Φυσικό Αέριο

Στ. Μωσσέ (ΔΕΔΑ): Η Ελλάδα μπορεί να μετατραπεί σε βασική πύλη εισόδου φυσικού αερίου στην Ευρώπη

Στ. Μωσσέ (ΔΕΔΑ): Η Ελλάδα μπορεί να μετατραπεί σε βασική πύλη εισόδου φυσικού αερίου στην Ευρώπη
Είναι κρίσιμη η υλοποίηση ενός φιλόδοξου σχεδίου για την επέκταση των υποδομών διανομής φυσικού αερίου στο εσωτερικό της χώρας προκειμένου η διέλευση αγωγών να αποφέρει μεγάλα πλεονεκτήματα  για τους Έλληνες πολίτες τόνισε η Διευθύνουσα Σύμβουλος και Αντιπρόεδρος του Δ.Σ. της ΔΕΔΑ
«Αξιοποιώντας τη θέση της, η Ελλάδα μπορεί να μετατραπεί σε βασική πύλη εισόδου φυσικού αερίου στην Ευρώπη, αναβαθμίζοντας τον γεωπολιτικό της ρόλο στην περιοχή. Βασική προϋπόθεση για μια επιτυχημένη μετάβαση στη νέα εποχή του φυσικού αερίου είναι οι χώρες της περιοχής να ενώσουν τις δυνάμεις τους δημιουργώντας συνέργειες και επενδύοντας στις υποδομές μεταφοράς και διανομής φυσικού αερίου», υπογράμμισε η Διευθύνουσα Σύμβουλος και Αντιπρόεδρος του Δ.Σ. της ΔΕΔΑ Στεφανία Μωσσέ, κατά την ομιλία της χθες στις εργασίες του Συνεδρίου «First Annual Eastern Mediterranean Energy Leadership Summit».
Σε αυτό το πλαίσιο, συνέχισε η κα Μωσσέ, είναι κρίσιμη η υλοποίηση ενός φιλόδοξου σχεδίου για την επέκταση των υποδομών διανομής φυσικού αερίου στο εσωτερικό της χώρας προκειμένου η διέλευση αγωγών με διεθνές ενδιαφέρον, όπως είναι ο TAP κ.ά., να αποφέρει μεγάλα πλεονεκτήματα  για τους Έλληνες πολίτες.
Σημειώνεται ότι το φυσικό αέριο είναι περίπου 30% φθηνότερο καύσιμο από το πετρέλαιο θέρμανσης και φιλικότερο προς το περιβάλλον. Μέσω των αναπτυξιακών έργων της ΔΕΔΑ, το φυσικό αέριο μπορεί να φθάσει στον πολίτη και στον επιχειρηματία που ζει ή  δραστηριοποιείται στις ενεργειακά φτωχότερες περιοχές της χώρας όπου, ιδιαίτερα στη Βόρεια Ελλάδα, πολλές κατοικίες δεν χρησιμοποιούν καν θέρμανση πετρελαίου.
Το αναπτυξιακό πρόγραμμα της ΔΕΔΑ προβλέπει για την πενταετία 2019-2023:
•    τη δημιουργία δικτύων διανομής φυσικού αερίου σε 35 πόλεις, σε 7 περιφέρειες της χώρας
•    την κατασκευή συνολικά 2.000 χιλιομέτρων δικτύου διανομής φυσικού αερίου, τα οποία αντιστοιχούν περίπου στο 60% των δρόμων των 35 πόλεων
•    περισσότερες από 45.500 συνδέσεις, με δωρεάν τέλη σύνδεσης ώστε να υπάρξει γρήγορη διείσδυση του φυσικού αερίου στις  κατοικίες, αλλά και τις επιχειρήσεις.
Πρόκειται για ένα ιδιαίτερα σύνθετο και απαιτητικό εγχείρημα, καθώς τα δίκτυα της ΔΕΔΑ έχουν σχεδιαστεί αξιοποιώντας όλες τις δυνατότητες εναλλακτικής τροφοδοσίας: μέσω του δικτύου του ΔΕΣΦΑ, με τη δημιουργία εξόδων στον TAP, καθώς και μέσω μεταφοράς Συμπιεσμένου (CNG) ή Υγροποιημένου (LNG) Φυσικού Αερίου προκειμένου να αποκτήσουν πρόσβαση στο φυσικό αέριο και οι πόλεις που βρίσκονται μακριά από τα υφιστάμενα δίκτυα. Στο πλαίσιο αυτό, είναι στρατηγικής σημασίας η συνεργασία της ΔΕΔΑ με τον ΔΕΣΦΑ.
Σε ό,τι αφορά την α΄ φάση του προγράμματος, προϋπολογισμού 172 εκατ. ευρώ, βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία δημοπράτησης έργων κατασκευής δικτύων διανομής και συνδέσεων σε 18 πόλεις στις περιφέρειες Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, Κεντρικής Μακεδονίας και Στερεάς Ελλάδας. Ταυτόχρονα, ωριμάζει η β΄ φάση του προγράμματος με αντίστοιχα έργα σε 17 πόλεις στις περιφέρειες Δυτικής Μακεδονίας, Δυτικής Ελλάδας, Ηπείρου και Πελοποννήσου, προϋπολογισμού 142 εκατ. ευρώ.
«Με τη χρηστή διαχείριση των πόρων και την αξιοποίηση της δυνατότητας χρηματοδότησης μέσω ΕΣΠΑ και χαμηλότοκων δανείων, το φυσικό αέριο φθάνει στον πολίτη με το ελάχιστο κόστος σύνδεσης, με χαμηλά τιμολόγια διανομής και με κάποιες επιδοτήσεις εσωτερικών εγκαταστάσεων», σημείωσε η κα Μωσσέ.
Επενδύοντας στην καινοτομία, η ΔΕΔΑ είναι ο μοναδικός διαχειριστής διανομής φυσικού αερίου στην Ελλάδα που τοποθετεί  «έξυπνους» μετρητές σε όλους τους καταναλωτές της. Ταυτόχρονα, υλοποιεί σε συνεργασία με το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο το καινοτόμο ερευνητικό πρόγραμμα «SG2» για την ενσωμάτωση τεχνολογιών αιχμής στα δίκτυα διανομής φυσικού αερίου. Στο πλαίσιο αυτό, σχεδιάζεται η ανάπτυξη Εφαρμογής Παρακολούθησης και Προβλεπτικής Συντήρησης Υφιστάμενων και Νέων Δικτύων με αξιοποίηση σημάτων που θα λαμβάνονται από την οπτική ίνα ή από το υφιστάμενο τηλεφωνικό καλώδιο που έχει εγκατασταθεί στο δίκτυο. Η εφαρμογή αυτή θα βασίζεται στην τεχνική μηχανικής μάθησης (machine learning) και θα υποστηρίζει τις επιχειρησιακές ανάγκες κατάρτισης και υλοποίησης του ετήσιου προγράμματος συντήρησης.
«Σε αυτή τη νέα εποχή μετασχηματισμού της ελληνικής ενεργειακής αγοράς, επιδίωξή μας είναι η ΔΕΔΑ να αποτελέσει μια επιχείρηση με γερά θεμέλια που θα επιτύχει οικονομίες κλίμακας, σύγχρονη και αποτελεσματική λειτουργία για να παραμείνει ανταγωνιστική στα νέα δεδομένα της αγοράς ενέργειας» κατέληξε η κα Μωσσέ.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης