Ηλεκτρισμός

Εκτίναξη στη Γαλλία των αποκοπών ρεύματος για απλήρωτους λογαριασμούς

Εκτίναξη στη Γαλλία των αποκοπών ρεύματος για απλήρωτους λογαριασμούς
Προβληματισμοί για το κατά πόσο η ενεργειακή πολιτική της Ε.Ε. οδηγεί όντως σε μείωση του κόστους για τους καταναλωτές
Η ενεργειακή φτώχεια και οι απλήρωτοι λογαριασμοί ρεύματος που οδηγούν σε διακοπή της ηλεκτροδότησης των καταναλωτών, όπως όλα δείχνουν δεν φαινόμενο μόνο της Ελλάδας της κρίσης.
Ακόμη και στη Γαλλία οι απλήρωτοι λογαριασμοί ρεύματος αυξάνονται με αλματώδεις ρυθμούς προκαλώντας έντονες ανησυχίες και προβληματισμό για το κατά πόσο η ενεργειακή πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης αντί να οδηγεί σε μείωση του κόστους για τους καταναλωτές διευρύνει το χάσμα και αυξάνει την ενεργειακή φτώχεια.       
Σύμφωνα με την γαλλική εφημερίδα Le Figaro, o αριθμός των αποκοπών ηλεκτροδότησης για απλήρωτους λογαριασμούς ρεύματος στη Γαλλία εκτινάχθηκε στα ύψη το πρώτο εξάμηνο του 2019.
Οι αποκοπές συνδέσεων ηλεκτρισμού αυξήθηκαν κατά 18%  σε σχέση με το αντίστοιχο εξάμηνο του 2018 και οι αποκοπές από το δίκτυο αερίου κατά 10%, στο ίδιο χρονικό διάστημα.

Ανησυχητική κατάσταση

Οι αρμόδιες υπηρεσίες μιλούν πλέον για μία ανησυχητική κατάσταση, η οποία δείχνει το αδιέξοδο στο οποίο έχουν περιέλθει οι καταναλωτές, και κρούουν το καμπανάκι του κινδύνου, καθώς εκτιμούν ότι το 2019 θα κλείσει με πολύ μεγαλύτερο αριθμό αποκοπών σε σχέση με τις 572.440 παρεμβάσεις για απλήρωτους λογαριασμούς, όπως διακοπές σύνδεσης ή μείωση ισχύος, που έγιναν  το 2018.  
Αξίζει να σημειωθεί ότι στην Ελλάδα το 2018 έγιναν από τον ΔΕΔΔΗΕ 298.992 αποκοπές ηλεκτροδότησης σε καταναλωτές όλων των προμηθευτών. Βεβαίως  είναι γνωστό ότι το σύνολο των οφειλών προς τη ΔΕΗ έχουν φθάσει ακόμη και στα 3 δις ευρώ, ενώ πλέον όπως δήλωσε πρόσφατα και ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης ο ΔΕΔΔΗΕ έχει λάβει εντολές για 30.000 αποκοπές οι οποίες στην πραγματικότητα αντιστοιχούν στις τεχνικές του δυνατότητες και όχι στις πραγματικές ανάγκες αποκοπής της ηλεκτροδότησης καταναλωτών με απλήρωτους λογαριασμούς.  

Διαδοχικές αυξήσεις τα τιμολόγια

Πρέπει να σημειωθεί ότι στη Γαλλία η αύξηση των αποκοπών ήρθε ως αποτέλεσμα των διαδοχικών αυξήσεων στα τιμολόγια ηλεκτρισμού το τελευταίο χρονικό διάστημα.
Τον περασμένο Ιούνιο, οι  ρυθμιζόμενες χρεώσεις ηλεκτρικής ενέργειας αυξήθηκαν κατά 5,9%, ενώ  την 1η Αυγούστου αυξήθηκαν κατά 1,23% οι ταρίφες ηλεκτρισμού, οι οποίες αναμένεται να αυξηθούν εκ νέου τον επόμενο χρόνο.  
Ο πρόεδρος της CRE, της αντίστοιχης γαλλικής Ρυθμιστικής Αρχής για την Ενέργεια, έχει ήδη προβλέψει μία πιθανή αύξηση των ρυθμιζόμενων χρεώσεων ηλεκτρισμού κατά 4 % τον Φεβρουάριο.
Από την άλλη πλευρά, η τιμή του φυσικού αερίου μειώθηκε κατά 0,5% τον Αύγουστο, σε συνέχεια  της πτώσης κατά 6,2% που είχε καταγράψει τον  Ιούλιο.
Ωστόσο, κατά τα τέλη του χρόνου οι τιμές του αερίου αναμένεται ότι θα αυξηθούν εκ νέου. 
Σύμφωνα με το Εθνικό Παρατηρητήριο Ενεργειακής Φτώχειας της Γαλλίας (ΟΝΡΕ) περίπου 7 εκατομμύρια νοικοκυριά θεωρείται ότι ζουν σε καθεστώς ενεργειακής ένδειας

www.worldenergynews.gr  

 

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης