Ενέργεια

Ταϊλάνδη: Έως τον Μάρτιο η επίλυση της διαμάχης με τη Chevron λέει το υπουργείο Ενέργειας

Ταϊλάνδη: Έως τον Μάρτιο η επίλυση της διαμάχης με τη Chevron λέει το υπουργείο Ενέργειας
Νόμος υποχρέωνε τους φορείς εκμετάλλευσης πετρελαίου φυσικού αερίου να πληρώσουν το κόστος των περιουσιακών στοιχείων παροπλισμού που εγκατέστησαν, ακόμη και αν δεν τα εκμεταλλεύονται πλέον
Ο υπουργός Ενέργειας της Ταϊλάνδης δήλωσε την Τρίτη 8/10/2019 ότι έχει θέσει ως στόχο τον Μάρτιο να επιλύσει μια διαμάχη ύψους 2 δις δολαρίων με την αμερικανική Chevron Corp. και θα καταβάλλει "τη μέγιστη δυνατή προσπάθεια" για την επίτευξη συμφωνίας μετά την προσφυγή της εταιρείας διαιτησία.
Η διαφορά προέκυψε από έναν αναδρομικό νόμο της Ταϊλάνδης το 2016, ο οποίος υποχρέωνε τους φορείς εκμετάλλευσης πετρελαίου φυσικού αερίου να πληρώσουν το κόστος των περιουσιακών στοιχείων παροπλισμού που εγκατέστησαν, ακόμη και αν δεν τα εκμεταλλεύονται πλέον.
"Αυτή η διαπραγμάτευση θα απαιτήσει τη μέγιστη προσπάθειά μας, διότι αφορά εθνικά συμφέροντα", ανέφερε ο Μόνιμος Γραμματέας Kulit Sombatsiri στο Reuters.
"Έχουμε μέχρι και 180 ημέρες για να το επιλύσουμε", δήλωσε ο Kulit, προσθέτοντας ότι το χρονικό πλαίσιο καθορίστηκε από το νόμο ενώ δεν είναι σαφές ότι η Chevron είχε συμφωνήσει στο χρονικό διάστημα των 180 ημερών.
Το Reuters ανέφερε ότι στα τέλη του περασμένου μήνα η Chevron είχε αναστείλει τη διαδικασία διαιτησίας, προσθέτοντας ότι θα επανέλθει σε αυτήν εάν οι συνομιλίες με την Ταϊλάνδη απέτυχαν.
Ο Kulit,, υπεύθυνος για την διεξαγωγή διαπραγματεύσεων από την πλευρά του υπουργείου, δήλωσε ότι δεν θα μπορούσε να αποκαλύψει λεπτομέρειες των συνεχιζόμενων συνομιλιών, αλλά η Ταϊλάνδη είναι έτοιμη να εισέλθει στη διαδικασία διαιτησίας, εάν χρειαζόταν.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης