Διεθνή

Oι πιθανότητες υπέρ των Τούρκων στο στρατιωτικό - Υψηλό το κόστος για την εγκατάσταση των προσφύγων

Oι πιθανότητες υπέρ των Τούρκων στο στρατιωτικό - Υψηλό το κόστος για την εγκατάσταση των προσφύγων
Απάντησε στην Oυάσιγκτον η Τουρκία, "Δεν φοβόμαστε προχωράμε"
Ενώ οι προειδοποιήσεις για γενικότερες εμπλοκές ανθρωπιστικής υφής αλλά και κόστους υλοποίησης της ζώνης, που ο Ερντογάν ονειρεύεται στην Βόρεια Συρία πληθαίνουν, οι αναλυτές καταγράφουν τα πιθανά σενάρια μιας εμπόλεμης σύρραξης.
Ήδη οι ευρωπαϊκές δυνάμεις Γαλλία και Γερμανία έχουν στιγματίσει τα ρίσκα μιας τουρκικής επίθεσης, που μπορεί να οδηγήσει από την ανασύνταξη του ISIS μέχρι στην ανθρωπιστική κρίση.
Σύμφωνα με το πλάνο του Ερντογάν 26,4 δισ δολ θα απαιτηθούν για μια έκταση 92,6 εκατ τετραγωνικών μέτρων, όπου θα γίνει η ανάπτυξη κατοικιών της περιοχής, που στοχεύεται για να τεθεί υπό έλεγχο.
Εκεί θα εγκατασταθούν οι "επαναπατρισθέντες" πρόσφυγες. Θα απαιτηθούν επίσης και 140 εκατ τετραγωνικά μέτρα για αγροτικές καλλιέργειες.
Η Τουρκία θα αναζητήσει, εφόσον προχωρήσει στρατιωτικά σε αυτό το πλάνο της, διεθνείς χρηματοδοτήσεις και συνεργασίες, είναι αμφίβολο όμως αν θα πετύχει να τις βρει.
Στις στρατιωτικές επιχειρήσεις τα πράγματα είναι επίσης δύσκολα για τους Κούρδους, που θα πρέπει να δώσουν αγώνα μέχρι τελικής πτώσεως, ή σαν κυνηγημένα ζώα, για να αποφύγουν την ήττα.
Ο εξοπλισμός των Τούρκων είναι τέτοιος, που όπως έχει δείξει και το παρελθόν οι Κούρδοι δύσκολα θα αντιδράσουν.
Η SDF που εκφράζει την κουρδική πολιτική μιλά για μια προσπάθεια αλλαγής της δημογραφικής σύνθεσης, με το 1 εκατ και πλέον που θέλει να "επαναπατρίσει" η Τουρκία, στην ζώνη που θα δημιουργήσει.
Τα νούμερα που αφορούν τον διάδρομο που στοχεύουν να δημιουργήσουν οι Τούρκοι για να κάνουν την δουλειά τους αντιστοιχούν σε 30 χλμ.
Άρα αν οι Τούρκοι δείχνουν ότι μπορεί να τα καταφέρουν σε μια εμπόλεμη στρατηγική, είναι ανοιχτό και με πολλά ρίσκα το τι θα γίνει στην συνέχεα
Η Τουρκία πάντως ετοιμάζεται και απαντά στην Ουάσιγκτον ότι δεν την φοβίζουν οι απειλές.

Οι τούρκοι ξεκίνησαν τις προειδοποιητικές

Tην ώρα που όλοι περιμένουν πότε θα εισβάλει ο τουρκικός στρατός στην Συρία, ανατολικά του Ευφράτη πραγματοποιήθηκε επιχείρηση κατά θέσεων του PKK και του YPG στην περιοχή Μαλικίγιε στη συμβολή των συνόρων Τουρκίας-Ιράκ-Συρίας από τουρκικά μαχητικά σε συνεργασία με το πυροβολικό, σύμφωνα με την DW.
Η επιχείρηση έγινε σε ιρακινό έδαφος αλλά έδωσε τροφή σε ειδήσεις από κουρδικές πηγές ότι η Τουρκία ξεκίνησε τις επιχειρήσεις σε συριακό έδαφος.
Οι αεροπορικές επιδρομές εναντίον θέσεων του PKK σε ιρακινό έδαφος τον τελευταίο καιρό έχουν πυκνώσει και χθες σκοτώθηκαν εννέα μέλη του PKK.
Τουρκικά μαχητικά πάντως χθες έκαναν και αναγνωριστικές πτήσεις στην επίμαχη παραμεθόριο Τουρκίας Συρίας.

Tα σημεία κλειδιά για την τουρκική επίθεση

Σύμφωνα με αναλυτές ενδεχομένως η τουρκική επιχείρηση να μην γίνει σε μεγάλο βάθος λόγω των αμερικανικών προειδοποιήσεων
Αναλυτές σημειώνουν ότι πιθανά σημεία ταυτόχρονης έναρξης των επιχειρήσεων είναι το Τελ Αμπιάντ και το Ρεσουλάιν, από τα φυλάκια των οποίων αποχώρησαν και τα αμερικανικά στρατεύματα.
Το Tελ Αμπιάντ βρίσκεται απέναντι από το Ακτσάκαλε.
Ένα τρίτο σημείο, όπου θεωρείται πιθανή μια πρώτη εισβολή, είναι από το Σουρούτς της Τουρκίας που βρίσκεται απέναντι από το Κομπάνι.
Εκεί όμως βρίσκονται ακόμη αμερικανικά στρατεύματα. Εδώ και μήνες ο τουρκικός στρατός έχει μεταφέρει σε αυτές τις περιοχές τεθωρακισμένα οχήματα και πυροβολικό. Αλλά και οι κοινές περιπολίες ΗΠΑ-Τουρκίας είχαν γίνει κατά μήκος αυτών των περιοχών.
Στο μεταξύ το υπουργείο Εξωτερικών του Ιράν μετά από επικοινωνία που είχαν οι υπουργοί Εξωτερικών Τουρκίας - Ιράν ανακοίνωσε ότι αντιτίθεται σε μια τουρκική επιχείρηση ανατολικά του Ευφράτη.
Πηγές: Aljazeera, DW.
www.worldenergynews.gr

.

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης