Αναλύσεις

Συνεδρίαση ΔΝΤ, εισφορές επαγγελματιών και επιστροφή του Grexit δημιουργούν εκρηκτικό κλίμα

tags :
Συνεδρίαση ΔΝΤ, εισφορές επαγγελματιών και επιστροφή του Grexit δημιουργούν εκρηκτικό κλίμα
Βαραίνει το κλίμα σε εσωτερικό και εξωτερικό μέτωπο
Η δήλωση του Ted Mullogh ότι είναι προτιμότερη επιλογή για την Ελλάδα το Grexit έχει την σημασία της καθώς ο ίδιος είναι ο προτεινόμενος από τον πρόεδρο Trump πρεσβευτής των ΗΠΑ στην ΕΕ.
Παράλληλα δημοσίευμα του Guardian πριν την συνεδρίαση του ΔΝΤ αλλά και η κρίση που ξεσπά με τις εισφορές των ελεύθερων επαγγελματιών δημιουργούν ένα εκρηκτικό μείγμα που φέρνει το κλίμα της οικονομίας στο κόκκινο, καθώς τα περιθώρια για την Β Αξιολόγηση πιέζουν ασφυκτικά.

Την ίδια ώρα έντονη κινητικότητα υπάρχει σε κυβερνητικό επίπεδο για τις εισφορές των ελεύθερων επαγγελματιών,όπου οι 4πλασιασμοί για ένα μέρος των εισοδημάτων, εκείνων δηλαδή που δηλώνουν και πληρώνουν σύμφωνα με τα υπάρχοντα δεδομένα έχει δημιουργήσει έντονο προβληματισμό στην ίδια την κυβέρνηση,όπως επίσης και για τις σημαντικές επιβαρύνσεις στα απλά μπλοκάκια αλλά στις αποδείξεις δαπάνης.
Η κυβέρνηση εξετάζει πολλές εναλλακτικές λύσεις, την ώρα που οι επαγγελματίες όλων των κλάδων ετοιμάζουν κινητοποιήσεις,ενώ οι αγρότες έκλεισαν τα Τέμπη.
Σε κάθε περίπτωση οι μεγάλες αυξήσεις των εισφορών στα μεσαία εισοδήματα έχουν δημιουργήσει εύλογες ανησυχίες στο κυβερνητικό ειτελειο, για την βιωσιμότητα του νομοσχεδίου,που συγκρότησε ο αποπεμφθείς υπουργός Γ.Κατρούγκαλος.

Guardian: Οι πρωταγωνιστές και το Θρίλλερ

Ο Λάρι Ελιοτ,δημοσιογράφος του Guardian, παρομοιάζει την κατάσταση με το θεατρικό «Κεκλεισμένων των Θυρών» του Ζαν Πολ Σαρτρ, με τους Αλέξη Τσίπρα, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και Κριστίν Λαγκάρντ ως «καταραμένες ψυχές» που διαπληκτίζονται σε ένα δωμάτιο για μία αιωνιότητα, αλλά συμπληρώνει ότι πλέον προστίθεται και ένας νέος πρωταγωνιστής, ο Ντόναλντ Τραμπ.
Σημειώνει για τον Αμερικανό πρόεδρο ότι πιθανόν δεν του... καίγεται καρφάκι για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους.
«Η τελευταία πράξη του έργου διαδραματίζεται στην Ουάσινγκτον αυτή την εβδομάδα, όπου το συμβούλιο του ΔΝΤ θα συζητήσει για την Ελλάδα», γράφει ο οικονομικός συντάκτης της βρετανικής εφημερίδας, συμπληρώνοντας ότι ένας παράγοντας που περιπλέκει το ζήτημα είναι ότι τελειώνει ο χρόνος για να ξεκαθαριστεί το θέμα πριν από τις πρώτες, σε μία σειρά, ευρωπαϊκών εκλογών, στην Ολλανδία τον Μάρτιο.
Ενας δεύτερος παράγοντας, σημειώνει, είναι ότι πλέον το δράμα έχει έναν νέο χαρακτήρα, τον Ντόναλντ Τραμπ.
«Υπάρχουν ελάχιστες ενδείξεις ότι του Αμερικανού προέδρου του... καίγεται καρφάκι για το αν θα γίνει ελάφρυνση χρέους στην Ελλάδα, αλλά μπορεί να έχει κάτι παραπάνω από ρόλο κομπάρσου, γιατί οι ΗΠΑ είναι ο μεγαλύτερος μέτοχος του Ταμείου και έχει την εξουσία να ασκήσει βέτο σε οποιαδήποτε απόφαση δεν του αρέσει», αναφέρει ο Ελιοτ.

Η εναλλακτική των εκλογών

Οι Ευρωπαίοι έχουν πει ότι θα ήθελαν να διευθετηθεί το ελληνικό ζήτημα στη συνάντηση των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης που έχει προγραμματιστεί για τις 20 Φεβρουαρίου, θυμίζει ο Βρετανος δημοσιογράφος.
«Αυτό μπορεί ακόμη να συμβεί, αν ο Τσίπρας αποφασίσει ότι η μόνη εναλλακτική στην απελευθέρωση των απολύσεων και στη συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση είναι να κάνει εκλογές τύπου ''ποιος κυβερνά την Ελλάδα'' τις οποίες είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα χάσει», γράφει ακόμη ο Ελιοτ.
«Ομως, υπάρχουν τα συστατικά προκειμένου η ατελείωτη κρίση να κάνει ''κρότο'' το καλοκαίρι, όταν η Ελλάδα θα ξεμείνει τελικά από λεφτά και δεν θα μπορεί να αποπληρώσει τους δανειστές της.
Αν δεν υπάρξει γρήγορη επίλυση, οι αποδόσεις των ομολόγων θα ανέβουν και η συζήτηση για το Grexit θα επανέλθει», προσθέτει ο Ελιοτ.
Σε άλλον σημείο του άρθρου του, κάνοντας λόγο για φαινομενικά ασυμβίβαστες θέσεις- μεταξύ ΔΝΤ και Ευρώπης- ο Ελιοτ επισημαίνει ότι αν αυτές οι πλευρές δεν «συμφιλιωθούν», τότε η Ελλάδα θα τεθεί αντιμέτωπη με μία ακόμη περίοδο αναταραχής. Και η πολιτική είναι μέρος του προβλήματος, σημειώνει.
Στη συνέχεια αναλύει τους τρεις «πρωταγωνιστές» αυτού του έργου, όπως το περιγράφει, τον Αλέξη Τσίπρα, τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και την Κριστίν Λαγκάρντ.
Για τον Σόιμπλε, γράφει ότι και αυτός αντιμετωπίζει πολιτικές πιέσεις, καθώς οι Γερμανοί πιστεύουν ότι ήδη έχει δοθεί αρκετή βοήθεια στην Ελλάδα, μία χώρα που θεωρούν ότι δεν κάνει αρκετά για να βοηθήσει τον εαυτό της.
Το τρίτο μέλος του «καστ» αυτής της εκδοχής του «Κεκλεισμένων των θυρών» είναι η Λαγκάρντ, συνεχίζει το άρθρο, σημειώνοντας τις εκθέσεις του ΔΝΤ οι οποίες αναφέρουν ότι το ελληνικό χρέος θα ανέβει στο 275% του ΑΕΠ έως το 2060.

Το ΔΝΤ σε ρόλο τεχνικού συμβούλου σύμφωνα με το Bankingnews

Το πιθανό σενάριο είναι το ΔΝΤ να μην μπεί στο ελληνικό πρόγραμμα χρηματοδοτικά.
Για να αλλάξει αυτό το καθεστώς, πρέπει να Ευρωπαίοι δανειστές να αποδεχθούν γενναία αναδιάρθρωση των ελληνικών δανείων    
Την συνεδρίαση του Εκτελεστικού Συμβουλίου του ΔΝΤ θα απασχολήσει η έκθεση του Άρθρου 4, για την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας, χωρίς ωστόσο να αναμένονται ευχάριστες ή δυσάρεστες εκπλήξεις για την Ελλάδα.
Η συνεδρίαση του εκτελεστικού συμβουλίου του Ταμείου αναμένεται να αρχίσει στις 21.00 ( ώρα Ελλάδος).
Οι αξιωματούχοι του ΔΝΤ θα παρουσιάσουν την έκθεση και στη συνέχεια θα μιλήσει, ως είθισται, ο αντιπρόσωπος της Ελλάδας Μιχάλης Ψαλιδόπουλος.
Θα καταθέσουν τις απόψεις τους και όλοι οι άλλοι αντιπρόσωποι, ενώ μεγάλη σημασία θα έχει η τοποθέτηση του Αμερικανού αντιπροσώπου, καθώς για πρώτη φορά θα γίνει γνωστή τη θέση της νέας κυβέρνησης του Donald Trump για το ελληνικό ζήτημα.
Ο κ. Ψαλιδόπουλος είχε επαφές με όλους τους συναδέλφους του και, σύμφωνα με πληροφορίες, δεν αναμένονται εκπλήξεις ή δυσάρεστες καταστάσεις
Πληροφορίες αναφέρουν οτι «κατά τη συνεδρίαση δεν πρόκειται να ληφθεί καμία απόφαση για την χρηματοδοτική συμμετοχή του Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα διότι απαιτούνται εντελώς άλλες διαδικασίες».
Πριν απ’ όλα, πρέπει να ολοκληρωθεί η παρούσα αξιολόγηση και στη συνέχεια να παρουσιάσει έκθεση στο δ.σ. ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Διεύθυνσης Poul Thomsen.
Την έκθεση θα ετοιμάσει η Delia Velculescu.
Αυτό δεν προβλέπεται να συμβεί σύντομα, όχι μόνο επειδή καθυστερεί η αξιολόγηση, αλλά και για ένα άλλο λόγο:
«Όλο και περισσότερο, οι αξιωματούχοι του ΔΝΤ τείνουν να ενστερνιστούν την ιδέα της διατήρησης του σημερινού καθεστώτος του Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα, ως τεχνικός και μόνο σύμβουλος»,εκτιμούν οι ίδιες πηγές.
Πηγή του ΔΝΤ δήλωσε ότι για να αλλάξει αυτό το καθεστώς, πρέπει να Ευρωπαίοι δανειστές να αποδεχθούν γενναία αναδιάρθρωση των ελληνικών δανείων ή να εξευρεθεί άλλος πολύ πειστικός λόγος που θα καθιστά το ελληνικό χρέος βιώσιμο.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης