Τελευταία Νέα
Φυσικό Αέριο

Zangeneh (Iράν): Αποσύρθηκε η CNPC από το έργο ανάπτυξης του κοιτάματος αερίου στο South Pars

Zangeneh (Iράν): Αποσύρθηκε η CNPC από το έργο ανάπτυξης του κοιτάματος αερίου στο South Pars
Η κρατική εταιρεία Petropars θα αναλάβει εξ’ ολοκλήρου το έργο - To αρχικό deal ήταν 4,8 δισ ευρώ
Την απόσυρση της Κίνας μέσω της CNPC από την ανάπτυξη του μεγαλύτερου κοιτάσματος αερίου στο South Pars του Ιράν, ανακοίνωσε χθες (6/10) ο υπουργός Πετρελαίου της χώρας, Bijan Namdar Zanganeh.
Όπως ανακοίνωσε, η κρατική εταιρεία Petropars θα αναλάβει εξ’ ολοκλήρου το έργο.
Υπενθυμίζεται πως το 2017 η γαλλική Total υπέγραψε σύμβαση για την ανάπτυξη της δεύτερης φάσης του κοιτάσματος με αρχική επένδυση ύψους 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων, σηματοδοτώντας την πρώτη σημαντική δυτική ενεργειακή επένδυση στη χώρα μετά την άρση των κυρώσεων το 2016.
Στη συνέχεια, η China National Petroleum Corp (CNPC) αντικαθιστά τη γαλλική Total με συνολικό ποσοστό 81% επί του μεριδίου της κοινοπραξίας ενώ το υπόλοιπο 19,9% διατηρεί η Petropars.

Η παρουσία της Petropars

Ειδικότερα ο υπουργός τόνισε πως: «Η φάση 11 (του South Pars) θα αναπτυχθεί εξ ολοκλήρου από την εταιρεία Petropars».
Επίσης, υπογράμμισε πως η ιρανική εταιρεία Petropars δεν είχε από την αρχή το προβάδισμα για την ανάληψη του έργου, καθώς ήταν κοινή γραμμή της χώρας και απώτερος σκοπός να «γίνουν ξένες επενδύσεις για αυτό το έργο και να αποκτήσουμε την κατάλληλη τεχνογνωσία».
Τέλος, η Petropars υπέγραψε συμφωνία ύψους 440 εκατομμυρίων δολαρίων τον Σεπτέμβριο με μια άλλη κρατική εταιρεία, την Pars Oil and Gas Company, για την ανάπτυξη του Balal field στον Περσικό Κόλπο.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης