Ενέργεια

Επισπεύδει το κλείσιμο των λιγνιτικών μονάδων της η Endesa με χρονικό ορίζοντα το 2023

Επισπεύδει το κλείσιμο των λιγνιτικών μονάδων της η Endesa με χρονικό ορίζοντα το 2023
Σύμφωνα με την Endesa, εντοπίζονται βαθιές αλλαγές στην αγορά με το σύστημα εμπορίας των δικαιωμάτων εκπομπών CO2 να ξεχωρίζει
Όλους τους σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής που λειτουργούν με καύση άνθρακα, σκοπεύει να κλείσει η ισπανική εταιρεία ενέργειας Endesa.
Όπως αναμεταδίδει το Platts, η παραγωγή από τους δύο μεγαλύτερους σταθμούς ενέργειας (As Pontes - 1,4 GW και Litoral de Almeria - 1,1 GW) πρόκειται να αποτελέσει παρελθόν.
Η αέναη λειτουργία μη ανταγωνιστικών μονάδων άνθρακα, βαδίζει σε αχαρτογράφητα ύδατα, λόγω της μεταβολής των συνθηκών της αγοράς και ιδίως της αύξησης των τιμών του CO2, δήλωσε o επενδυτικός βραχίονας  της Enel.
Παράλληλα, το διοικητικό συμβούλιο της Endesa ενέκρινε τη διακοπή της παραγωγής θερμικών σταθμών παραγωγής άνθρακα στη ισπανική χερσόνησο, σύμφωνα με τις νόμιμες διαδικασίες.
Στο ίδιο πλαίσιο θα αξιολογήσει τις μελλοντικές επιλογές της σε αυτές τις περιοχές.
Σύμφωνα με την Endesa, εντοπίζονται βαθιές αλλαγές στην ενεργειακή αγορά με το σύστημα εμπορίας των δικαιωμάτων εκπομπών CO2 να ξεχωρίζει.
Η ίδια η εταιρεία διαθέτει τέσσερις μονάδες παραγωγής ενέργειας στην ηπειρωτική Ισπανία (εξαιρουμένων των Anllares), μία μονάδα 585 MW στο Es Murterar στη Μαγιόρκα και κατέχει μερίδιο 44% στο εργοστάσιο Pego της Πορτογαλίας, μαζί με την Engie της Γαλλίας και την Marubeni της Ιαπωνίας.
Η Endesa δεν έδωσε χρονοδιάγραμμα για κανένα κλείσιμο και αρνήθηκε να σχολιάσει περαιτέρω.

Φθίνει η παραγωγή άνθρακα της Endesa

Αρκετά συρρικνωμένος παρουσιάζεται φέτος ο άνθρακας από πλευράς παραγωγής, δεδομένου ότι η παραγωγή της εταιρείας ήταν 0,7 TWh από τον Μάιο έως τον Αύγουστο του τρέχοντος έτους, έναντι 7 TWh την αντίστοιχη περσινή περίοδο.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει η άποψη του Javier Garrido, αναλυτής στη JP Morgan, λέγοντας χαρακτηριστικά πως οι δύο σταθμοί παραγωγής άνθρακα, αναμένεται να κλείσουν το 2022 ή το 2023.
Μάλιστα, ενδέχεται ο διαχειριστής του Δικτύου να ζητήσει τη διάθεση ορισμένων μονάδων άνθρακα για μερικά χρόνια, έτσι ώστε να εξασφαλιστεί η ασφάλεια εφοδιασμού.
Άλλωστε, το προσωρινό εθνικό σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα προβλέπει τη μείωση του μεριδίου του άνθρακα στα 4,5 GW το 2025 από 10,5 GW το 2020.
Οι επικείμενες εκλογές τέλος στην Ισπανία θα μπορούσαν επίσης να προκαλέσουν κυβερνητικές παρεμβάσεις.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης