Ενέργεια

Μείωση στις ευρωπαϊκές τιμές ηλ.ενέργειας λόγω ενίσχυσης της παραγωγής από αιολικά

Μείωση στις ευρωπαϊκές τιμές ηλ.ενέργειας λόγω ενίσχυσης της παραγωγής από αιολικά
Η γερμανική παροχή αιολικής ενέργειας αναμένεται να αυξηθεί στα 25,4 gigawatts (GW) την Τετάρτη από 22,5 GW την Τρίτη και κυμαίνεται μεταξύ 10,7 και 30,2 GW κατά το επόμενο δεκαπενθήμερο
Oι ευρωπαϊκές τιμές ενέργειας υποχώρησαν στις συναλλαγές χονδρικής την Τρίτη 8/10/2019 καθώς η περισσότερη παροχή αιολικής ενέργειας στην κύρια χώρα-παραγωγό, τη Γερμανία, αντισταθμίζει την επίδραση των χαμηλότερων  θερμοκρασιών.
Η τιμή του βασικού τιμολογίου της Γερμανίας για την επόμενη μέρα ήταν χαμηλότερη κατά 7,1% στα 33,9 ευρώ (37,26 δολάρια) μεγαβάτ/ ώρα (MWh) στις 0920 GMT.
Η ισοδύναμη γαλλική βασική τιμή ενέργειας για την Τετάρτη υποχώρησε 3,3% στα 37,3 ευρώ / MWh.
Η γερμανική παροχή αιολικής ενέργειας αναμένεται να αυξηθεί στα 25,4 gigawatts (GW) την Τετάρτη από 22,5 GW την Τρίτη και κυμαίνεται μεταξύ 10,7 και 30,2 GW κατά το επόμενο δεκαπενθήμερο, σύμφωνα με τα στοιχεία του Refinitiv Eikon.
Η παραγωγή πυρηνικής ενέργειας στην EDF μειώθηκε κατά 8,6% σε σύγκριση με το Σεπτέμβριο σε 27,5 τεραβατώρες (TWh) λόγω του μεγάλου αριθμού διακοπών του αντιδραστήρα, ανακοίνωσε η κρατική εταιρεία.
Η ζήτηση κινήθηκε με μεικτές τάσεις και αναμενόταν να σταθεροποιηθεί στη Γερμανία έως την Τετάρτη με 67,2 GW ενώ στη Γαλλία παρατηρήθηκε μείωση κατά 50,3 GW.

Μικρή επιβράδυνση της αγοράς διοξειδίου του άνθρακα

Τα συμβόλαια κατά μήκος της καμπύλης ήταν ελαφρώς αυξημένα με τα σχετικά καύσιμα, έχοντας πετύχει τα χαμηλότερα των εβδομάδων κατά την προηγούμενη συνεδρία.
Η βασική τιμή παράδοσης στη Γερμανία  το 2020 έφτασε κατά 0,4% υψηλότερα στα 46,7 ευρώ / MWh.
Η αντίστοιχη γαλλική σύμβαση πρόσθεσε 0,6% στα 49,7 ευρώ / MWh.
Οι ευρωπαϊκές άδειες CO2 για το Δεκέμβριο του 2019 αργά τη Δευτέρα αυξήθηκαν από τα χαμηλά εξαμήνου και έμειναν οριακά πάνω από το κλείσιμό τους στα 23,42 ευρώ ανά τόνο.
Οι traders ανέφεραν ότι η αγορά διοξειδίου του άνθρακα επιβραδύνθηκε για λίγο, αλλά ένας συνδυασμός αδύναμων μακροοικονομικών μεγεθών και η προοπτική της Βρετανίας να εγκαταλείψει την ΕΕ προσέφερε στήριξη.
Ο σκληρός άνθρακας για παράδοση το 2020 ήταν 0,5% υψηλότερος στα 66,8 δολάρια ανά τόνο.
Στην ανατολική Ευρώπη, το τσέχικο βασικό συμβόλαιο ημέρας έκλεισε στα 41,5 ευρώ, ενώ το βασικό ετήσιο αυξήθηκε κατά 0,6% στα 50 ευρώ.
Στα νέα των εταιρειών κοινής ωφέλειας, η  φιλανδική Fortum  αναμένεται να αποκτήσει τον έλεγχο της γερμανικής  Uniper μετά από ένα μακροχρόνιο αδιέξοδο, καθώς θα ανεβάσει το 20,5% της συμμετοχής της στο 70,5%.
Η γερμανική εταιρεία κατασκευής ανεμογεννητριών Nordex θα  προχωρήσει σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, για να αναπτυχθεί με τη βοήθεια της ισπανικής Acciona, η οποία προχώρησε σε προσφορά εξαγοράς.


www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης