Ηλεκτρισμός

ΑΡΚΕ ΕΤΕ/ΔΕΗ: Μαθητεύομενοι μάγοι στην ενέργεια

ΑΡΚΕ ΕΤΕ/ΔΕΗ: Μαθητεύομενοι μάγοι στην ενέργεια
Αμέσως μετά την ορκομωσία της νέας κυβέρνησης της ΝΔ άρχισε από τα κυβερνητικά στελέχη μια αδιανόητη προπαγάνδα απαξίωσης της ΔΕΗ, υπογραμμίζει η ανακοίνωση
Σε ανακοίνωσή της, η Αριστερή Ριζοσπαστική Κίνηση για τις εξελίξεις σε ΔΕΗ και ΔΕΔΔΗΕ σημειώνει τα εξής:
Αμέσως μετά την ορκομωσία της νέας κυβέρνησης της ΝΔ άρχισε από τα κυβερνητικά στελέχη μια αδιανόητη προπαγάνδα απαξίωσης της ΔΕΗ.
Τον χορό έσερνε ο ίδιος ο Υπουργός κος Χατζηδάκης που περιφερόμενος από κανάλι σε κανάλι έδινε μάχη για τον ευτελισμό της ΔΕΗ χρησιμοποιώντας αστεία επιχειρήματα και ψεύδη (δεν έχει λεφτά η ΔΕΗ να αγοράσει κολώνες- είναι πάνω από βέβαιο κάποιο blackout) συμπεριφερόμενος με μίσος προς την επιχείρηση αλλά και τους εργαζόμενους της, αφού τους απειλεί με κατάργηση Συλλογικής σύμβασης (ΕΣΣΕ 1991).Συμπεριφέρθηκε με μίσος και κατά του ΔΕΔΔΗΕ κάνοντας την πρωτοφανή δήλωση (επιτηδευμένης απειρίας;) αμέσως μετά την πτώση του ελικοπτέρου στον Πόρο και χωρίς να περιμένει το πόρισμα για τα αίτια της πτώσης, ότι φταίει ο ΔΕΔΔΗΕ καλώντας την Διοίκηση να παραιτηθεί, παρ’ ότι είχε πολλούς άλλους λόγους να το ζητήσει. Σίγουρα η ασφαλιστική εταιρία που κάλυπτε το συγκεκριμένο ελικόπτερο θα έτριβε τα χέρια της για αυτό το ανέλπιστο δώρο. Αν βγει το πόρισμα και δείξει ότι το ελικόπτερο που απογειώθηκε με έμπειρο πιλότο από παράνομο ελικοδρόμιο-χωράφι σε απόσταση 250 μέτρων από τα δίκτυα μας και που σύμφωνα με τους κανόνες αεροπλοίας όφειλε να πετά σε ύψος τουλάχιστον 152 μέτρων σε αυτό το σημείο (500 ft AGL-Adove Ground Level) έπαθε βλάβη και προσέκρουσε στο δίκτυα μας θα παραιτηθεί ο κος Χατζηδάκης;
Η προφανής προχειρότητα με την οποία αντιμετωπίζει το ΥΠΕΝ τον Όμιλο ΔΕΗ σε αντίθεση με την περίφημη ετοιμότητα για το επιτελικό Κράτος που είχε γίνει σημαία του προεκλογικού αγώνα της ΝΔ αλλά και συνεχούς προπαγάνδας από τα ΜΜΕ, φαίνεται και από την στάση του στο θέμα του ορισμού Δ.Σ. στον ΔΕΔΔΗΕ που εδώ και ένα μήνα ουσιαστικά είναι χωρίς Διοίκηση. Εκτός και αν μαζεύει βιογραφικά από ανταγωνιστές ή μνηστήρες για την εξαγορά του ΔΕΔΔΗΕ. Ενός ΔΕΔΔΗΕ που το δίκτυο του όντας το μοναδικό σοβαρό πλέον περιουσιακό στοιχείο, μαζί με τα υδροηλεκτρικά έχει βάλει στο στόχαστρο το ΥΠΕΝ. Τον έχει βάλει στο στόχαστρο γιατί εκτός από τους έξυπνους μετρητές, επίκειται και η έλευση του 5G. Και τα δύο αυτά συνιστούν μπίζνες πολλών δις €.
Οι αλλοπρόσαλλες δηλώσεις του Υπουργού συνεχίστηκαν αμέσως μετά την δημοσίευση της έκθεσης βιωσιμότητας της ΔΕΗ (περίοδος 1-1-2019 έως 30-6-2019) όπου προσπάθησε να πείσει την κοινή γνώμη ότι η ΔΕΗ ήταν πεσμένη στον γκρεμό αλλά ο ίδιος με τιτάνιες και επιδέξιες προσπάθειες κατάφερε να την σώσει και μάλιστα αναδρομικά !!! Όμως η καταστροφολογία κατέρρευσε σαν χάρτινος πύργος με αυτά τα αποτελέσματα του Α’ εξαμήνου, αποκαλύπτοντας την σκοπιμότητα και την επιπολαιότητα του ΥΠΕΝ.
Λησμονεί ο Υπουργός τα διαχρονικά εγκλήματα της παράταξης του κατά της ΔΕΗ.(ΜΑΜΚ:812 εκ.--ΑΔΙ:392 εκ.--ΜΜΑΕ:122εκ.--ΥΚΩ 2011:681 εκ.--ΥΚΩ 2012-2014:375 εκ.--ΕΤΜΕΑΡ ανείσπρακτο:410 εκ.--ENΕRGA-HELLAS POWER: 216 εκ--εξοβελισμός ΔΕΗ από ΑΠΕ--δωρεάν μετατόπιση δικτύων στους εργολάβους των αυτοκινητόδρομων με τους Νόμους 3555/2007 & 4219/2013 κλπ, κλπ.)
Όμως δεν λησμόνησε στην έκθεση της Θεσσαλονίκης να φωτογραφηθεί σε ανταγωνιστική με την ΔΕΗ εταιρία, που χρόνια τώρα της τρώει τα σωθικά. Λησμονεί ο Υπουργός ότι αποστολή του και καθήκον του, είναι πρωτίστως η διασφάλιση του ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΟΣ και όχι των συμφερόντων των ιδιωτών. Το ίδιο επιλήσμων και ο κος Μητσοτάκης που εγκαινίασε την μονάδα Φ.Α. του ίδιου ανταγωνιστή, θυμίζοντας τους λεβέντικους χορούς Σουφλιά στην ΑΚΤΩΡ το 2009.Εμείς όμως κ. Χατζηδάκη δεν ξεχνάμε τις δηλώσεις σας τον Μάρτη του 2009 ότι με την εξοικονόμηση από το κλείσιμο της Ολυμπιακής θα φτιάχνατε 1 Νοσοκομείο και 5 σχολεία κάθε μήνα. Δυστυχώς 10 χρόνια μετά, μας λείπουν 120 Ολυμπιακά Νοσοκομεία, 600 Ολυμπιακά σχολεία και όλες οι οικονομίες μας από τα μνημόνια που φέρατε.
Έτσι λοιπόν αντιλαμβάνεται η νέα Κυβέρνηση τις Επιχειρήσεις του Λαού και το άνοιγμα της αγοράς. Με την υπερβολική αύξηση των τιμολογίων και την απαράδεκτη μείωση συνέπειας που θα οδηγήσουν τους καλύτερους πελάτες στον ανταγωνισμό και θα καταντήσουν την ΔΕΗ από βασικό πυλώνα σε φτωχό συγγενή στην ηλεκτρική ενέργεια, που θα παραδοθεί στην ιδιωτική κερδοσκοπία.
Την ΔΕΗ που ηλέκτρισε το 100% της Χώρας, χωρίς ΕΝΑ ευρώ από το Ελληνικό Δημόσιο.

Την ΔΕΗ που κάθε μήνα κάλυπτε με τεράστια ποσά τα Ασφαλιστικά Ταμεία για να πληρωθούν έγκαιρα οι συντάξεις όλων των Ελλήνων στα δύσκολα μνημονιακά χρόνια.

Την ΔΕΗ που δεν έσβησε τα φώτα στους αναξιοπαθούντες συμπολίτες μας όπως έκαναν οι ιδιώτες πάροχοι.

Την ΔΕΗ που εξαναγκάζουν να είναι το τελευταίο καταφύγιο των φτωχών συμπολιτών μας και όχι μόνο, γιατί οι ιδιώτες δεν αποδέχονται τέτοιες υπηρεσίες.

Την ΔΕΗ και τις θυγατρικές της, που σε πολλούς Νομούς της Ελλάδας είναι πρώτοι σε επενδύσεις δίνοντας οξυγόνο στις τοπικές κοινωνίες.

Η απόσπαση της συγκατάθεσης των θεσμών για κατάργηση των αμαρτωλών ΝΟΜΕ μικρή έχει πλέον σημασία αφού έχουν φτάσει κοντά στην οριακή τιμή (10%) και ούτως ή άλλως απέμενε μια μόνο δημοπρασία τον Οκτώβριο.
Μέσα σε όλο αυτό το αλαλούμ ήρθε και η δήλωση ΥΠΕΝ για την εγκατάλειψη της ολοκλήρωσης του έργου Πτολεμαίδα IV (συμβολαιοποίηση από ΝΔ χωρίς να πάρουν πιστοποιητικά CO2 !!!) για το οποίο έχει ήδη δαπανηθεί 1 δις €. Σαν πολύ γαλαντόμος δεν εμφανίζεται ο Υπουργός με τα ξένα λεφτά; Εμείς του θυμίζουμε ότι εκτός από το 1 δις, θα κληθεί η ΔΕΗ να πληρώσει τεράστια ποσά αποζημίωσης στην ΤΕΡΝΑ αλλά και στην Hitachi.
Τo σενάριo για μετατροπή της, σε μονάδα Φ.Α. μόνο σαν Πρωταπριλιάτικο αστείο ηχεί στα αυτιά μας αφού με την ίδια δαπάνη θα μπορούσε να στηθεί η ίδια μονάδα στο Λαύριο έχοντας όλα τα γνωστά μεγάλα πλεονεκτήματα. Ας μην ξεχνάμε ότι 5 μεγάλοι ιδιώτες έχουν εξαγγείλει την ίδρυση μονάδων Φ.Α. Αν πάρουμε τοις μετρητοίς και αυτά που είπε ο κος Μητσοτάκης, εκτός από τις ΑΠΕ η ηλεκτρική ενέργεια θα είναι εισαγόμενη και η ενεργειακή εξάρτηση της χώρας θα ανέλθει σε πρωτοφανή επίπεδα.
Οι παλινωδίες, η προχειρότητα και η εξυπηρέτηση κατά προτεραιότητα των ιδιωτικών συμφερόντων στα ενεργειακά (για τα οποία δεν ανέφερε τίποτα η ΝΔ προεκλογικά) σε συνδυασμό με την ρουκέτα Μητσοτάκη στον ΟΗΕ για το κλείσιμο των λιγνιτικών σταθμών ως το 2028 έφερε αμηχανία και φόβισε ακόμα και τους ψηφοφόρους του. Αλήθεια με βάση ποια μελέτη προέβη σε αυτή την δέσμευση; Ρωτήθηκε η ΔΕΗ, ή ρωτήθηκαν μόνο οι ιδιώτες; Το νέο Δ.Σ. της ΔΕΗ έχει φωνή; Γιατί ούτε από κύκλους του δεν έχουμε ακούσει την άποψη του.
Προκαλεί ιδιαίτερη εντύπωση η μουδιασμένη στάση της ΔΑΚΕ με τις υποτονικές ανακοινώσεις της, στην καταστροφολογία Χατζηδάκη καθώς και στην κατάργηση του κοινωνικού τιμολογίου της ΕΣΣΕ 91.Είναι γνωστό πως στον πυρήνα των φιλελεύθερων πολιτικών είναι η κατάργηση των ΣΣΕ, των συνδικαλιστικών δικαιωμάτων και των κατακτήσεων των εργαζομένων. Καθημερινά και μέσα σε λίγους μήνες αποκαλύπτεται η ωμότητα του επιτελικού Κράτους Μητσοτάκη, μετά την επανίδρυσή του το 2004 από τον Καραμανλή, που μας στοίχησε 100 δις και την έλευση του ΔΝΤ. Αποκαλύπτεται είτε από δηλώσεις «λαγών» όπως του πρώην Δ.Σ. Αθανασόπουλου που ζητά τον εξοστρακισμό των εκπροσώπων των εργαζομένων από τα Δ.Σ. (αλήθεια γιατί φοβούνται την παρουσία μας πίσω από τις κλειστές καπιτονέ πόρτες;) είτε με την κανιβαλιστική επίθεση κατά των απεργών και συνδικαλιστών από τον Πρωθυπουργό, που επιθυμεί και ζητά την κατάργηση των απεργιών, ίσως γιατί ο ίδιος κατέκτησε τα πάντα χωρίς να χρειαστεί να κάνει μια μέρα απεργία.
Συνάδελφοι, οι εργαζόμενοι και τα συνδικάτα δεν πρέπει να μείνουν σιωπηλά σε αυτή την ολοκληρωτική καταστροφή του Ομίλου ΔΕΗ. Πρέπει συσπειρωμένα και συντεταγμένα να αποτρέψουμε την λεηλασία της περιουσίας του Ελληνικού Λαού. Το χρωστάμε σε αυτόν τον βασανισμένο Λαό από τα μνημόνια, που μας οδήγησαν οι ίδιες πολιτικές και πολιτικοί.
Το χρωστάμε στις τοπικές κοινωνίες της Κοζάνης, της Μεγαλόπολης, της Φλώρινας για την ανοχή τους τόσες δεκαετίες. Δεν θα επιτρέψουμε την ερημοποίησή τους και την μετατροπή τους σε νέο Μαντούδι που ακόμα είναι πρωταθλητής ανεργίας 30 χρόνια μετά το κλείσιμο των μεταλλείων Β.Εύβοιας!!!

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης