Τελευταία Νέα
Φυσικό Αέριο

Το Μεξικό αναθεωρεί τις συμβάσεις αγωγών φυσικού αερίου και εξοικονομεί 4,5 δισ. δολ.

Το Μεξικό αναθεωρεί τις συμβάσεις αγωγών φυσικού αερίου και εξοικονομεί 4,5 δισ. δολ.
Η συμφωνία θα μειώσει το ποσό  που καταβάλλει το Μεξικό στις εταιρείες μεταφοράς φυσικού αερίου
Το Μεξικό προχώρησε σε συμφωνία με ομάδα εταιρειών για την επαναδιαπραγμάτευση των όρων των συμβάσεων αγωγού φυσικού αερίου που υπογράφηκαν στο πλαίσιο της προηγούμενης κυβέρνησης προκειμένου να εξοικονομήσει 4,5 δισεκατομμύρια δολάρια.
Η συμφωνία που ανακοινώθηκε από τον Πρόεδρο Andres Manuel Lopez Obrador και τον επικεφαλής της Ομοσπονδιακής Επιτροπής Ηλεκτρισμού (CFE), κρατικής υπηρεσίας ενέργειας, θα μειώσει το ποσό  που καταβάλλει το Μεξικό στις εταιρείες μεταφοράς φυσικού αερίου, ανέφερε η κυβέρνηση.
Η διαφορά προκάλεσε διπλωματικές τριβές με τον Καναδά ειδικότερα, επιδεινώνοντας τις ανησυχίες ότι ο Lopez Obrador, αριστερός βετεράνος που ανέλαβε καθήκοντα τον Δεκέμβριο, θα μπορούσε να θέσει υπό αμφισβήτηση τις συμβάσεις που υπογράφηκαν προτού αναλάβει την προεδρία.
Συνοδευόμενος από ηγέτες της βιομηχανίας του Μεξικού, συμπεριλαμβανομένου του δισεκατομμυριούχου Carlos Slim, του πλουσιότερου ανθρώπου της χώρας, ο πρόεδρος του Μεξικού χαιρέτισε τη συμφωνία ως μια νίκη για το κοινό που θα έδινε σιγουριά στους επενδυτές και θα ενθάρρυνε την ανάπτυξη.
"Κερδίσαμε επειδή μειώθηκαν τα ποσοστά μεταφοράς αερίου", δήλωσε ο Lopez Obrador. "Κερδίσαμε επίσης επειδή αποφύγαμε μια διαμάχη".

Στα δημόσια ταμεία 4,5 δισ. δολ.

Η κυβέρνηση εξακολουθεί να διαπραγματεύεται με ένα από τα εμπλεκόμενα μέρη, την Fermaca, μια μεξικανική εταιρεία υποδομής που έχει συνάψει σύμβαση για την κατασκευή δύο από τους επτά αγωγούς που βρίσκονται υπό αμφισβήτηση.
Ο Lopez Obrador δήλωσε ότι η συμφωνία θα φέρει στα δημόσια ταμεία 4,5 δις. δολ. με την πάροδο του χρόνου. Μια ανακοίνωση της CFE αργότερα ανέφερε ότι το ποσό ήταν ο στόχος, και ότι 3.74 δισεκατομμύρια δολάρια έχουν διασωθεί από τα αποτελέσματα των διαπραγματεύσεων μέχρι σήμερα.
Ο μεγαλύτερος υπό αμφισβήτηση  αγωγός ήταν έργο ύψους 2,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων μεταξύ του Τέξας και του λιμένα του Κόλπου  του Μεξικού Tuxpan. Ολοκληρώθηκε τον Ιούνιο, κατασκευάστηκε από την καναδική TC Energy Corp. και την IEnova, μεξικανική μονάδα της αμερικανικής εταιρείας Sempra Energy.
Ένας άλλος ανήκει στην Grupo Carso, μιας επιχείρησης υποδομής που ελέγχεται από τον Slim, ο οποίος σπάνια κάνει δημόσιες εμφανίσεις.
Μιλώντας στη συνέντευξη Τύπου, ο Slim δήλωσε ότι είναι ικανοποιημένος που έχει επιτευχθεί συμφωνία. Η παρουσία του υπήρξε μαρτυρία της σπουδαιότητας των συζητήσεων.
Το CFE ώθησε την επαναδιαπραγμάτευση των συμβάσεων που υπογράφηκαν στο πλαίσιο της τελευταίας κυβέρνησης, υποστηρίζοντας ότι οι όροι ήταν άδικοι.

Επιβλαβείς συμβάσεις

Ο Lopez Obrador, την Τρίτη, δήλωσε ότι οι συμβάσεις ήταν «επιβλαβείς, αν και ο Slim και ο Carlos Salazar, ο πρόεδρος του μεξικανικού επιχειρηματικού λόμπι CCE, έκαναν πίσω τις ερωτήσεις δημοσιογράφων που υποδηλώνουν ότι η επαναδιαπραγμάτευση ήταν επιβολή του ιδιωτικού τομέα.
Ο επικεφαλής της CFE, Manuel Bartlett, δήλωσε ότι οι εξοικονομήσεις ύψους 4,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων που προβλέπονται κατά την επαναδιαπραγμάτευση πρέπει να αντιμετωπιστούν το κόστος των 12 δισεκατομμυρίων δολαρίων βάσει των αρχικών συμβάσεων.
Ο Miguel Reyes, αξιωματούχος της CFE, δήλωσε ότι η έκταση των εξοικονομήσεων που πραγματοποιήθηκαν ποικίλλει από τη μία σύμβαση αγωγού σε άλλη.
Κατά τη διάρκεια των 25 ετών, η επαναδιαπραγμάτευση σήμαινε μείωση κατά μέσο όρο κατά 28% στα ποσοστά μεταφοράς που πληρώθηκαν από τη εταιρεία κοινής ωφέλειας για όλους τους αγωγούς που συμπεριλήφθηκαν στο πλαίσιο της συμφωνίας, δήλωσε ο Reyes.
Από την πλευρά του, ο Salazar της CCE δήλωσε ότι οι αριθμοί ήταν "πολύπλοκοι" και ότι το συνολικό προβλεπόμενο κόστος των υπηρεσιών προς την CFE κατά τη διάρκεια των συμβάσεων ήταν περίπου 21 δισεκατομμύρια δολάρια.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης