Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Γ. Γρηγορίου (ΕΛΠΕ Upstream): Μηδενικό περιβαλλοντικό αποτύπωμα στις 45ετείς εγχώριες έρευνες υδρογονανθράκων

Γ. Γρηγορίου (ΕΛΠΕ Upstream): Μηδενικό περιβαλλοντικό αποτύπωμα στις 45ετείς εγχώριες έρευνες υδρογονανθράκων
Τα ΕΛΠΕ συμμετέχουν στην εξερεύνηση 10 παραχωρήσεων
Ένα χρονικό διάστημα 45 ετών καλύπτουν οι έρευνες υδρογονανθράκων στη χώρα μας, χωρίς να προκαλέσουν το παραμικρό περιβαλλοντικό αποτύπωμα, όπως σημείωσε πριν από λίγο ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΛΠΕ Upstream, Γιάννης Γρηγορίου, στο First Annual Eastern Mediterranean Leadership Summit. Μηδενικό περιβαλλοντικό αποτύπωμα εδώ και 45 χρόνια στις έρευνες υδρογονανθράκων.
Σύμφωνα με τον κ. Γρηγορίου, τα ΕΛΠΕ έχουν διεθνή εμπειρία στην έρευνα και παραγωγή υδρογονανθράκων, έχουν συμβάλει στην ανακάλυψη περίπου 200 εκατ. βαρελιών πετρελαίου σε Αλβανία, Λιβύη, Αίγυπτο. Έτσι, διαθέτουν την τεχνογνωσία να ερευνήσουν την Ελλάδα, η οποία μάλιστα συγκαταλέγεται 7η ανάμεσα σε 130 χώρες, ως προς την ελκυστικότητα του οικονομικού και δημοσιονομικού της καθεστώτος.
Από το 2012, όταν στη χώρα μας υπήρχε μόνο το παραγωγικό κοίτασμα του Πρίνου, σήμερα τα ΕΛΠΕ συμμετέχουν στην έρευνα 10 παραχωρήσεων. Όσον αφορά την «ακτινογραφία» της γεωλογίας της χώρας μας, σημείωσε πως το πρώτο ενδιαφέρον τμήμα βρίσκεται ανατολικά του ρήγματος της Ανατολίας, στο οποίο ανήκει ο Πρίνος.
Η δεύτερη πολλά υποσχόμενη περιοχή είναι η λεκάνη της Θράκης και η τρίτη η πλατφόρμα της Απουλίας, η οποία εκτείνεται έως το Βόρειο Ιόνιο. Τέλος, ενδιαφέρουσα περιοχή είναι το τμήμα νότια της Κρήτης, όπου ωστόσο τα νερά είναι αρκετά βαθιά, ξεπερνώντας τα 2.000 μέτρα.
Από την άλλη πλευρά, εντελώς ανεξερεύνητη είναι η περιοχή γύρω από τη Ρόδο. Σε αυτό τα τμήματα είναι πιθανό να υπάρχουν υδρίτες, οι οποίοι θεωρούνται πηγή ενέργειας του μέλλοντος.
Ο ίδιος σημείωσε ότι έχουν βρεθεί ενδιαφέρουσες γεωλογικές περιοχές στο Ιόνιο και δυτικά-νοτιοδυτικά της Κρήτης, όπου βρίσκονται και οι παραχωρήσεις στις οποίες συμμετέχουν τα ΕΛΠΕ. Επίσης σημείωσε πως η παραχώρηση του Πατραϊκού Κόλπου είναι η πιο ώριμη, ξεκινώντας από την επόμενη χρονιά. Αν υπάρχει πετρέλαιο, εκτιμάται στα 140 εκατ. βαρέλια.



www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης