Απόψεις

Π.Μπουσμπουρέλης: Τραμπ – Ερντογάν, ο συνδυασμός που σκοτώνει

Π.Μπουσμπουρέλης: Τραμπ – Ερντογάν, ο συνδυασμός που σκοτώνει
Tα πολλά μέτωπα του Ερντογάν εγκυμονούν τεράστιους για αυτόν κινδύνους, αλλά.....
Ο συνδυασμός Tραμπ – Ερντογάν μπορεί να αποδειχθεί ένας συνδυασμός που πραγματικά σκοτώνει, καθώς μέσα σε πολύ λίγο χρόνο αρχίζουν να συμβαίνουν πάρα πολλά πράγματα.
Και ο Ερντογάν είναι εκείνος που μας ενδιαφέρει, καθώς όλη η κλιμάκωση με τα γεωτρύπανα δείχνει να έχει ένα πολύ συγκεκριμένο στόχο: Το συνολικό άνοιγμα του Κυπριακού για το οποίο ήδη ξεκίνησε τις διαδικασίες ο Γκουτιέρες αλλά και όπως όλα δείχνουν συζητήθηκε και μεταξύ του Έλληνα ΥΠΕΞ Νίκου Δένδια και του Κύπριου ομολόγου του στην ενημερωτική αλλά και κρίσιμη συνάντηση στην Κύπρο.
Όμως ο Ερντογάν απλώνει πολύ τον τραχανά του και η υπόθεση της Συρίας εγκυμονεί κινδύνους για όλους και κυρίως για την δυτική πλευρά.
Όπως πολύ συγκεκριμένα δήλωσε η Florence Parly, που είναι η Γαλλίδα υπουργός Άμυνας, η αποδυνάμωση των Κούρδων με την εισβολή των Τούρκων μπορεί να οδηγήσει στην επιστροφή των δυνάμεων του ISIS και ενός νέου ισχυρού ισλαμικού κινήματος του Daesch.
Ο Τrump δέχτηκε σφοδρή κριτική και εκ των έσω και από τον Γκρέιαμ και από τον Ρόμνεϋ και τελικά επιχείρησε να μαζέψει την έκθεσή του απειλώντας με καταστροφή της οικονομία της Τουρκίας.
Σήμερα η Τριμερής της Αιγύπτου είναι μια Σύνοδος με σημαντικές προοπτικές καθώς η ελληνική πλευρά έχει άριστες σχέσεις με την Αίγυπτο, η οποία είναι κάθετα αντίθετος στην Τουρκία και φυσικά η Κύπρος έχει πολλά να μοιράσει στο φυσικό αέριό της με την Αίγυπτο.
Ακόμα και το θέμα της ΑΟΖ Ελλάδας – Αιγύπτου θα ανοίξει.

Τουρκία: Με ρίσκα και μεθοδικότητα

Από την άλλη πλευρά η διείσδυση της Τουρκίας δείχνει ότι έχει γίνει με τρόπο που δεν θα την σταματήσει κανείς.
Η Ελλάδα και η Κύπρος δεν κινδυνεύουν φυσικά και πολύ περισσότερο  μετά και από την νέα συμφωνία που ευχαρίστησε τους Αμερικανούς, όμως οι Τούρκοι είναι βέβαιο ότι θα πάρουν κάποιο μερίδιο και αυτοί στις εξορύξεις της ΝΑ Μεσογείου και αυτό θα επιχειρηθεί να γίνει μέσω μιας νέας προσπάθειας για το Κυπριακό.
Για την ελληνική πλευρά υπάρχει ένα πλεονέκτημα: ότι ο Ερντογάν έχει ανοίξει πολύ το παιχνίδι του και με την θολή στρατηγική Tραμπ δεν αποκλείεται να εκτεθεί, καθώς οι συμμαχίες του δεν είναι πολλές.
Η στρατηγική της ελληνικής πλευράς μπορεί να ενδείκνυται να δώσει χώρο στον αντίπαλό της, όπως και κάνει μέχρι σήμερα, ώστε αυτός να κάνει ένα ή περισσότερα σοβαρά λάθη.
Είναι όμως βέβαιο ότι όσο και αν η διπλωματική παράσταση εξελίσσεται, οι Τούρκοι θα βάλουν και αυτοί χέρι στις γεωτρήσεις της ΝΑ Μεσογείου.
www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης