίως του ΔΕΔΔΗΕ, αφού τα μεγαλύτερα προβλήματα έλλειψης «ηλεκτρικού χώρου» αφορούν τα έργα ΑΠΕ μικρής ισχύος, τα οποία συνδέονται απευθείας στο δίκτυο διανομής.
Παράλληλα, το κόστος αυτών των έργων είναι μικρότερο από τις υποδομές που θα χρειάζονταν (π.χ. ένας υποσταθμός μέσης τάσης) για να ενισχυθεί τοπικά το δίκτυο.
Κάτι που σημαίνει πως, αν  δεν υλοποιήσει τις απαιτούμενες επενδύσεις ο ΔΕΔΔΗΕ για να αρθεί ο κορεσμός του δικτύου διανομής σε μία περιοχή, είναι αδύνατον αυτό να γίνει από κάποιον υποψήφιο επενδυτή.

Επιμερισμός του κόστους ανάπτυξης του δικτύου διανομής

Υπό αυτό το πρίσμα, ο ΔΕΔΔΗΕ θα χρηματοδοτεί πλέον νέες υποδομές για την αναβάθμιση του δικτύου διανομής και σε περιοχές όπου υπάρχει η δυνατότητα να εγκατασταθούν νέες ΑΠΕ, εκτός από εκείνες όπου αναμένεται αύξηση της ζήτησης σε ρεύμα.
Ο Διαχειριστής θα αντλεί ένα σημαντικό μέρος της επένδυσης (π.χ. 50%) από τις ρυθμιζόμενες χρεώσεις.
Γι’ αυτό τον σκοπό, η ΡΑΕ θα προχωρήσει σε αναθεώρηση του τρόπου υπολογισμού του επιτρεπόμενου εσόδου του Διαχειριστή, ώστε να συμπεριλάβει σε αυτό και τις εν λόγω επενδύσεις.
Το υπόλοιπο μέρος της δαπάνης θα καλύπτεται από τους ιδιώτες που θα εγκαταστήσουν μονάδες ΑΠΕ στον «ηλεκτρικό χώρο» που θα απελευθερώνεται.
Ωστόσο, το κόστος αυτό δεν θα καλύπτεται πλήρως από τον πρώτο επενδυτή που θα υλοποιήσει μία μονάδα στην περιοχή.
Στον αντίποδα, ο ΔΕΔΔΗΕ θα υπολογίζει μία επιβάρυνση ανά kW εγκατεστημένης ισχύος.
Έτσι, ανεξάρτητα από το πότε θα υλοποιηθούν νέες «πράσινες» μονάδες, κάθε μία θα καλύψει το κόστος που αναλογεί στην ισχύ της.  

Στις επενδύσεις των μεγάλων έργων το κόστος σύνδεσής τους στο δίκτυο μεταφοράς

Αντίθετα, στην περίπτωση του ΑΔΜΗΕ η αναθεώρηση της στρατηγικής ανάπτυξης δεν αφορά κυρίως επενδύσεις σε τοπική κλίμακα, καθώς στο δίκτυο μεταφοράς συνδέονται μονάδες ΑΠΕ μεγάλης ισχύος, οι ιδιοκτήτες των οποίων περιλαμβάνουν στο business plan τη δημιουργία των απαραίτητων υποδομών (υποσταθμών) για την ένταξή τους στο σύστημα.
Αυτό σημαίνει πως, στα έργα ΑΠΕ μεγάλης ισχύος, εντοπίζονται πολύ λιγότερα προβλήματα τοπικού κορεσμού.
Κι αυτό γιατί στην πράξη οι ιδιώτες αναλαμβάνουν εν πολλοίς την επένδυση για την τοπική ενίσχυση του συστήματος μεταφοράς.  


www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης