Πετρέλαιο

Σαουδική Αραβία: Έκρηξη σε ιρανικό τάνκερ - Εξετάζεται το σενάριο τρομοκρατίας - Στο +2% στα 60 δολ το brent

Σαουδική Αραβία: Έκρηξη σε ιρανικό τάνκερ - Εξετάζεται το σενάριο τρομοκρατίας - Στο +2% στα 60 δολ το brent
To Iράν απέσυρε τις κατηγορίες προς την Σαουδική Αραβία σανυπάιτιο της έκρηξης
Έκρηξη σημειώθηκε σε ιρανικό τάνκερ, κοντά στο λιμάνι της Σαουδικής Αραβίας, στην πόλη Τζέντα.
Το Ιράν κατηγόρησε αρχικά την Σαουδική Αραβία σαν υπαίτιο αλλά στην συνέχεια απέσυρε τις κατηγορίες.

Το τάνκερ την ώρα της έκρηξης βρισκόταν ανοικτά, 100 μίλια, της Σαουδικής Αραβίας, στην Κόκκινη Θάλασσα και φέρεται να ανήκει στην Εθνική Εταιρεία Πετρελαίου του Ιράν. Τα ιρανικά ΜΜΕ μεταδίδουν ότι οι αρχές εξετάζουν το ενδεχόμενο να πρόκειται για τρομοκρατική επίθεση.
Το ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων Nour, το οποίο έχει δεσμούς με τους Φρουρούς της Επανάστασης, είπε ότι το πλήρωμα είναι ασφαλές και το όνομα του πλοίου είναι «Sanitized».
Η Σαουδική Αραβία δεν έχει αναφέρει τίποτα ακόμη για την έκρηξη.
Μόλις τον περασμένο μήνα έγινε επίθεση σε πετρελαϊκές εγκαταστάσεις της Σαουδικής Αραβίας, ενώ νωρίτερα τάνκερ στα Στενά του Ορμούζ έγιναν στόχοι επιθέσεων με βόμβες.

Ιράν και εμπορικές συνομιλίες έδωσαν ώθηση κατά 2% στο πετρέλαιο - Στα 60,34 δολ. ανά βαρέλι το Brent

Σημαντική άνοδο καταγράφει σήμερα Παρασκευή (11/10) το πετρέλαιο, στον απόηχο της έκρηξης που σημειώθηκε σε ιρανικό τάνκερ κοντά στο λιμάνι της πόλης Τζέντα, καθώς και λόγω των εμπορικών διαπραγματεύσεων ανάμεσα σε ΗΠΑ και Κίνα.
Ειδικότερα, το Brent ενισχύεται κατά +2,10% με την τιμή του να διαμορφώνεται στα 60,34 δολ. ανά βαρέλι, ενώ το αμερικανικό αργό καταγράφει άνοδο της τάξεως του +1,92% στα 54,58 δολ. ανά βαρέλι.
Η άνοδος των τιμών αποδίδεται στις επιθέσεις στο ιρανικό πετρελαιοφόρο, Sinopa.
Σύμφωνα με τη δημόσια τηλεόραση του Ιράν, δύο πύραυλοι έπληξαν το πετρελαιοφόρο, προκαλώντας πυρκαγιά στο πλοίο αυτό ενώ έπλεε ανοιχτά του λιμανιού της Τζέντας στην Σαουδική Αραβία.
Το τάνκερ έπιασε φωτιά ενώ βρισκόταν σε απόσταση περίπου 100 χιλιομέτρων από τις σαουδαραβικές ακτές και πετρέλαιο διαρρέει στην Ερυθρά Θάλασσα, σύμφωνα με την ιρανική τηλεόραση.
Παράλληλα, οι επενδυτές παρακολουθούν με προσοχή και τις εξελίξεις που αφορούν τις εμπορικές συνομιλίες ανάμεσα στις ΗΠΑ και την Κίνα, καθώς σύμφωνα με τη New York Times οι δύο πλευρές βρίσκονται κοντά σε ανακοίνωση συμφωνίας αργότερα εντός της εβδομάδας, αποτρέποντας μία περαιτέρω κλιμάκωση των εντάσεων.
 
www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης