Περιβάλλον

Η Ε.Ε. στη διάσκεψη για το Κλίμα χωρίς αυστηρότερους στόχους μείωσης των εκπομπών

tags :
Η Ε.Ε. στη διάσκεψη για το Κλίμα χωρίς αυστηρότερους στόχους μείωσης των εκπομπών
Κράτη-μέλη αντιδρούν στην πλήρη εξάλειψη των ρύπων έως το 2050
Χωρίς την υιοθέτηση νέων αυστηρότερων δεσμευτικών στόχων και μέτρων για τη μείωση των εκπομπών CO2, οδεύει η Ευρωπαϊκή Ένωση προς την ετήσια διάσκεψη του ΟΗΕ για το Κλίμα που θα πραγματοποιηθεί από τις 2 έως τις 13 Δεκεμβρίου στο Σαντιάγο της Χιλής.
Το ανακοινωθέν του πρόσφατου Συμβουλίου Υπουργών Περιβάλλοντος που πραγματοποιήθηκε την προηγούμενη εβδομάδα στο Λουξεμβούργο αναφέρει μεν τη  δέσμευση των χωρών- μελών για επικαιροποίηση της παλαιότερης συμφωνίας περί μείωσης των εκπομπών ρύπων, αποφεύγει όμως να προσδιορίσει το ακριβές ύψος της μείωσης.
Οι διατυπώσεις του ανακοινωθέντος αμβλύνθηκαν ως προς την ανάληψη δεσμευτικών στόχων μετά από παρέμβαση δέκα χωρών μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα.
Οι δέκα χώρες είναι η Βουλγαρία, η Τσεχία, η Κροατία, η Εσθονία, η Ελλάδα, η Ουγγαρία, η Λιθουανία, η Μάλτα η Πολωνία και η Ρουμανία. Μάλιστα οι τρεις από αυτές και συγκεκριμένα η Τσεχία,  η Ουγγαρία και η Πολωνία είναι και οι χώρες που διατηρούν ισχυρές επιφυλάξεις όσον αφορά στη συμφωνία της ΕΕ για την κλιματική ουδετερότητα ως το  2050.
Έτσι οι υπουργοί των 28 χωρών κατέληξαν  σε μια κοινή θέση εν όψει της  ετήσιας διάσκεψης του ΟΗΕ για το Κλίμα τον Δεκέμβριο, στην οποία αναφέρουν  ότι ως το τέλος του χρόνου  το Συμβούλιο θα έχει ολοκληρώσει τις εργασίες του για τη διευθέτηση των εκκρεμοτήτων σε σχέση με τον  στόχο περί κλιματικής ουδετερότητας ως το 2050. Στο Συμβούλιο  την Ελλάδα εκπροσώπησε ο υπουργός Περιβάλλοντος- Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης.

Υπό εξέταση ο «οδικός χάρτης» για την  κλιματική ουδετερότητα

Οι προτεραιότητες της ΕΕ για τις επικείμενες διαπραγματεύσεις στο Σαντιάγο όπως περιγράφονται στο ανακοινωθέν του Συμβουλίου περιλαμβάνουν:
    • Την ολοκλήρωση των κατευθυντήριων γραμμών για την εφαρμογή του μηχανισμού οικειοθελούς συνεργασίας της Συμφωνίας των Παρισίων (άρθρο 6),
    • Την ολοκλήρωση της δεύτερης επανεξέτασης του Διεθνούς Μηχανισμού της Βαρσοβίας για τις απώλειες και τις ζημίες,
    • Την ολοκλήρωση της επανεξέτασης του προγράμματος εργασίας της Λίμα για την ισότητα των φύλων, και
    • Την προώθηση των τεχνικών εργασιών σχετικά με τις ρυθμίσεις στο πλαίσιο του Πλαισίου Ενισχυμένης Διαφάνειας.
Επίσης το ανακοινωθέν αναφέρει ότι η ΕΕ εξετάζει επί του παρόντος τον τρόπο για να επιτύχει κλιματική ουδετερότητα. Στα συμπεράσματά του, το Συμβούλιο καλεί το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο να ολοκληρώσει τις κατευθυντήριες γραμμές του όσον αφορά το όραμα της ΕΕ για κλιματική ουδετερότητα, πριν από το τέλος του 2019, με σκοπό να εγκριθεί και να υποβληθεί η μακροπρόθεσμη στρατηγική της ΕΕ στη UNFCCC στις αρχές του 2020.
Καλεί επίσης τα άλλα μέρη της Συμφωνίας των Παρισίων να υποβάλουν τις μακροπρόθεσμες στρατηγικές τους σύμφωνα με τους μακροπρόθεσμους στόχους της Συμφωνίας των Παρισίων, έως το 2020.
Πρέπει να σημειωθεί ότι οι τρεις χώρες (Τσεχία, Ουγγαρία και Πολωνία)  που αντιδρούν, αλλά και οι άλλες που κρατούν πιο συγκρατημένη στάση είναι εκείνες που μετρούν το κόστος της μετάβασης, καθώς το ενεργειακό τους σύστημα εξαρτάται περισσότερο από τα ορυκτά καύσιμα και δη τον άνθρακα και διεκδικούν υψηλότερες αποζημιώσεις από την ΕΕ για την όλη μεταρρύθμιση στον ενεργειακό τομέα.

Ενίσχυση των στόχων έως το 2030

Ας  σημειωθεί ότι ενώ ο διακηρυγμένος ευρωπαϊκός στόχος για τις εκπομπές  CO2 ως το 2030 είναι η μείωση κατά 40%, η νέα πρόεδρος  της Επιτροπής Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν έχει δηλώσει ότι προτίθεται να τον αυξήσει στο 50%, ενδεχομένως και στο 55%.
Η αύξηση του στόχου μείωσης των ρύπων, αν τελικώς θεσμοθετηθεί, επηρεάζει άμεσα την ενεργειακή πολιτική των χωρών και περισσότερο εκείνων, που έχουν τη μεγαλύτερη εξάρτηση από τον άνθρακα/λιγνίτη.  
 Η  Τσεχία και η Πολωνία αρνούνται να δεσμευτούν στους νέους στόχους για τους ρύπους, μέχρις ότου αναλυθούν πλήρως και λεπτομερώς όλες  οι δαπάνες, που  συνεπάγεται η  εγκατάλειψη των  ορυκτών καυσίμων.
Πολωνοί αξιωματούχοι, μάλιστα, δήλωναν στο Euractiv την περασμένη εβδομάδα ότι,  η ιδέα της κλιματικής ουδετερότητας  μέχρι το 2050 είναι απλώς «μια φαντασίωση».
Κύκλοι της ΕΕ ανέφεραν πάντως ότι κατανοούν τις οικονομικές ανησυχίες των χωρών, δεδομένης της διαφοράς στη  θέση εκκίνησης μεταξύ πχ της Πολωνίας, όπου ο ρυπογόνος άνθρακας κατέχει το μεγαλύτερο μερίδιο στην ηλεκτροπαραγωγή και της Γαλλίας, όπου την πρώτη θέση κατέχει  η πυρηνική ενέργεια, η οποία δεν εκλύει CO2.  
Σημειώνουν ωστόσο ότι  εναπόκειται στη Βουδαπέστη, την Πράγα, τη Βαρσοβία και τις άλλες χώρες  να ενημερώσουν το Συμβούλιο Υπουργών και την Κομισιόν για το τι πραγματικά χρειάζονται.

 www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης