Φυσικό Αέριο

Υπογραφή του δανείου 110 εκατ. ευρώ της ΕΤΕπ για τον αγωγό IGB

Υπογραφή του δανείου 110 εκατ. ευρώ της ΕΤΕπ για τον αγωγό IGB
Ο αγωγός θα συνδεθεί με το Εθνικό Σύστημα Φυσικού Αερίου (ΕΣΦΑ), το σύστημα μεταφοράς φυσικού αερίου Τrans Αdriatic Pipeline (TAP) καθώς και το σύστημα μεταφοράς της Βουλγαρίας
Την χορήγηση δανείου ύψους 110 εκατομμυρίων ευρώ αποφάσισε η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (EIB) για την κατασκευή του αγωγού IGB, μήκους 182 χιλιομέτρων που θα συνδέσει την Βουλγαρία με την Ελλάδα, πετυχαίνοντας να βάλει τέρμα στην απόλυτη εξάρτηση της γειτονικής χώρας στο ρωσικό αέριο.
Υπενθυμίζεται ότι ο αγωγός θα συνδεθεί με το Εθνικό Σύστημα Φυσικού Αερίου (ΕΣΦΑ), το σύστημα μεταφοράς φυσικού αερίου Τrans Αdriatic Pipeline (TAP) καθώς και το σύστημα μεταφοράς της Βουλγαρίας.
Θα ξεκινά από την Κομοτηνή θα καταλήγει στη Στάρα Ζαγόρα στην όμορη χώρα, ενώ αναμένεται να ολοκληρωθεί το 2020, με αρχική δυναμικότητα 3 δισ. κυβικών μέτρων η οποία στο μέλλον θα μπορεί να αυξηθεί.
Μέσω του ΤΑΡ, θα εφοδιάζει τη Βουλγαρία με καύσιμο από το κοίτασμα Ζαχ Ντενίζ ΙΙ του Αζερμπαϊτζάν.
Παράλληλα, αποτελεί μέρος του λεγόμενου «Κάθετου Διαδρόμου», ώστε σε συνδυασμό με τον υπό ωρίμανση διασυνδετήριο αγωγό Σερβίας-Βουλγαρίας και την υφιστάμενη διασύνδεση Βουλγαρίας- Ρουμανίας, θα δώσει πρόσβαση στις χώρες αυτές στην παγκόσμια αγορά υγροποιημένου φυσικού αερίου.
Κι αυτό γιατί, μέσω της διασύνδεσης του IGB με το ελληνικό σύστημα μεταφοράς, ο τερματικός σταθμός του ΔΕΣΦΑ στη Ρεβυθούσα και το μελλοντικό πλωτό τέρμιναλ της Αλεξανδρούπολης θα μετατραπούν σε «πύλες εισόδου» LNG και για τις εν λόγω αγορές.
Σε αυτό το πλαίσιο, θα ενισχύσει τη θέση της Ελλάδας ως ενεργειακού κόμβου στην ευρύτερη περιοχή. Επίσης, ελληνικό «χρώμα» έχει και υλοποίηση του έργου, η προμήθεια των σωλήνων θα γίνει από τη Σωληνουργεία Κορίνθου, ενώ η κατασκευή από την ΑΒΑΞ.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης