Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Το Bankingnews αποκαλύπτει πως θα λειτουργεί το APS το Ιταλικό μοντέλο για έως 30 δισ τραπεζικά NPEs

tags :
Το Bankingnews αποκαλύπτει πως θα λειτουργεί το APS το Ιταλικό μοντέλο για έως 30 δισ τραπεζικά NPEs
Σε τρείς εβδομάδες το σχέδιο του APS - Tι θα προβλέπει το θεσμικό πλαίσιο για τους servicers
Ομάδα νομικών οι οποίοι γνωρίζουν από τιτλοποίηση θα προστρέξουν το νομοθετικό έργο του APS (Asset Protection Scheme) του σχήματος που θα φιλοξενήσει τα κόκκινα δάνεια των τραπεζών,  μετά από πρόσκληση του Υπουργείου στους αρμόδιους τραπεζικούς φορείς - τράπεζες, ΤΧΣ, ΤτΕ κλπ - .
Τo APS θα περιλαμβάνει έως 30 δισεκ. NPEs με την διαδικασία της τιτλοποίησης και κάθε τράπεζα θα εκδίδει τριών τύπων ομόλογα με το κράτος να εγγυάται μόνο τα senior που εκτιμώνται σε 9,5 δισεκ. ευρώ.
Η προμήθεια - τόκος που θα πληρώνουν οι τράπεζες για τις κρατικές εγγυήσεις θα είναι 2% ετησίως ενώ τα senior bond θα μειώνουν έως και 65% τα RWA δηλαδή το μέσο σταθμισμένο ενεργητικό των τραπεζών.

Οι συμμετέχοντες νομικοί, θα λειτουργήσουν όχι εκπροσωπώντας τους φορείς από τους οποίους προέρχονται αλλά με βάση την προσωπική τους τεχνογνωσία στο έργο.
Στόχος το θεσμικό πλαίσιο να έχει ολοκληρωθεί εντός τριών εβδομάδων.
Το βάρος θα δοθεί στο νομοθετικό κομμάτι που αφορά τις εγγυήσεις αλλά και στη διαφάνεια που θα διέπει τη λειτουργία των servicers.
Οπως αναφέρουν πηγές που γνωρίζουν καλά την διαδικασία οι servicers αποτελούν ένα πολύ σημαντικό στοιχείο του project, καθώς θα είναι αυτοί που θα διαχειρίζονται το χαρτοφυλάκιο, πουλώντας πραγματοποιώντας πλειστηριασμούς κλπ και επομένως η δράση τους απαιτεί τη μέγιστη διαφάνεια.
Η έννοια της διαχείρισης από την οποία άλλωστε θα προκύπτουν και τα έσοδα για την πληρωμή των κουπονιών αποχτά μεγάλη αξία στο συγκεκριμένο έργο.
Με βάση και την εμπειρία του εξωτερικού κάποια μπούσουλες δεν πρόκειται να διαφοροποιηθούν και επομένως  η βάση που θα υιοθετηθεί στην εξυπηρέτηση των αγοραστών θα είναι first come first served δηλαδή αυτός που πρώτος παρουσιάζεται και επομένως ενδιαφέρεται κατά προτεραιότητα για το προϊόν  θα είναι και εκείνος που πρώτος θα εξυπηρετηθεί
Ηδη η ομάδα του Υπουργείου με επικεφαλής τον αρμόδιο υφυπουργό κ. Γιώργο Ζαββό, μελετούν και το επόμενο βήμα αφού μετά το APS και αναλόγως της ταχύτητας της λειτουργίας του θα απαιτηθεί και ένα δεύτερο σχήμα για όσα NPEs δεν χωρέσουν στο πρώτο σχήμα ή διαμορφωθούν εκ των υστέρων.
Η εμπειρία ωστόσο της πρώτης φάσης θα είναι αρκούντως καθοριστική για τη δεύτερη φάση.
H κυβέρνηση αναμένει να καταθέσει μια νομοθετική ρύθμιση στο κοινοβούλιο η οποία  θα βελτιώσει τη λειτουργία της δευτερογενούς αγοράς των μη εξυπηρετούμενων δανείων.
Η νομοθετική αυτή ρύθμιση εκτιμάται πως θα εγκιβωτίζεται στο ίδιο πλαίσιο το οποίο θα αφορά τον Ηρακλή καθώς απαραίτητο στοιχείο για την επιτυχία του APS δεν είναι άλλο από τη λειτουργία της δευτερογενούς αγοράς.
Σύμφωνα με τα όσα αναφέρει η HSBC που επισκέφθηκε τράπεζες και φορείς μεταφέροντας και πελάτες της στη χώρα, το Hercules APS θα βασίζεται στην αγορά όσον αφορά την τιμολόγηση και, κυρίως, στον εθελοντικό χαρακτήρα.
Οι τράπεζες θα χρειαστεί να σταθμίσουν το όφελος της ανακούφισης κεφαλαίου διευκολύνοντας τη μείωση των NPEs έναντι του κόστους της εγγύησης.
Αν και οι λεπτομέρειες του σχεδίου δεν είναι ακόμη διαθέσιμες, οι πρώτες ενδείξεις από τις τράπεζες είναι ότι θεωρείται προσιτό και ευεργετικό.
Οι τιτλοποιήσεις θα περιλαμβάνουν κυρίως εξασφαλισμένα NPEs.
Το κόστος της εγγύησης θα βασίζεται στην καμπύλη CDS του κράτους, με την έκπτωση που συνδέεται και τα spread κατά μέσο όρο σε ένα ορισμένο χρονικό ορίζοντα για να αποφευχθεί ο αντίκτυπος της μεταβλητότητας.
Το καθεστώς αναμένεται να συμμορφωθεί πλήρως με τις απαιτήσεις της ΕΚΤ.
Στην ουσία η κάθε τράπεζα θα έχει το δικό της κομμάτι με δυνατότητες ανεξαρτησίας μέσα στο σχήμα λένε φορείς που επεξεργάζονται το project.
Για την τελική του μορφή ωστόσο στην παρούσα φάση παραμένουν φειδωλοί στις εξηγήσεις τους.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης