Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ισραήλ: Σε πολιτικό αδιέξοδο - Ακυρώθηκαν οι συνομιλίες για σχηματισμό κυβέρνησης

Ισραήλ: Σε πολιτικό αδιέξοδο - Ακυρώθηκαν οι συνομιλίες για σχηματισμό κυβέρνησης
Εντείνεται το πολιτικό αδιέξοδο στο Ισραήλ
Το κόμμα του Benny Gantz, αντιπάλου του Benjamin Netanyahu στις βουλευτικές εκλογές της 17ης Σεπτεμβρίου, ακύρωσε σήμερα τις προγραμματισμένες για αύριο Τετάρτη συνομιλίες για το σχηματισμό κυβέρνησης εθνικής ενότητας, με στόχο να βγάλουν τη χώρα από το πολιτικό αδιέξοδο.
Τα επιτελεία του δεξιού κόμματος Λικούντ του Νετανιάχου και του Καχόλ Λαβάν (Μπλε-Λευκό), του κεντρώου κόμματος του Gantz, επρόκειτο να συναντηθούν αύριο Τετάρτη, και στη συνέχεια, το βράδυ να γινόταν μια κατ’ ιδίαν συνάντηση μεταξύ των ηγετών των δύο κομμάτων, που ο καθένας θέλει να ηγηθεί μιας πιθανής κυβέρνησης συνασπισμού.
Αλλά σήμερα βράδυ το επιτελείο του Γκαντς ανακοίνωσε την ακύρωση των αυριανών συζητήσεων.
«Σε αυτό το στάδιο, οι βασικές προϋποθέσεις που απαιτούνται για νέες συνομιλίες μεταξύ των ομάδων διαπραγμάτευσης δεν πληρούνται. Συνεπώς, δεν θα πραγματοποιηθούν συνομιλίες αύριο Τετάρτη», ανέφερε σε ανακοίνωσή του κόμμα Μπλε-Λευκό, χωρίς να κλείσει την πόρτα σε νέες συνομιλίες.
«Όταν είναι κατάλληλο και αναγκαίο, μια συνάντηση θα προστεθεί στην ατζένταν αυτή την εβδομάδα ή την επόμενη», υπογράμμισε το κόμμα, προσθέτοντας ότι επίσης ακυρώθηκε η προγραμματισμένη για αύριο βράδυ συνάντηση Γκαντς – Νετανιάχου .
Το κεντρώο κόμμα θεωρεί ότι ο Netanyahu δεν μπορεί να τεθεί επικεφαλής μιας κυβέρνησης μέχρι να επιλυθούν οι δικαστικές υποθέσεις που εκκρεμούν εις βάρος του και δεν μπορεί να εκπροσωπεί όλα τα δεξιά και θρησκευτικά κόμματα στις συνομιλίες, αλλά μόνο το Λικούντ.
Δικηγόροι του απερχόμενου πρωθυπουργού αναμένεται να παραστούν σε ακροαματική διαδικασία αύριο στον γενικό εισαγγελέα του Ισραήλ, ο οποίος πρέπει να αποφασίσει μέσα στις επόμενες εβδομάδες αν θα απαγγείλει κατηγορίες στον Netanyahu για «απάτη», «διαφθορά» και «απιστία» σε μια σειρά υποθέσεων.
«Το Λικούντ είναι έκπληκτο με την απόφαση του Καχόλ Λαβάν να διαλύσει τις διαπραγματεύσεις και να ακυρώσει συναντήσεις που είχαν προγραμματιστεί για αύριο μεταξύ του πρωθυπουργού Netanyahu και του Gantz και την προκαταρκτική συνάντηση μεταξύ των διαπραγματευτικών ομάδων», αντέδρασε άμεσα το κόμμα του Νετανιάχου, μέσω εκπροσώπου.
Ο εκπρόσωπος του Λικούντ κατηγόρησε, σε ανακοίνωσή του, στελέχη του κόμματος του Gantz, ότι αρνούνται μια εναλλαγή Netanyahu και Gantz στην ηγεσία μιας κυβέρνησης εθνικής ενότητας.
«Ο πρωθυπουργός Netanyahu καλεί και πάλι τον Benny Gantz να επιδείξει υπευθυνότητα για να αποτραπούν νέες εκλογές και να τον συναντήσει αύριο όπως είναι προγραμματισμένο», συνέχισε ο εκπρόσωπος.
Ο Netanyahu μαζί με τους συμμάχους του της δεξιάς και θρησκευτικά κόμματα, έχει επί του παρόντος 55 βουλευτές που τον υποστηρίζουν στην 120μελή Κνεσέτ, ενώ ο κεντρώος Benny Gantz, υποστηριζόμενος από αριστερά και αραβικά κόμματα συγκεντρώνει 54 βουλευτές.
Κανείς δεν έχει καταφέρει μέχρι τώρα να αποσπάσει την υποστήριξη 61 βουλευτών, δηλαδή το όριο της απόλυτης πλειοψηφίας στο ισραηλινό κοινοβούλιο, με τον πρόεδρο του Ισραήλ Reuven Rivlin να απευθύνει έκκληση για μια κυβέρνηση ενότητας.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης