Διεθνή

Oι Τούρκοι δηλώνουν ότι έχουν χτυπήσει 181 στόχους στην Β.Συρία - Κλειστή συνεδρίαση σήμερα 10/10 του Συμβουλίου Ασφαλείας

Oι Τούρκοι δηλώνουν ότι έχουν χτυπήσει 181 στόχους στην Β.Συρία - Κλειστή συνεδρίαση σήμερα 10/10 του Συμβουλίου Ασφαλείας
Σήμερα 10/10 κλειστή συνεδρίαση για σύγκλιση του Συμβουλίου Ασφαλείας
UPD (12.00) -  Τουλάχιστον 15 άνθρωποι, ανάμεσά τους 8 άμαχοι, σκοτώθηκαν σήμερα κατά τη διάρκεια της τουρκικής επίθεσης εναντίον των κουρδικών δυνάμεων στη βορειοανατολική Συρία, ανακοίνωσε το Συριακό Παρατηρητήριο των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων σε νεότερο απολογισμό του. Σύμφωνα με το Παρατηρητήριο, 40 άνθρωποι τραυματίστηκαν επίσης κατά τη διάρκεια της τουρκικής επίθεσης, ενώ έντονες είναι οι διεθνείς αντιδράσεις για την τουρκική εισβολή στη βορειοανατολική Συρία.
Οι ένοπλες δυνάμεις της Τουρκίας έπληξαν συνολικά 181 στόχους - θέσεις κούρδων ανταρτών - διεξάγοντας αεροπορικές επιδρομές και πλήγματα με πυροβολικό, από την έναρξη της επιχείρησής τους στη βορειοανατολική Συρία, ανακοίνωσε το τουρκικό υπουργείο Άμυνας αργά το βράδυ της Τετάρτης. Νωρίτερα του τουρκικό υπουργείο Άμυνας είχε ανακοινώσει ότι τα στρατεύματά του μπήκαν στη βορειοανατολική Συρία, ανατολικά του Ευφράτη.
Σύμφωνα με τουρκικά μέσα ενημέρωσης, μέλη των τουρκικών ειδικών δυνάμεων και τεθωρακισμένα οχήματα, με την υποστήριξη σύρων μαχητών, μπήκαν στη Συρία σε τουλάχιστον τρία σημεία του συνόρου.
Ο εκπρόσωπος μιας ομάδας σύρων ανταρτών που μετέχουν στην επίθεση δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι η χερσαία επίθεση γίνεται με κατεύθυνση την πόλη Τελ Αμπιάντ, η οποία ελέγχεται από την κουρδική πολιτοφυλακή Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG) στη βορειοανατολική Συρία.
Οι κουρδικές δυνάμεις ανέστειλαν τις επιχειρήσεις τους ενάντια στο ΙΚ, εξαιτίας της τουρκικής εισβολής

01.06 - Tα τούρκικα στρατεύματα έχουν εισέλθει στην Βόρεια Συρία, ανατολικά του Eυφράτη και οι Τουρκοι δηλώνουν ότι συμπεριλαμβανομένων και των βομβαρδισμών έχουν χτυπήσει 130 στόχους, σύμφωνα με το Aljazeera.
Οι πρώτες συγκρούσεις έχουν λάβει χώρα πλησίον του χωρίου Tal Abyad.
Διατυπώνονται μεγάλες ανησυχίες για μια νέα ανθρωπιστική κρίση.
Την έναρξη των επιχειρήσεων στην Β.Συρία έχει ανακοινώσει ο Ερντογάν, διαμηνύοντας ότι ο στόχος είναι η εξουδετέρωση των τρομοκρατών του SDF και η δημιουργία ασφαλούς ζώνης για την επανάκαμψη των προσφύγων.
Σύμφωνα με το Aljazeera οι Τούρκοι ξεκίνησαν βομβαρδισμούς στη Βόρεια Συρία και δηλώνουν ότι τα μέλη του SDF (Syrian Democratic Forces) είναι τρομοκράτες από τις 16.30 ώρα Ελλάδος την Τετάρτη 9/10.
Παράλληλα, ο πρόεδρος Trump με δηλώσεις του επισημαίνει ότι οι σχέσεις ΗΠΑ - Τουρκίας είναι φιλικές, εμμένοντας στην γραμμή υποχώρησης από τους «ηλίθιους πολέμους» όπως χαρακτηρίζει.
Oι διαρροές αναφέρουν ότι οι ΗΠΑ έχουν επενδύσει 8 τρισ δολ στις πολεμικές επιχειρήσεις της Μέσης Ανατολής.
Οι Τούρκοι επιμένουν ότι η στρατιωτική εισβολή έχει στόχο να δημιουργήσει ζώνη ασφαλείας στη Βόρεια Συρία και ξεκινούν την στρατιωτική επιχείρηση.
To SDF ανακοίνωσε τους πρώτους 2 νεκρούς, που είναι πολίτες.
 
Σύγκληση τους  Συμβουλίου Ασφαλείας ζήτησαν 5 μέλη του και υλοποιείται σήμερα Πέμπτη 10/10

Την σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ έχουν ζητήσει 5 μέλη για σήμερα Πέμπτη 10/10, οπότε και υλοποιείται.
Η Ε.Ε. ζητά να σταματήσει η εισβολή και ο Γερμανός ΥΠΕΞ καταδίκασε την επίθεση.
Στα μέλη είναι οι Γαλλία, η Βρετανία, το Βέλγιο και η Γερμανία, θα αντιτεθούν όμως σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις οι ΗΠΑ.
Ο Τραμπ δεν σταματά να ενθαρρύνει εμμέσως την τουρκική επιχείρηση, δηλώνοντας ότι οι Τούρκοι θα υποστούν κυρώσεις μόνο αν υπερβούν τα εσκαμμένα.

Γιατί οι μεγάλοι εγκατέλειψαν τους Κούρδους

Σύμφωνα με αναλυτές του Aljazzeera και συγκεκριμένα τον Marwan Kabalan, oι Ρώσοι δεν θα αντιδράσουν θέλοντας να "τιμωρήσουν" τους Κούρδους για τις επιλογές που έκαναν να συμμαχήσουν με τους Αμερικανούς.
Ο Λαβρόφ έκανε λόγο για διάλογο επίλυσης του προβλήματος. Η Ρωσία όπως είναι γνωστό στηρίζει τον Άσσαντ ενώ αναμένεται να τηρήσει στάση αναμονής και να αναπτύξει συμμαχία με το Ιράν.
H στάση των Ρώσων κατευθύνεται από την λογική οριστικής διάσπασης της σχέσης ΗΠΑ - YPG (Kούρδων) και επανάκτησης του ελέγχου των τελευταίων από τα δικά τους συμφέροντα στην Συρία.
Παράλληλα ο Τούρκος αντιπρόεδρος F.Oktay μιλώντας από την Μπούρσα στις 18.00 αναφέρθηκε και στο οικονομικό σκέλος αναβάθμισης της ζώνης που στοχεύει η Τουρκία να περιχαρακώσει ως ουδέτερη και ασφαλή στην Βόρεια Συρία, σημειώνοντας ότι θα δοθούν δάνεια με χρονικό ορίζοντα το 20151 και το 2073.
Σε διάλογο μεταξύ Τουρκίας και Κούρδων κάλεσε και ο πρόεδρος του Ιράν Χασάν Ρουχανί.

Πως ολοκληρώθηκαν οι τουρκικές προετοιμασίες

Σε εξέλιξη βρίσκονταν οι τελικές προετοιμασίες της σχεδιαζόμενης τουρκικής εισβολής στη βορειοανατολική Συρία, τις τελευταίες ώρες.
Όπως αναφέρει το Aljazeera.com, η ανάπτυξη στρατευμάτων και εξοπλισμού έχουν ολοκληρωθεί, ενώ τα στρατεύματα της Τουρκίας έχουν αρχίσει να περνούν μέσα στο έδαφος της βορειοανατολικής Συρίας, για να απωθήσουν τους Κούρδους μαχητές που ελέγχουν τη συνοριακή γραμμή.
Μάλιστα σε άρθρο του στην Washington Post, ο Φαχρετίν Αλτούν, διευθυντής επικοινωνίας του Τούρκου προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, υποστήριξε ότι η Τουρκία είναι πρόθυμη και ικανή να αναλάβει, «επιστρέφοντας εκατομμύρια πρόσφυγες πίσω στη Συρία κατά τη διαδικασία».
 
64566

Άλλωστε, η Τουρκία δήλωσε ότι σκοπεύει να δημιουργήσει μια "ασφαλή ζώνη" για να επιστρέψει εκατομμύρια πρόσφυγες στο συριακό έδαφος.
Ωστόσο, το συγκεκριμένο σχέδιο έχει διασπείρει έντονο προβληματισμό σε ορισμένους δυτικούς συμμάχους και στρατιωτικούς αναλυτές που βλέπουν αρκετούς κινδύνους από αυτή την εξέλιξη.
Παράλληλα, ο Τούρκος υπουργός Άμυνας, Hulusi Akar ανέφερε ότι οι προετοιμασίες για την εισβολή συνεχίζονται, διαψεύδοντας τις φήμες ότι έχει ήδη ξεκινήσει η εισβολή.
Στο μεταξύ, ο πρόεδρος του Ιράν, Χασάν Ρουχανί, κάλεσε την Τουρκία να δείξει αυτοσυγκράτηση και να αποφύγει τη στρατιωτική δράση στη βόρεια Συρία, προσθέτοντας παράλληλα πως οι αμερικανικές δυνάμεις θα έπρεπε να εγκαταλείψουν την περιοχή.

Deutsche Well: Κρίσιμο το διάστημα μέχρι τις 13/10 οπότε συναντώνται Ερντογάν - Τραμπ

Η τουρκική επίθεση στη βόρεια Συρία στο πλαίσιο της επιχείρησης «Πηγή της Ειρήνης» βρίσκεται σε εξέλιξη. Ο Ερντογάν δηλώνει ότι δεν έχει «κρυφή ατζέντα» ενώ κρίσιμη αναμένεται η επικείμενη συνάντησή του με τον Τραμπ.

Η επιχείρηση «Πηγή της Ειρήνης» ξεκίνησε χθες από τα σημεία που είχε σημειώσει και η Deutsche Welle και πλέον οι τουρκικές ειδικές δυνάμεις βρίσκονται σε συριακό έδαφος, ανατολικά του Ευφράτη.
Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες οι ειδικές δυνάμεις έχουν καταλάβει πάνω από έξι χωριά γύρω από το Tελ Αμπιάντ και το Ρεσουλάιν σε βάθος επτά χιλιομέτρων.

Μέχρι στιγμής σε τουρκικό έδαφος έχουν πέσει δεκάδες βλήματα όλμων που ρίχνουν οι κουρδικές δυνάμεις στην παραμεθόριο και υπάρχουν δύο ελαφρά τραυματίες. Τα τουρκικά μαχητικά και το πυροβολικό βάλλουν κατά 180 στόχων που είχαν εντοπιστεί νωρίτερα, ενώ οι Κούρδοι καίνε λάστιχα οχημάτων για να κάνουν δυσκολότερο το έργο μη επανδρωμένων αναγνωριστικών και της αεροπορίας.

Άμαχοι σε φυγή στις περιοχές όπου ξεκίνησε η τουρκική επίθεση

O Πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν απαντώντας στις αναλύσεις ότι η Τουρκία επιχειρεί να αλλάξει δημογραφικά την περιοχή είπε ότι δεν έχει καμία κρυφή ατζέντα.
Τη δημογραφική δομή στην περιοχή άλλαξε το PKK, το ΡΥD και το ΙSIS, είπε και συνέχισε: «Στις εκθέσεις που εκδόθηκαν από την Διεθνή Αμνηστία και την επιτροπή Εποπτείας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων καταγράφεται ότι οι PYD και YPG έχουν κάνει εγκλήματα πολέμου.
Βάσει των σχεδίων μας επιβάλλεται να επιστρέψουν οι πρόσφυγες εκεί από όπου έχουν έρθει. Αυτό πιστεύουμε αλλά δεν θα στείλουμε δια της βίας κανέναν κάπου όπου δεν επιθυμεί να πάει». Πρόσθεσε μάλιστα ότι: «Δεν έχουμε κανένα πρόβλημα με τους Κούρδους».

Οι τουρκικές δυνάμεις πάντως που είναι αποφασισμένες να απωθήσουν το PKK και το PYD 32 χιλιόμετρα μακριά από τα σύνορα, δρουν σε ένα μήκος 120 χιλιομέτρων, περιοχή από την οποία έχουν αποχωρήσει τα στρατεύματα των Ηνωμένων Πολιτειών, περίπου στο κέντρο της περιοχής μήκους 480 χιλιομέτρων, όπου η Άγκυρα επιθυμεί να δημιουργήσει μια ασφαλή ζώνη και να επανατοποθετήσει εκεί 2 εκατομμύρια πρόσφυγες.

Οι επόμενες μέρες όμως και ειδικότερα η συνάντηση Ερντογάν-Τραμπ που θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή στις 13 Οκτωβρίου θα είναι κρίσιμες για την περαιτέρω εξέλιξη των χερσαίων επιχειρήσεων του τουρκικού στρατού ανατολικά του Ευφράτη.

Trump: Οι ΗΠΑ δεν έπρεπε ποτέ να βρεθούν στη Μέση Ανατολή

Την θέση ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν έπρεπε ποτέ να συμμετάσχουν σε ένοπλες συγκρούσεις στην περιοχή της Μέσης Ανατολής, διατύπωσε σήμερα (9/10) ο Αμερικανός πρόεδρος, Donald Trump, μέσω ανάρτησης που πραγματοποίησε στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter.

Συγκεκριμένα, ο Donald Trump ανέφερε ότι «οι μάχες μεταξύ διαφόρων ομάδων συμβαίνουν εδώ και εκατοντάδες χρόνια», προσθέτοντας παράλληλα ότι «οι ΗΠΑ δεν θα έπρεπε ποτέ να βρεθούν στη Μέση Ανατολή», αναφέρει ο Mαξ Τσάντερ.
«Απομακρύναμε τους 50 στρατιώτες μας», επεσήμανε ο Αμερικανός πρόεδρος, ο οποίος τόνισε εν συνεχεία ότι «η Τουρκία πρέπει να αναλάβει τους αιχμάλτωτους μαχητές του Ισλαμικού Κράτους, που η Ευρώπη αρνήθηκε να επιστρέψει».
«Οι ηλίθιοι, ατελείωτοι πόλεμοι τελείωσαν για εμάς», καταλήγει ο Donald Trump στην ανάρτησή του.
Παράλληλα, ο Αμερικανός πρόεδρος προχώρησε και στην ανάρτηση άρθρου, το οποίο αναφέρει ότι η Τουρκία θα προχωρήσει τις προγραμματισμένες στρατιωτικές της επιχειρήσεις στη Βόρεια Συρία.
«Οι ΗΠΑ έχουν σπαταλήσει 8 τρισ. δολάρια πολεμώντας και επιβλέποντας την Μέση Ανατολή. Χιλιάδες από τους σπουδαίους στρατιώτες μας σκοτώθηκαν ή τραυματίστηκαν σοβαρά εκεί», ανέφερε ο Αμερικανός πρόεδρος και κατέληξε πως η εισβολή στην Μέση Ανατολή «ήταν η χειρότερη απόφαση που ελήφθη ποτέ στην ιστορία των ΗΠΑ».
Ο Donald Trump, μέσω twitter κατέληξε στη διαπίστωση ότι «δεν υπήρχαν όπλα μαζικής καταστροφής στην Μέση Ανατολή, απολύτως κανέναν», για να καταλήξει στο μόνιμο moto του «οι ΗΠΑ είναι δυνατότερες από ποτέ».


www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης