Χρηματιστήριο

Θετικό κλίμα στις ασιατικές αγορές μετά την άνοδο στη Wall

tags :
Θετικό κλίμα στις ασιατικές αγορές μετά την άνοδο στη Wall
Οι αγορές στην Κίνα θα παραμείνουν κλειστές για το υπόλοιπο της εβδομάδας λόγω αργίας
Με κέρδη έκλεισαν σήμερα Τρίτη (1/10) οι αγορές της Ασίας, δεχόμενες ώθηση από την άνοδο που σημειώθηκε στη Wall Street, ενώ οι αγορές της Κίνας αναμένεται να παραμείνουν κλειστές καθ' όλη τη διάρκεια της εβδομάδας, εν μέσω των εορτασμών της 70ης επετείου από την ίδρυση της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας.
Ειδικότερα, ο δείκτης Nikkei στην Ιαπωνία έκλεισε με κέρδη της τάξεως του +0,59% στις 21.885,24 μονάδες, καθώς οι μετοχές των SoftBank και Toyota ενισχύθηκαν κατά +1,77% και +0,42% αντίστοιχα, ενώ μεγαλύτερη ήταν η άνοδος για την μετοχή της Nintendo, και συγκεκριμένα στο +2,25%.
Η άνοδος στις αγορές της Ιαπωνίας έρχεται στον απόηχο της αύξησης του εθνικού φόρου επί των πωλήσεων κατά 2 ποσοστιαίες μονάδες, παρά τις ανησυχίες ότι μία τέτοια εξέλιξη θα μπορούσε να εκτροχιάσει την οικονομική ανάκαμψη της χώρας και να προκαλέσει ύφεση.
Σημειώνεται ότι ο πρωθυπουργός της χώρας, Shinzo Abe, ο οποίος είχε αναβάλλει προηγουμένως την αύξηση του φόρου, τόνισε ότι η αύξηση είναι αναγκαία ώστε να καλυφθεί το αυξανόμενο κόστος στον τομέα της υγείας.
Παράλληλα, ο δείκτης Kospi στη Νότια Κορέα σημείωσε άνοδο της τάξεως του +0,45% στις 2.072,42 μονάδες, παρά το γεγονός ότι οι μετοχές των LG Electronics και Hyundai Motor έκλεισαν στο -1,19% και -1,12% αντίστοιχα, ενώ νωρίτερα το Υπουργείο Εμπορίου της χώρας είχε ανακοινώσει πτώση των εξαγωγών για δέκατο συνεχόμενο μήνα τον Σεπτέμβριο του 2019.
Οι εξαγωγές της χώρας υποχώρησαν κατά -11,7% σε σύγκριση με τον Σεπτέμβριο του 2018, στα 44,71 δισ. δολ. την ίδια στιγμή που οι αναλυτές προέβλεπαν ότι η πτώση των εξαγωγών θα περιοριστεί στο -10,2%.
Όσον αφορά τις εισαγωγές της χώρας, καταγράφηκε πτώση της τάξεως του -5,6% στα 38,74 δισ. δολ. γεγονός που είχε ως αποτέλεσμα το εμπορικό πλεόνασμα της χώρας να διαμορφωθεί στα 5,97 δισ. δολ. έναντι εκτιμήσεων στα 4,94 δισ. δολ.
Ο δείκτης Taiwan Weighted στην Ταϊβάν ενισχύθηκε κατά +1,27% στις 10.967,65 μονάδες, με τη μετοχή της Taiwan Semiconductor να ενισχύεται κατά +2,94%, ενώ στην Αυστραλία ο δείκτης S&P/ASX 200 έκλεισε στο +0,81% και στις 6.742,80 μονάδες.
Σημειώνεται ότι νωρίτερα, η Κεντρική Τράπεζα της Αυστραλίας ανακοίνωσε την τρίτη μείωση επιτοκίων από τον περασμένο Ιούνιο, ενώ προηγουμένως τα επιτόκια είχα παραμείνει αμετάβλητα για σχεδόν τρία χρόνια.
Η Reserve Bank of Australia αποφάσισε τη μείωση των επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσεις, στο 0,75% γεγονός που αποτελεί ιστορικό χαμηλό, με τον επικεφαλής της τράπεζας, Philip Lowe, να αναφέρει ότι θέλει να χρησιμοποιήσει τη μείωση των επιτοκίων ώστε να επιταχύνει την ανάπτυξη της οικονομίας και να μειώσει το ποσοστό ανεργίας στο 4,5% έναντι 5,3% στο οποίο βρίσκεται σήμερα.
Άνοδο καταγράφει σήμερα το πετρέλαιο, μετά τις απώλειες των προηγούμενων ημερών, δεχόμενο ώθηση από την πτώση που σημειώσει τόσο στις χώρες που συμμετέχουν στη συμφωνία του ΟΠΕΚ όσο και στις ΗΠΑ.
Ειδικότερα, το προθεσμιακό συμβόλαιο Δεκεμβρίου 2019 για το Brent ενισχύεται κατά +0,57% με την τιμή του να διαμορφώνεται στα 59,59 δολ. ανά βαρέλι, την ίδια στιγμή που το προθεσμιακό συμβόλαιο Νοεμβρίου 2019 για το αμερικανικό αργό καταγράφει άνοδο της τάξεως του +0,70% στα 54,45 δολ. ανά βαρέλι.
Κατά τη διάρκεια του τρίτου τριμήνου το πετρέλαιο κατέγραψε τις μεγαλύτερες απώλειες του τρέχοντος έτους, εξαιτίας της επιβράδυνσης που σημειώθηκε στην παγκόσμια οικονομία, εν μέσω του εμπορικού πολέμου ΗΠΑ και Κίνας.
Σύμφωνα με τον επικεφαλής αναλυτή αγορών της OANDA, Jeffrey Halley, οποιδήποτε ράλι σημειωθεί στο πετρέλαιο θα είναι βραχυπρόθεσμο, καθώς «η επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας και η ανάκαμψη της παραγωγής στη Σαουδική Αραβία αντισταθμίζουν για την ώρα τους παράγοντες κινδύνου στη Μέση Ανατολή».
Η παραγωγή πετρελαίου των χωρών του ΟΠΕΚ υποχώρησε στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων οκτώ ετών για τον Σεπτέμβριο του 2019, στα 28,9 εκατ., βαρέλια ημερησίως, καταγράφοντας πτώση της τάξεως των 750 χιλ. βαρελιών σε σύγκριση με τον Αύγουστο.
Παράλληλα, η παραγωγή της Ρωσίας, η οποία συμμετέχει στη συμφωνία του ΟΠΕΚ, κατέγραψε πτώση στα 11,24 εκατ. βαρέλια ημερησίως για το διάστημα 1-29 Σεπτεμβρίου 2019, έναντι 11,29 εκατ. βαρέλια τον προηγούμενο μήνα.
Όσον αφορά την παραγωγή πετρελαίου στις ΗΠΑ, τα στοιχεία της Υπηρεσίας Πληροφοριών Ενέργειας έδειξαν ότι καταγράφηκε επίσης πτώση για τον Ιούλιο του 2019, και συγκεκριμένα κατά 276 χιλ. βαρέλια ημερησίως, στα 11,81 εκατ. βαρέλια συνολικά.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης