Ενέργεια

Το Brexit προκαλεί βουτιά στα δικαιώματα ρύπων στην Ευρώπη

Το Brexit προκαλεί βουτιά στα δικαιώματα ρύπων στην Ευρώπη
Ένα no deal Βrexit θα μπορούσε να σημάνει άμεση έξοδο της Βρετανίας και από το σύστημα εμπορίας ρύπων της Ε.Ε., με όσους έχουν δικαιώματα CO2 στην κατοχή τους να αναγκάζονται να τα πουλήσουν
Ραγδαία πτώση καταγράφουν οι τιμές των δικαιωμάτων ρύπων τις τελευταίες εβδομάδες, εν μέσω εντεινόμενων φόβων για ένα άτακτο Brexit, όπως αναμεταδίδει το Platts,.
«Νομίζω ότι ο συνδυασμός του Brexit με το αδύναμο ενεργειακό πλαίσιο και την πτώση των μετοχών είναι οι αιτίες της συγκεκριμένης αρνητικής εικόνας», τονίζει στο πρακτορείο ο Tom Lord, στέλεχος της Redshaw Advisors στο Λονδίνο.
Παράλληλα, οι τιμές στην αγορά ρύπων υποχώρησαν στα 23,66 ευρώ ανά τόνο, τιμή που αντιπροσωπεύει το χαμηλότερο σημείο, έπειτα από τη βουτιά του περασμένου Απριλίου και Μαΐου.

Ο «καυτός» Οκτώβριος

Αν και οι τιμές των δικαιωμάτων ρύπων είχαν ήδη μειωθεί μέχρι τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο, η καθοδική ορμή εντάθηκε τον Οκτώβριο.  
Ο λόγος είναι το Brexit, καθώς η ολοκλήρωση της προθεσμίας παράτασης (31/10) πλησιάζει όλο και περισσότερο.
Υπενθυμίζεται πως ένα no deal Βrexit θα μπορούσε να σημάνει άμεση έξοδο της Βρετανίας και από το σύστημα εμπορίας ρύπων της Ε.Ε., με όσους έχουν δικαιώματα CO2 στην κατοχή τους να αναγκάζονται να τα πουλήσουν.
Αν τελικα΄υπάρξει συντεταγμένο Brexit, το Ηνωμένο Βασίλειο θα παραμείνει στο σύστημα εμπορίας της ΕΕ για μια μεταβατική περίοδο, έως το 2020.
Σε κάθε περίπτωση, με το πολιτικό περιβάλλον να παραμένει ρευστό, οι τιμές στην αγορά ρύπων παραμένουν σε πτώση.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης