Διεθνή

Πράσινο φως από Λευκό Οίκο στην τουρκική εισβολή στη βόρεια Συρία

Πράσινο φως από Λευκό Οίκο στην τουρκική εισβολή στη βόρεια Συρία
Τηλεφωνική επικοινωνία Trump - Erdogan - Οι ΗΠΑ δεν θα υποστηρίξουν ούτε θα συμμετάσχουν στην επιχείρηση
Τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο της Τουρκίας, Rejep Tayip Erdogan είχε ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Donald Trump, ο οποίος φέρεται να έδωσε και το πράσινο φως για την τουρκική εισβολή στη βόρεια Συρία.
Όπως ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος, οι Ένοπλες Δυνάμεις των ΗΠΑ δεν θα υποστηρίξουν ούτε θα συμμετέχουν στην «επιχείρηση», ενώ κατά τη διάρκεια της διεξαγωγής της δεν θα βρίσκονται στη συγκεκριμένη περιοχή.
Παράλληλα επισημαίνεται ότι οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις είχαν αρνηθεί την πρόταση των ΗΠΑ να αναλάβουν την ευθύνη για όσους μαχητές του Ισλαμικού κράτους είχαν προέλθει από τις χώρες τους.
Ως εκ τούτου, η ανακοίνωση σημειώνει ότι οι ΗΠΑ δεν σκοπεύουν να αναλάβουν τη διαχείριση της κράτησης των εν λόγω μαχητών, καθώς κάτι τέτοιο «θα μπορούσε να διαρκέσει πολλά χρόνια και να έχει μεγάλο κόστος για τους φορολογούμενους των Ηνωμένων Πολιτειών».
Σε αυτό το πλαίσιο, ο Λευκός Οίκος καθιστά την Τουρκία υπεύθυνη για να διαχειριστεί το πρόβλημα με «όλους τους μαχητές του ISIS που συνελήφθησαν στην περιοχή τα τελευταία δύο χρόνια μετά την ήττα του εδαφικού "Χαλιφάτου" από τις ΗΠΑ».
Σε δηλώσεις της η Stephanie Grisham, εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, υποστήριξε ότι η Τουρκία θα εισβάλλει σύντομα στο έδαφος της βόρειας Συρίας, υποστηρίζοντας πως τα αμερικανικά στρατεύματα δεν θα έχουν καμιά εμπλοκή και συμμετοχή.
Ωστόσο, η Grisham δεν ξεκαθάρισε τι θα συμβεί με τους περίπου 1.000 Αμερικανούς στρατιώτες που βρίσκονται στην περιοχή ενώ αναφερόμενη στην τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν Trump και Erdogan, είπε πως οι δύο πρόεδροι αποφάσισαν ότι η Τουρκία θα παραλάβει όλους τους ξένους ενόπλους που συνελήφθησαν κατά τη διάρκεια της επιχείρησης υπό την ηγεσία των ΗΠΑ κατά του Ισλαμικού Κράτους και σήμερα κρατούνται από τις κουρδικές δυνάμεις που στηρίζονται από τις ΗΠΑ.
Σε κάθε περίπτωση και σε συνδυασμό με το ότι Trump και Erdogan συμφώνησαν να συναντηθούν στο Λευκό Οίκο εντός του προσεχούς Νοεμβρίου, δείχνει ότι οι ΗΠΑ κάθε άλλο παρά κρατούν αποστάσεις από την Τουρκία, η οποία πλέον θα έχει καθαρό το πεδίο προκειμένου να «εξαλείψει» τους Κούρδους της Συρίας, τους οποίους χαρακτηρίζει τρομοκράτες.
Άλλωστε σε ανακοίνωση της η τουρκική προεδρία έκανε γνωστό ότι ο Erdogan τόνισε στον Trump πως η δημιουργία της ασφαλούς ζώνης είναι απαραίτητη προκειμένου να εξαλειφθούν οι τρομοκράτες της PKK-YPG – τους οποίους στήριζαν μέχρι πρότινος οι ΗΠΑ – και να δημιουργηθούν οι κατάλληλες συνθήκες για να επιστρέψουν στην πατρίδα τους οι Σύροι πρόσφυγες.

Kalin (Τουρκία): Στόχος μας οι τρομοκράτες – Θέμα ωρών η τουρκική εισβολή στη βόρεια Συρία

Την θέση ότι η στρατιωτική επιχείρηση της Τουρκίας στη βόρεια Συρία για τη δημιουργία ασφαλούς ζώνης έχει ως στόχο να πλήξει τρομοκρατικά στοιχεία διατύπωσε ο εκπρόσωπος της προεδρίας της Τουρκίας, Ibrahim Kalin.
Όπως είπε ο Kalin, η τουρκική επιχείρηση στη βόρεια Συρία, έχει ως στόχο να εκκαθαριστούν τρομοκρατικά στοιχεία από την περιοχή των συνόρων και να επιστρέψουν Σύροι πρόσφυγες, χωρίς να τεθεί υπό αμφισβήτηση η συριακή εδαφική ακεραιότητα.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης