Ηλεκτρισμός

ΑΔΜΗΕ: Χρηματοοικονομικά συμφέρουσα η είσοδος στρατηγικού επενδυτή μειοψηφίας στην «Αριάδνη»

ΑΔΜΗΕ: Χρηματοοικονομικά συμφέρουσα η είσοδος στρατηγικού επενδυτή μειοψηφίας στην «Αριάδνη»
Προϋπόθεση για την εκκίνηση της διαδικασίας η έγκριση από τη ΡΑΕ της διεθνούς πρόσκλησης ενδιαφέροντος
Την εξασφάλιση περισσότερων ίδιων κεφαλαίων για την υλοποίηση του Κρήτη-Αττική θα σημαίνει η «είσοδος» στρατηγικού επενδυτή μειοψηφίας (ή στρατηγικών επενδυτών μειοψηφίας) στην «Αριάδνη Interconnection», γεγονός που συνεπάγεται ότι θα χρειαστεί να αντλήσει μικρότερα ποσά από τραπεζικό δανεισμό ή με την έκδοση ομολόγου.
Με αυτή τη λογική, η εξέλιξη αυτή θα είναι προς το χρηματοοικονομικό συμφέρον του Διαχειριστή, καθώς θα διατηρήσει χαμηλά τη μόχλευσή του. Κάτι που θα έχει ως συνέπεια να περιορίσει το κόστος δανεισμού του για την υλοποίηση και των υπόλοιπων έργων που προγραμματίζει το επόμενο χρονικό διάστημα, με δεδομένο ότι το επενδυτικό του πρόγραμμα 2020 -2030 θα αγγίξει τα 5 δισ. ευρώ.
Υπενθυμίζεται ότι η σχετική πρόσκληση ενδιαφέροντος εστάλη την περασμένη άνοιξη από την «Αριάδνη» στη ΡΑΕ, καθώς η έγκριση της Αρχής αποτελεί προϋπόθεση για να ξεκινήσει η διαδικασία.
Σύμφωνα με τις δημοσιογραφικές πληροφορίες που έχουν κυκλοφορήσει στο διάστημα που μεσολάβησε, η Αρχή «πάγωσε» τη διαδικασία, αναμένοντας την οριστική διευθέτηση της σχέση του έργου με το PCI Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ, αλλά και την εξέλιξη των δικαστικών προσφυγών που έχει πραγματοποιήσει η κυπριακών συμφερόντων EuroAsia Interconnector.
Πλέον, πάντως, έχει ξεκαθαρίσει τόσο το νομικό σκέλος της υπόθεσης, όσο και το καθεστώς υλοποίησης της διασύνδεσης.
Επομένως, το ξεμπλοκάρισμα στην υλοποίησή του πιθανότατα θα ξεμπλοκάρει και τη διαδικασία για την προσέλκυση επενδυτών μειοψηφίας στην εταιρεία ειδικού σκοπού.

Διάθεση έως και του 39% της «Αριάδνης»

Όπως είναι γνωστό, ο ΑΔΜΗΕ έχει αποφασίσει να διατεθεί έως και το 39% της «Αριάδνης», διατηρώντας ο ίδιος μέχρι το 61% της θυγατρικής του.
Επίσης, με βάση τους όρους της προκήρυξης, προτεραιότητα «εισόδου» στη θυγατρική έχουν ξένοι Διαχειριστές συστημάτων μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας, ενώ μερίδιο θα μπορούν να διεκδικήσουν επίσης και fund.
Η επιλογή των επενδυτών μειοψηφίας θα γίνει σε δύο φάσεις.
Θα προηγηθεί η φάση της προεπιλογής (στη βάση κριτηρίων χρηματοοικονομικής επιλεξιμότητας και προσωπικής κατάστασης) και στη συνέχεια θα ακολουθήσει η κατάθεση προσφορών.
Όσοι περάσουν την προεπιλογή θα αποκτήσουν πρόσβαση στο Virtual Data Room της «Αριάδνης», όπου θα είναι διαθέσιμα τα τεχνικά, χρηματοοικονομικά και νομικά στοιχεία του έργου, συμπεριλαμβανομένων των τεχνικών χαρακτηριστικών, του business plan, του προτεινόμενου Συμφωνητικού Μετόχων (SHA) και Συμφωνητικού Αγοραπωλησίας (SPA), αλλά και του Concession Agreement.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης