Επικαιρότητα

Δένδιας - Χριστοδουλίδης: Επανέναρξη συνομιλιών για το Κυπριακό αν οι Τούρκοι σταματήσουν τις έκνομες ενέργειες

Δένδιας - Χριστοδουλίδης: Επανέναρξη συνομιλιών για το Κυπριακό αν οι Τούρκοι σταματήσουν τις έκνομες ενέργειες
"Η Κύπρος δεν είναι μόνη" επεσήμανε ο υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας
Για «ταραξία περιχαρακωμένο στα αδιέξοδα των δικών του άστοχων επιλογών» έκανε λόγο ο Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας, Νίκος Δένδιας, αναφερόμενος στην Τουρκία και στις προκλήσεις και παράνομες δραστηριότητές της σε βάρος της κυριαρχίας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας, κατά τις δηλώσεις του μαζί με τον Υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Χριστοδουλίδη, με τον οποίο είχε το απόγευμα συνομιλίες στη Λευκωσία.
Ο κ. Δένδιας υπογράμμισε πως "η Κύπρος δεν είναι μόνη", ενώ αναφερόμενος στο Κυπριακό επεσήμανε πως "η τουρκική παραβατικότητα δεν πρόκειται να κάμψει τη βούλησή μας για άρση της απαράδεκτης τουρκικής κατοχής στο νησί".
 Από την πλευρά του ο κ. Χριστοδουλίδης ανέφερε στις δηλώσεις του πως Κύπρος και Ελλάδα έχουν λάβει πολύ συγκεκριμένες αποφάσεις για αντιμετώπιση των έκνομων ενεργειών της Τουρκίας, σε πολιτικό, διπλωματικό και νομικό επίπεδο, και ήδη έχει ξεκινήσει η υλοποίησή τους.

Συνάντηση

 Ο κ. Χριστοδουλίδης ανέφερε πως δυο ήταν τα θέματα που απασχόλησαν και την κατ’ ιδίαν συνάντησή του με τον Έλληνα ομόλογό του, αλλά και τις διευρυμένες συνομιλίες μεταξύ αντιπροσωπειών των δυο Υπουργείων που ακολούθησαν.
Το πρώτο, σημείωσε, ήταν οι έκνομες ενέργειες της Τουρκίας και πώς μέσα από κοινές δράσεις σε πολιτικό, διπλωματικό, και νομικό επίπεδο αντιμετωπίζονται.
«Μέσα σε αυτό το πλαίσιο έχουν ληφθεί κάποιες πολύ συγκεκριμένες αποφάσεις των οποίων ήδη έχει ξεκινήσει και η υλοποίηση», επεσήμανε.
Είπε ακόμη πως είχε την ευκαιρία να ενημερωθεί για τις συζητήσεις του κ. Δένδια με τον Αμερικανό Υπουργό Εξωτερικών που βρισκόταν πρόσφατα στην Ελλάδα.
Ανέφερε πως το δεύτερο θέμα συζήτησης ήταν πώς μέσα από την ξεκάθαρη πρόθεση του ΓΓ των ΗΕ για την επανέναρξη των συνομιλιών συντονίζονται οι προσπάθειες της Λευκωσίας και της Αθήνας, έτσι ώστε να φθάσουμε στο επιθυμητό αποτέλεσμα που είναι η επανέναρξη των συνομιλιών, νοουμένου ότι η Τουρκία θα τερματίσει τις έκνομές της ενέργειες.
 Ο κ. Χριστοδουλίδης αναφέρθηκε και στη συνάντηση που ο κ. Δένδιας θα είχε ακολούθως με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη για να τον ενημερώσει, και επεσήμανε πως αύριο στο Κάιρο μέσα στο πλαίσιο της τριμερούς συνάντησης με την Αίγυπτο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και ο ‘Ελληνας Πρωθυπουργός θα συζητήσουν συγκεκριμένα και επί των δυο θεμάτων για τα οποία οι δυο Υπουργοί Εξωτερικών αντάλλαξαν απόψεις σήμερα.

Τουρκικές προκλήσεις

 Ο κ. Δένδιας ανέφερε στις δηλώσεις του πως είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν σε βάθος τις τελευταίες εξελίξεις στην περιοχή.
"Συζητήσαμε σε μία συγκυρία, κατά την οποία οι απαράδεκτες τουρκικές προκλήσεις και οι παράνομες δραστηριότητες σε βάρος της κυριαρχίας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας συνεχίζονται και, δυστυχώς, εντείνονται", επεσήμαν
ε.
Πρόσθεσε πως "οι τουρκικές προκλήσεις αγνοούν πλήρως το διεθνές δίκαιο, αγνοούν τις ευρωπαϊκές αξίες, αγνοούν τις σαφείς τοποθετήσεις της ΕΕ, των ΗΠΑ και των κρατών της περιοχής".
Ο κ. Δένδιας ανέφερε πως προχθές, στην Αθήνα, είχε την ευκαιρία να ενημερώσει διεξοδικά τον Αμερικανό Υπουργό Εξωτερικών Μάικ Πομπέο, ο οποίος, όπως σημείωσε, "έστειλε ένα ιδιαίτερα ισχυρό μήνυμα από την Αθήνα" και  "συντασσόμενος με την εδραιωμένη πεποίθηση ότι η Τουρκία παραβιάζει το διεθνές δίκαιο και υπονομεύει κάθε προσπάθεια προαγωγής της ειρήνης και της συνεργασίας στην περιοχή, τόνισε ότι  οι παράνομες γεωτρήσεις της Τουρκίας είναι απαράδεκτες και ότι δεν μπορούμε να επιτρέψουμε στην Τουρκία να συνεχίσει στην κατεύθυνση αυτή".
Ο Έλληνας ΥΠΕΞ ανέφερε πως "αντίστοιχα τοποθετήθηκαν, επίσης, σημαντικές χώρες, εταίροι της Ελλάδας και της Κύπρου, τονίζοντας ότι ο σεβασμός του διεθνούς δικαίου είναι η μόνη αποδεκτή οδός στις σύγχρονες διεθνείς σχέσεις".
Υπογράμμισε πως "η διπλωματία των κανονιοφόρων έχει, ευτυχώς, παρέλθει ανεπιστρεπτί" και "ανήκει στον 19ο αιώνα", για να προσθέσει πως "η στρατιωτικοποίηση και η τεχνητή κλιμάκωση μιας ήδη οξυμένης κατάστασης είναι η επωδός ταραξία περιχαρακωμένου στα αδιέξοδα των δικών του άστοχων επιλογών".
"Δεν είναι επιλογή ενός σύγχρονου, ευρωπαϊκού, δημοκρατικού κράτους δικαίου", ανέφερε.

Τα επόμενα βήματα

Ο κ. Δένδιας είπε πως επισκέπτεται τη Λευκωσία "προκειμένου να συντονίσουμε, Ελλάδα και Κύπρος, μαζί, από κοινού, τα επόμενα βήματά μας", σημειώνοντας πως "την επόμενη εβδομάδα, στο Συμβούλιο των Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ, θα ενημερώσουμε τους εταίρους μας για τις νέες παράνομες δραστηριότητες της Τουρκίας, και θα εξετάσουμε τον βέλτιστο τρόπο της κοινής μας αντίδρασης".
"Άλλωστε, είναι ένα θέμα που αφορά την Ευρωπαϊκή Ένωση στο σύνολό της. Η Κύπρος δεν είναι μόνη", υπογράμμισε ο `Ελληνας ΥΠΕΞ.
Επεσήμανε πως παράλληλα συζήτησαν για την προοπτική επανέναρξης ουσιαστικών διαπραγματεύσεων για την επίλυση του Κυπριακού.
Προοπτική, πρόσθεσε, "που, δυστυχώς, δυσχεραίνουν οι συνεχείς τουρκικές προκλήσεις στις θαλάσσιες ζώνες της Κύπρου, ακόμη και σε αδειοδοτημένα οικόπεδα, αλλά και στην Αμμόχωστο".
"Η τουρκική παραβατικότητα δεν πρόκειται να κάμψει την ακλόνητη βούλησή μας για άρση της απαράδεκτης τουρκικής κατοχής στο νησί", τόνισε ο κ. Δένδιας, και επεσήμανε πως "όπως είπε και ο Κυριάκος Μητσοτάκης από εδώ, τη Λευκωσία, η επίλυση του Κυπριακού παραμένει κύριο μέλημα της εξωτερικής μας πολιτικής. Πυξίδα στις προσπάθειες αυτές παραμένουν το διεθνές δίκαιο, τα ψηφίσματα των ΗΕ και το κοινοτικό κεκτημένο", ανέφερε ο `Ελληνας ΥΠΕΞ.
Ερωτηθείς αν η Ελλάδα είναι έτοιμη για μια πενταμερή συνάντηση για το Κυπριακό, ο κ. Δένδιας είπε πως "όλα αυτά θα τα πούμε όταν έρθει η ώρα".
Ο κ. Δένδιας έγινε στη συνέχεια δεκτός από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Δεν έγιναν δηλώσεις μετά τη συνάντηση.

Πηγή: philenews.com
www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης