Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Η Bulgartransgaz αναζητεί δάνειο 150 εκατ. ευρώ για τον αγωγό φυσικού αερίου TurkStream

Η Bulgartransgaz αναζητεί δάνειο 150 εκατ. ευρώ για τον αγωγό φυσικού αερίου TurkStream
Η Βουλγαρία σχεδιάζει να λειτουργήσει ο αγωγός το 2021 και αναμένει τα έσοδα από τα τέλη διακίνησης περίπου 340-400 εκατ. ευρώ ετησίως για 20 χρόνια.
Η βουλγαρική εταιρεία φυσικού αερίου Bulgartransgaz αναζητά βραχυπρόθεσμο δάνειο ύψους 150 εκατομμυρίων ευρώ για τη χρηματοδότηση της επέκτασης του  αγωγού φυσικού αερίου TurkStream.
"Θα αναζητήσουμε πιστώσεις 150 εκατομμυρίων ευρώ έξι έως δώδεκα μηνών", δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Bulgartransgaz Vladimir Malinov την Πέμπτη 3/10/2019.
Ο σχεδιαζόμενος αγωγός μήκους 474 χιλιομέτρων θα μεταφέρει ρωσικό φυσικό αέριο από τα νότια σύνορα της Βουλγαρίας με την Τουρκία στα δυτικά σύνορα με τη Σερβία, παρέχοντας ένα σύνδεσμο με το δίδυμο αγωγό TurkStream στη Σερβία, την Ουγγαρία και την Αυστρία.
Η Ρωσία, η οποία κατασκευάζει το TurkStream για να παρακάμψει την Ουκρανία προς το νότο, ανακοίνωσε τον Ιούλιο ότι το δεύτερο σκέλος, με ετήσια παραγωγική ικανότητα 15,75 δισ. κυβικών μέτρων, θα περάσει μέσω της Βουλγαρίας προς την Κεντρική Ευρώπη.
Τον περασμένο μήνα η Bulgartransgaz υπέγραψε σύμβαση ύψους 1,1 δισ. ευρώ με τον σαουδαραβικό όμιλο Arkad  για την κατασκευή του αγωγού.
Σύμφωνα με τη συμφωνία, η Bulgartransgaz θα καταβάλει προκαταβολές ύψους 250 εκατομμυρίων ευρώ στην Arkad. Η Arkad θα λάβει τα υπόλοιπα κεφάλαια σε πληρωμές για περισσότερα από δέκα χρόνια μόλις τεθεί σε λειτουργία ο αγωγός.
Η Bulgartransgaz θα πρέπει επίσης να πληρώσει εκ των προτέρων το 40% των συμβάσεων 350,8 εκατομμυρίων ευρώ που υπέγραψε την Πέμπτη με βουλγαρικό όμιλο για την κατασκευή δύο σταθμών συμπιεστών φυσικού αερίου για τον αγωγό, δήλωσε ο Malinov στους δημοσιογράφους.
Οι ενδιαφερόμενοι δανειστές θα πρέπει να υποβάλουν τις προσφορές τους για το δάνειο έως τις 21 Οκτωβρίου, δήλωσε ο Malinov, επισημαίνοντας ότι η Bulgartransgaz δεν έχει προς το παρόν υποχρεώσεις. Το δάνειο θα βοηθήσει στην καταβολή των προκαταβολών και στις δύο συμβάσεις, σημείωσε.
Η Βουλγαρία σχεδιάζει να λειτουργήσει ο αγωγός το 2021 και αναμένει τα έσοδα από τα τέλη διακίνησης περίπου 340-400 εκατ. ευρώ ετησίως για 20 χρόνια.
Οι επικριτές λένε ότι ο αγωγός, ο οποίος πιθανότατα εμπίπτει στον έλεγχο  των Βρυξελλών και της Ουάσινγκτον, είναι περισσότερο γεωπολιτικός παρά επιχειρηματικός και εκτιμούν ότι δεν θα αποκομίσει κέρδη τα πρώτα 15 χρόνια.



www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης