Ηλεκτρισμός

Κάντρι Σίμσον: Τέλος Νοεμβρίου μία πρώτη εικόνα για τον προϋπολογισμό του Ταμείου Δίκαιης Μετάβασης

Κάντρι Σίμσον: Τέλος Νοεμβρίου μία πρώτη εικόνα για τον προϋπολογισμό του Ταμείου Δίκαιης Μετάβασης
Οι συζητήσεις για τον συνοριακό φόρο άνθρακα βρίσκονται ακόμη σε προκαταρκτική φάση, συμπλήρωσε πριν από λίγο η υποψήφια επίτροπος Ενέργειας, κατά τη διάρκεια της ακρόασής της στο Ευρωκοινοβούλιο
Υπό διαπραγμάτευση βρίσκεται ακόμη ο ακριβής προϋπολογισμός του Ταμείου Δίκαιης Μετάβασης, όπως δήλωσε πριν από λίγο η υποψήφια επίτροπος Ενέργειας της Ε.Ε., Κάντρι Σίμσον, κατά τη διάρκεια της ακρόασής της στο Ευρωκοινοβούλιο.
«Εκτιμώ ότι έως το τέλος Νοεμβρίου θα υπάρχουν κάποιες πρώτες απαντήσεις. Θεωρώ πάντως ότι θα είναι αρκετά μεγάλος, ώστε να υποστηρίξει τη μετάβαση των λιγνιτικών περιοχών», πρόσθεσε.
«Βλέπω το Ταμείο ως ένα νέο εργαλείο για την αρωγή εκείνων των κρατών μελών που διαθέτουν λιγνιτικές περιοχές, ώστε να προετοιμάσουν καλύτερα την “έξοδό” τους από τα ορυκτά καύσιμα», συμπλήρωσε.
Μέσω του Ταμείου, όπως ανέφερε, θα στηριχθούν και τα μικρά νησιά, που δεν διασυνδέονται με τα ηπειρωτικά ηλεκτρικά συστήματα.

Σε πρώιμο στάδιο οι συζητήσεις για τον συνοριακό φόρο άνθρακα

Αναφορικά με την ιδέα επιβολής από την Ε.Ε. ενός συνοριακού φόρου άνθρακα, επί των αγαθών από χώρες όπου δεν υπάρχουν επιβαρύνσεις λόγω δικαιωμάτων ρύπων, η Σίμσον δήλωσε ότι η συγκεκριμένη πρόταση εμπίπτει στην αρμοδιότητα αρκετών ακόμη επιτρόπων. «Θα καταθέσω κι εγώ βέβαια την άποψή μου», ανέφερε.
Σύμφωνα με την ίδια, ο φόρος άνθρακα θα πρέπει να είναι καλύτερος από τον ισχύοντα μηχανισμό για το carbon leakage (διαρροή άνθρακα).
Ωστόσο, όπως συμπλήρωσε, προς ώρας δεν υπάρχει κάποιο τελικό πλάνο, παρόλο που «έχουν προταθεί αρκετές ιδέες από διάφορα κράτη-μέλη, που αντιμετωπίζουν συγκεκριμένα προβλήματα λόγω αθέμιτου ανταγωνισμού».
Η υποψήφια επίτροπος σημείωσε πως ένα ενδεχόμενο είναι ο φόρος να εφαρμόζεται σε τοπικό επίπεδο και σε συγκεκριμένους τομείς, όπως για παράδειγμα στον τομέα του ηλεκτρισμού.
Σε γενικές γραμμές, πάντως, θα πρέπει να είναι συμβατός με τους κανόνες του ΠΟΕ, και «δεν θα μπορεί να αποτελεί ένα συγκεκαλυμμένο περιορισμό του διεθνούς εμπορίου».


www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης