Επικαιρότητα

ΥΠΕΞ Τουρκίας: Θα συνεχίσουμε να υπερασπιζόμαστε τα δικαιώματα μας στην Aνατ. Μεσόγειο

ΥΠΕΞ Τουρκίας: Θα συνεχίσουμε να υπερασπιζόμαστε τα δικαιώματα μας στην Aνατ. Μεσόγειο
Για μαξιμαλιστικές πολιτικές κατηγορεί Ελλάδα και Κύπρο η Τουρκία - Σκληρή ανακοίνωση για την Τριμερή Ελλάδας - Κύπρου - Αιγύπτου
Την θέση ότι η Τουρκία θα εξακολουθήσει να υπερασπίζεται τα δικαιώματα της όπως και αυτά των Τουρκοκύπριων στην ανατολική Μεσόγειο διατυπώνει το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας, το οποίο εξέδωσε μια ιδιαίτερα σκληρή ανακοίνωση για την τριμερή Ελλάδας – Κύπρου – Αιγύπτου.
«Το κοινό ανακοινωθέν που εκδόθηκε κατόπιν της τριμερούς συνόδου Ελλάδας – Κύπρου – Τουρκίας που έγινε στο Κάιρο στις 8 Οκτωβρίου περιέχει αβάσιμους ισχυρισμούς κατά της χώρας μας και δεν έχει κανένα νόημα και αξία.
Αυτό το ανακοινωθέν είναι άλλο ένα παράδειγμα της προσπάθειας του διδύμου Ελλάδας/Ελληνοκυπρίων να εντάξουν τις χώρες της περιοχής στις παράνομες, μαξιμαλιστικές και μη συμβιβάσιμες πολιτικές τους.
Από την πρώτη στιγμή σχετικά με το Κυπριακό, η Τουρκία κατέβαλε κάθε δυνατή προσπάθεια με καλή πίστη και με ισχυρή πολιτική βούληση προκειμένου να βρεθεί μια λύση.
Το μέρος που αρνήθηκε το Σχέδιο Ανάν το 2004 και που άφησε το τραπέζι των διαπραγματεύσεων στη Crans Montana το 2017 είναι γνωστό σε όλους.
Το Κυπριακό θα παραμείνει άλυτο όσο το δίδυμο Ελλάδας – Ελληνοκυπρίων αγνοεί την ύπαρξη των Τουρκοκυπρίων, αρνείται την πολιτική τους ισότητα και τους εκλαμβάνει ως μειονότητα.
Αυτή η αντίληψη είναι ο κύριος λόγος πίσω από την αποτυχία κάθε διαπραγμάτευσης που γίνεται τις τελευταίες 5 δεκαετίες» αναφέρει το τουρκικό ΥΠΕΞ, το οποίο υποστηρίζει πως από την πλευρά του έχει καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια για ένα κοινά αποδεκτό, βιώσιμο και ισότιμο καθεστώς μέσα στο πλαίσιο του διεθνούς νόμου.
«Οι μαξιμαλιστικές πολιτικές της Ελλάδας και των Ελληνοκυπρίων, που αγνοούν τη βασική αρχή της ορθότητας Σύμβασης Θαλάσσιου Δικαίου των Ηνωμένων Εθνών, έχουν δημιουργήσει αποτελέσματα τα οποία είναι εναντίον της Αιγύπτου στο θέμα της δικαιοδοσίας θαλάσσιων περιοχών ευθύνης.
Η Αίγυπτος κλείνει τα μάτια της στην εκμετάλλευση της κατάστασης από το δίδυμο Ελλήνων/Ελληνοκυπρίων.
Η Τουρκία στην ανατολική Μεσόγειο θα συνεχίσει να υπερασπίζεται  τα δικαιώματα της όπως κι αυτά των Τουρκοκυπρίων.
Η Τουρκία είναι έτοιμη να συζητήσει με όλες τις χώρες της περιοχής για τον καθορισμό θαλάσσιων περιοχών ευθύνης σύμφωνα με την αρχή της ορθότητας.
Ο συνομιλητής των Ελληνοκυπρίων είναι οι Τουρκοκύπριοι.
Η πρόταση των Τουρκοκυπρίων με ημερομηνία 13η Ιουλίου του 2019 είναι μια ευκαιρία για την επίλυση της υπόθεσης των υδρογονανθράκων  στην Κύπρο και της εκμετάλλευσης τους» αναφέρει η ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ.
Παράλληλα το τουρκικό ΥΠΕΞ απορρίπτει ως αβάσιμους τους ισχυρισμούς της Τριμερούς κατά της Τουρκίας για το θέμα της Συρίας.
«Αρνούμαστε ξεκάθαρα όλες τις αβάσιμες κατηγορίες που υπάρχουν στο ανακοινωθέν εναντίον στη χώρα μας στο ζήτημα της Συρίας.
Η Τουρκία ως χώρα η οποία έχει επηρεαστεί από την τρομοκρατία περισσότερο από όλες τις χώρες  δεν θα διστάσει να  συνεχίζει να λαμβάνει όλα τα απαραίτητα μέτρα για την εθνική της ασφάλεια τα οποία προκύπτουν από το διεθνές δίκαιο.
Κι αυτό το αποδεικνύει με την επιχείρηση την οποία ξεκίνησε σήμερα.
Απέχει από την πραγματικότητα η ρητορική που κάνει αναφορά για την εδαφική ακεραιότητα της Συρίας από τα μέρη τα οποία υπηρετούν στην διαχωριστική γραμμή της τρομοκρατικής οργάνωσης PYD-YPG.
Οι κύκλοι οι οποίοι εξυπηρετούν το στόχο του διαμελισμού της Συρίας και το κάνουν αυτό μέσω τρομοκρατικών οργανώσεων θα πρέπει άμεσα να αλλάξουν στάση στο ζήτημα αυτό» υποστηρίζει το τουρκικό  ΥΠΕΞ.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης