Τελευταία Νέα
Ηλεκτρισμός

Συνάντηση Θωμά – Elia για το Κρήτη-Αττική λίγες ώρες πριν την κυβερνητική απόφαση για το PCI Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ

Συνάντηση Θωμά – Elia για το Κρήτη-Αττική λίγες ώρες πριν την κυβερνητική απόφαση για το PCI Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ
Αντικείμενο των επαφών το ενδεχόμενο εισόδου του Euroasia στην «Αριάδνη Interconnection», ενόψει της αυριανής (4/10) κρίσιμης συνεδρίασης της Επιτροπής για το νέο κατάλογο των Έργων Κοινού Ενδιαφέροντος
Κορυφώνεται η κινητικότητα γύρω από την πορεία της ηλεκτρικής διασύνδεσης Κρήτης Αττικής και το μέλλον της διασύνδεσης της Κύπρου με την Κρήτη, εν όψει της κρίσιμης συνεδρίασης της αρμόδιας Επιτροπής για το νέο κατάλογο των Εργων Κοινού Ενδιαφέροντος (PCI) στις Βρυξέλλες αύριο Παρασκευή 4 Οκτωβρίου.  
Η Ελλάδα θα πρέπει μέχρι αύριο να αποφασίσει εάν θα στηρίξει ή όχι το  PCI ηλεκτρικής διασύνδεσης Αττικής- Κρήτης-Κύπρου -Ισραήλ με φορέα υλοποίησης την κυπριακή κοινοπραξία  EuroAsia Interconnector.
Πρόκειται για απόφαση με γεωπολιτικές προεκτάσεις και συνέπειες αφού σε περίπτωση μη στήριξης είναι ουσιαστικά σαν να αναλαμβάνει την ευθύνη να χάσει η Κύπρος την μοναδική ευκαιρία διασύνδεσης με την ευρωπαϊκή αγορά ηλεκτρισμού και να βάλει τέλος στην ενεργειακή της απομόνωση.

Αλλεπάλληλες συναντήσεις

Αυτός είναι ο λόγος που η κυβέρνηση αναζητάει μέσα από συνεχείς επαφές τον τελευταίο μήνα με την Κομισιόν και την κυπριακή πλευρά μια επαναπροσέγγιση με τον  Εuroasia Interconnector. ώστε και η διασύνδεση της Κρήτης με την Αττική να προχωρήσει χωρίς καθυστερήσεις, και να διασφαλισθεί η στήριξη του ευρύτερου διακρατικού PCI.
Κομβικός σε ό,τι αφορά τις εξελίξεις θα είναι ο ρόλος του Εlia, Διαχειριστή του Βελγίου που είχε και στο παρελθόν ενδιαφερθεί για το έργο μέσω της εισόδου του στο μετοχικό κεφάλαιο του Euroasia.
Σύμφωνα με πληροφορίες εκπρόσωποι του Εlia αναμένονταν χθες το βράδυ στην Αθήνα για επαφές με τον υφυπουργό Ενέργειας κ. Γεράσιμο Θωμά, ο οποίος είχε ακόμη τέσσερις συναντήσεις σε διάστημα ενός μήνα με τους εκπροσώπους του βελγικού Διαχειριστή στις Βρυξέλλες.

Τελική απόφαση από τον πρωθυπουργό

To ζητούμενο αυτών των επαφών είναι η είσοδος του Euroasia και μέσω αυτού και του Elia  στο μετοχικό κεφάλαιο της θυγατρικής του ΑΔΜΗΕ «Αριάδνη Interconnection» που έχει οριστεί από τη ΡΑΕ φορέας υλοποίησης της διασύνδεσης Κρήτης- Αττικής και «τρέχει» αυτή την περίοδο τους διαγωνισμούς για την υλοποίηση του έργου.
Με τον τρόπο αυτό η διασύνδεση της Κρήτης με την Αττική θα προχωρήσει ως μέρος του διακρατικού PCI Ελλάδας- Κύπρου- Ισραήλ και όχι ως εθνικό όπως έχει δρομολογηθεί, αλλά κατά προτεραιότητα και έτσι η Ελλάδα θα μπορέσει να παρέχει τη στήριξη που επιθυμεί η Κύπρος για την ένταξη του έργου στον νέο ευρωπαικό κατάλογο Eργων Κοινού Ενδιαφέροντος.
Αν και έχουν διαφανεί σημεία σύγκλισης μεταξύ των δύο πλευρών, τα πράγματα κάθε άλλο παρά εύκολα είναι.
Είναι κοινή η εκτίμηση των εμπλεκομένων στις διαπραγματεύσεις ότι η τελική απόφαση θα ληφθεί σε υψηλό πολιτικό επίπεδο και συγκεκριμένα θα είναι απόφαση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης