Διεθνή

Στις 15 Φεβρουαρίου ο 1ος διαγωνισμός για την ανάπτυξη ενεργειακών πεδίων του Ιράν

Στις 15 Φεβρουαρίου ο 1ος διαγωνισμός για την ανάπτυξη ενεργειακών πεδίων του Ιράν
Το Ιράν έχει δεχθεί προσφορές από πετρελαϊκούς κολοσσούς για την ανάπτυξη των κοιτασμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου της χώρας.
Το Ιράν σχεδιάζει να πραγματοποιήσει το 1ο διαγωνισμό του νέου μοντέλου συμβάσεων για την ανάπτυξη των κοιτασμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου της χώρας στις 15 Φεβρουαρίου 2017, δήλωσε ο διευθυντής της Εθνικής Εταιρείας Πετρελαίου του Ιράν (NIOC) Ali Kardor.
Ο αρχικός σχεδιασμός όπως είπε, ήταν να πραγματοποιηθεί ο διαγωνισμός στα τέλη Ιανουαρίου, κάτι που τελικά δεν έγινε, καθώς σύμφωνα με τον ίδιο ορισμένες εταιρείες όπως ο Βρετανικός κολοσσός ΒΡ δεν έστειλαν τα στοιχεία που απαιτούνται.
Ο Kardor είπε επίσης, ότι η British Petroleum δεν είχε ακόμη υποβάλει προσφορά.
Το υπουργείο Πετρελαίου του Ιράν δημοσιοποίησε στις αρχές Ιανουαρίου μία λίστα με 29 ενεργειακούς κολοσσούς, που εκδήλωσαν ενδιαφέρον.
Από τότε, το Ιράν έχει λάβει προσφορές από τον Αγγλο-ολλανδικό κολοσσό Shell, την Ιταλική Εni, τη Γαλλική Total, τις Ρωσικές Gazprom και Lukoil και την Ολλανδική Schlumberger.
Προσφορές έχουν υποβάλει και ενεργειακοί κολοσσοί από την Ασία, όπως οι Κινεζικές CNPC και Sinopec International, οι Ιαπωνικές Mitsubishi Corporation και Japan Petroleum Exploration, αλλά και εταιρείες από τη Μαλαισία και τη Νότια Κορέα.
Το Ιράν έχει ήδη υπογράψει μια σειρά από συμφωνίας με διεθνείς εταιρείες.
Τον Νοέμβριο του 2016 η Γαλλική Total υπέγραψε με την NIOC προσύμφωνο για την ανάπτυξη του offshore κοιτάσματος φυσικού αερίου South Pars στα σύνορα του Ιράν με το Κατάρ ύψους 4,8 δισ. δολαρίων.
Τον Δεκέμβριο του 2016 η Τεχεράνη υπέγραψε μνημόνιο κατανόησης (MoU) με την Ρωσική Gazprom για την ανάπτυξη δύο μεγάλων πετρελαιοπηγών.
Επίσης, τον Δεκέμβριο του 2016 υπέγραψε τρία προσύμφωνα με τη Shell, για συνεργασία στην ανάπτυξη μεγάλων κοιτασμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου.
Σημειώνεται, ότι η παραγωγή πετρελαίου του Ιράν έχει αυξηθεί τους τελευταίους μήνες στα 3,9 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα, από 2,6 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα το 2013.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης