Επικαιρότητα

Έκτακτα μέτρα για την δραματική κατάσταση στο προσφυγικό αποφασίζει το υπουργικό συμβούλιο

Έκτακτα μέτρα για την δραματική κατάσταση στο προσφυγικό αποφασίζει το υπουργικό συμβούλιο
Στο σχέδιο νόμου για την κράτηση αλλά και την φιλοξενία μεταναστών και προσφύγων σε όλη την Ελλάδα προβλέπεται η δημιουργία κέντρων σε κάθε περιφέρεια της χώρας
Στην σκιά της τραγωδίας στη Μόρια συνεδριάζει σήμερα 30 Σεπτεμβρίου 2019 στις 10:30 το πρωί υπό την προεδρία του Κυριάκου Μητσοτάκη, το υπουργικό συμβούλιο στο Μέγαρο Μαξίμου με το φλέγον ζήτημα του προσφυγικού να βρίσκεται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος.
Αν και το υπουργικό ήταν ήδη προγραμματισμένο περιλαμβάνοντας στην ατζέντα το προσφυγικό και το νομοθέτημα για το άσυλο, η φωτιά στη Μόρια το βράδυ της Κυριακής (29/9/2019) κατέστησε βασικό θέμα τα έκτακτα μέτρα για τη δραματική κατάσταση στο προσφυγικό.
Στο σχέδιο νόμου για την κράτηση αλλά και την φιλοξενία μεταναστών και προσφύγων σε όλη την Ελλάδα που επεξεργάζεται το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, σύμφωνα με πληροφορίες, προβλέπεται η δημιουργία κέντρων σε κάθε περιφέρεια της χώρας, με στόχο την καλύτερη διαχείριση των ατόμων σε κατάλληλες συνθήκες διαβίωσης αλλά και με βασικό γνώμονα τα πολλά και πιο μικρά κέντρα να μπορούν να οργανωθούν και να φυλαχθούν με αυστηρούς κανόνες ασφαλείας πολύ καλύτερα από τα μεγάλα, χαώδη κέντρα.
Σε κάθε περίπτωση, στο νομοσχέδιο για το άσυλο, οι αλλαγές θα περικλείονται σε τρεις άξονες και θα κινούνται με γνώμονα να μπει τέλος στις ατέρμονες διαδικασίες του ασυλου που εχουν ως αποτέλεσμα να «βαλτώνουν» οι αιτήσεις και να μπλοκάρουν με αυτό τον τρόπο οι επαναπροωθήσεις αλλοδαπών, όπως προβλέπει η συμφωνία Ευρωπαϊκής Ένωσης - Τουρκίας.
Ο πρώτος άξονας περιλαμβάνει την επιτάχυνση των διαδικασιών για το άσυλο.
Ενώ μέχρι σήμερα υπάρχουν τέσσερα στάδια στα οποια μπορεί κάποιος ενδιαφερόμενος να καταθέσει ή να επιμείνει στο αίτημα ασύλου του, δύο διοικητικά και δύο δικαστικά, αυτά θα περιοριστούν στα τρία.
Άλλωστε, κάπως έτσι έμειναν εγκλωβισμένοι χιλιάδες πρόσφυγες περιμένοντας να περάσουν από την δεύτερη επιτροπή ενώ δεν μπορούσαν να πάνε στην ηπειρωτική Ελλάδα με αποτέλεσμα στη Μόρια από 3.000 να φτάσουν τις 13.000 οι πρόσφυγες που διαμένουν στις δομές.
Επιπροσθέτως, ενισχύονται οι πρωτοβάθμιες και δευτεροβάθμιες επιτροπές ασύλου με πόρους και με προσωπικό ενώ θα τεθούν αυστηρά χρονοδιαγράμματα για την εξέταση των αιτήσεων ασύλου και πλέον ενοποιούνται το διοικητικό πρωτοδικείο και το Συμβούλιο της Επικρατείας που περιλαμβάνονταν στο δικαστικό στάδιο και ακολουθεί η εκδίκαση από μονομελές πρωτοδικείο.
Ο δεύτερος πυλώνας αφορά την ενίσχυση φύλαξης των συνόρων.
Προς αυτή την κατεύθυνση, αναμένεται να ανακοινωθεί η ενίσχυση των πλωτών μέσων στα σύνορά μας και  από το στρατό τα οποία θα χειρίζονται λιμενικοί αλλά και δυνάμεις του λιμενικού σώματος.
Μάλιστα, σύμφωνα με κυβερνητικούς αξιωματούχους, ήδη εδώ και μερικές μέρες έχει ενταθεί η λιμενική παρουσία.
Στον τρίτο άξονα του νομοσχεδίου για το άσυλο, περικλείονται οι νέες δομές στη χώρα στις οποίες θα φιλοξενηθούν οι πρόσφυγες προκειμένου να αποσυμφορηθούν οι ήδη υπάρχουσες στα νησιά.
Ο νέος κανονισμός λειτουργίας σύμφωνα με πληροφορίες θα καταστήσει σαφές ότι και η κυβέρνηση θα έχει έλεγχο σε όλες τις δομές έτσι ώστε να μην είναι παραδομένες μόνον στις μη κυβερνητικές οργανώσεις και στην Ύπατη Αρμοστεία.
Μια σημαντική τομή, επίσης, όπως αναφέρουν κυβερνητικοί αξιωματούχοι που αναμένεται να επισφραγιστεί και από το υπουργικό είναι ότι αρκετές από τις νέες δομές που θα δημιουργηθούν θα είναι κλειστές, προαναχωρησιακές δομές, για παράνομους μετανάστες.

Μουτζούρης (περιφερειάρχης Β. Αιγαίου): Δύο οι εκδοχές για την φωτιά στη Μόρια

Την θέση ότι δύο είναι οι κύριες εκδοχές για τη φωτιά που ξέσπασε στον καταυλισμό προσφύγων και μεταναστών στη Μόρια Μυτιλήνης και που πυροδότησε άγρια επεισόδια με αποτέλεσμα να βρουν το θάνατο δύο άνθρωποι.
Σε δηλώσεις του στο Θέμα Fm ο κ.Μουτζούρης υποστήριξε σχετικά με τα αίτια της πυρκαγιάς ότι «άλλοι μιλούν για κάποια Αφγανή που προσπαθούσε να μαγειρέψει και κάηκε και άλλοι μιλούν για βραχυκύκλωμα».
Ο περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου τόνισε ότι αυτή τη στιγμή στον καταυλισμό επικρατεί ηρεμία, αν και υποστήριξε ότι «εύκολα μπορεί να υπάρξει νέα ανάφλεξη».
Αναφορικά με τις ροές προσφύγων/μεταναστών από τα τουρκικά παράλια, ο κ.Μουτζούρης είπε ότι χθες Κυριακή οι ελληνικές αρχές απέτρεψαν 25 βάρκες με πρόσφυγες και μετανάστες να φτάσουν στη Μυτιλήνη.
«Είναι τέτοια τα πλήθη που έρχονται ώστε αν δεν σταματήσει η ροή από τα τουρκικά παράλια το πρόβλημα θα συνεχίζεται» υπογράμμισε ο κ.Μουτζούρης.

Τι ανέφερε το bankingnews

Μυτιλήνη: Χάος, φωτιές και επεισόδια με δύο νεκρούς στον καταυλισμό της Μόριας - Εξέγερση βλέπουν οι Αρχές

Επεισόδια ακολούθησαν τις δυο πυρκαγιές, που εκδηλώθηκαν το απόγευμα της Κυριακής 29/9 στον καταυλισμό προσφύγων και μεταναστών στη Μόρια της Μυτιλήνης, που πλέον έχουν κατασβεστεί, ενώ ο θλιβερός απολογισμός είναι δύο νεκροί.
Η σορός μιας απανθρακωμένης νεκρής γυναίκας που μεταφέρθηκε στις 7 το απόγευμα από ιδιώτη στο Νοσοκομείο Μυτιλήνης και το πτώμα ενός απανθρακωμένου παιδιού που έβγαλαν μέσα σε μια κουβέρτα πρόσφυγες και μετανάστες από το τμήμα του καταυλισμού που κάηκε στην κάτω πύλη του Κέντρου Υποδοχής και Ταυτοποίησης (ΚΥΤ), είναι ο μέχρι στιγμής απολογισμός των όσων συνέβησαν στον καταυλισμό της Μόριας από τις 17:00

Το χρονικό των επεισοδίων

Για άγνωστους λόγους, γύρω στις 5 το απόγευμα ξέσπασαν δυο φωτιές.
Μια σε ελαιοκτήματα έξω από τον καταυλισμό, περί τα 400 μέτρα από τις σκηνές στον εξωτερικό χώρο του ΚΥΤ και μια στη «ζώνη 4», όπου σε διώροφους οικίσκους διαμένουν κυρίως Αφρικανοί.
Κι ενώ η φωτιά στα ελαιοκτήματα σβήστηκε πολύ γρήγορα, η φωτιά στους οικίσκους του ΚΥΤ επεκτάθηκε και κατέκαψε μεγάλο τμήμα του όλου χώρου.
Το σβήσιμο της δε έγινε μετ' εμποδίων.
Μάλιστα, οι πυροσβέστες αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν το μέτωπο δεχόμενοι επίθεση από εκατοντάδες πρόσφυγες και μετανάστες, οι οποίοι και κατέστρεψαν τουλάχιστον δυο πυροσβεστικά οχήματα.
Εκατοντάδες ήταν αυτοί που επιτέθηκαν αρχικά στις εγκαταστάσεις της Υπηρεσίας Ασύλου και στη συνέχεια στις εγκαταστάσεις διοίκησης του ΚΥΤ.
Μάλιστα, κατέστρεψαν οικίσκους και έβαλαν φωτιά σε σκουπίδια.
Στη συνέχεια δε επιτέθηκαν στο Κέντρο Κράτησης με στόχο να απελευθερώσουν τους κρατουμένους εκεί παραβατικούς κρατουμένους, αλλά αντιμετωπίσθηκαν από τους αστυνομικούς που βρισκόταν μέσα στο Κέντρο Κράτησης κάνοντας από μέσα χρήση νερού.
Image

Image
Οι διοικούντες του ΚΥΤ εγκατέλειψαν το χώρο διοίκησης μαζί με τους εργαζομένους σε αυτό, ενώ οι αστυνομικές δυνάμεις υποχώρησαν συντεταγμένα κάνοντας χρήση χημικών και χειροβομβίδων κρότου λάμψης.
Περί τις 19:30 κι ενώ στο εσωτερικό του ΚΥΤ μαίνονταν οι συγκρούσεις μεταξύ ομάδων προσφύγων και μεταναστών διαφορετικής εθνικής ή θρησκευτικής καταγωγής άρχισε η αποχώρηση από τον εσωτερικό καταυλισμό του ΚΥΤ εκατοντάδων οικογενειών που αρχικά κινούνται προς τα γύρω κτήματα προκειμένου να περάσουν στοιχειωδώς με ασφάλεια τη νύχτα.
Από τις συγκρούσεις υπάρχουν και πέντε τουλάχιστον τραυματίες που μεταφέρθηκαν στο Νοσοκομείο.
moria2

Image

Φωτό: facebook/Ihab Abassi



 Image

Αστυνομικές δυνάμεις επιχείρησαν στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης της Μόριας

Αστυνομικές δυνάμεις επιχείρησαν στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης της Μόριας στη Λέσβο, λόγω επεισοδίων που ξέσπασαν, αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση.
Είχαν προηγηθεί δύο πυρκαγιές, η πρώτη την 16:45 ώρα περίπου σε απόσταση 400 περίπου μέτρων εξωτερικά του Κέντρου, η οποία κατασβέσθη από τις πυροσβεστικές δυνάμεις και η δεύτερη 20 περίπου λεπτά αργότερα εντός του ΚΥΤ, για την κατάσβεση της οποίας επιχειρούν πυροσβεστικές δυνάμεις.
Ήδη, ενισχυτικές αστυνομικές δυνάμεις αναχώρησαν νωρίτερα  με προορισμό την Μυτιλήνη, ενώ στο σημείο μετέβησαν  ο Αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας και ο Γενικός Γραμματέας Μεταναστευτικής Πολιτικής.

Διαρκής ενημέρωση του πρωθυπουργού

Για τις δραματικές εξελίξεις και τα επεισόδια στον προσφυγικό καταυλισμό της Μόριας στη Λέσβο ενημερώνεται ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.
Ο πρωθυπουργός βρίσκεται σε διαρκή επικοινωνία με τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοϊδη για την κατάσταση στο νησί, σύμφωνα με πληροφορίες.
Το προσφυγικό, εξάλλου, θα απασχολήσει τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου στις 10:30 το πρωί της Δευτέρας (30/9) με την αποσυμφόρηση των νησιών να αποτελεί το μεγάλο στοίχημα για την  κυβέρνηση.    

Γεννηματά: Η κυβέρνηση καθυστέρησε αδικαιολόγητα

Κριτική στην κυβέρνηση ασκεί η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής Φώφη Γεννηματά για τις δραματικές εξελίξεις στη Μόρια.
«Η σκέψη μας είναι στη Μόρια. Να τελειώσει αυτή η δύσκολη νύχτα.Δυστυχώς χάθηκαν ανθρώπινες ζωές.
Καθυστέρησαν αδικαιολόγητα.Οι υπεύθυνοι πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους» σημείωσε η κ. Γεννηματά.

ΚΚΕ: Τεράστιες οι ευθύνες ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ που στηρίζουν την επικίνδυνη συμφωνία με την Τουρκία για το προσφυγικό

«Τα σημερινά επεισόδια στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης της Μόριας, που είχαν ως αποτέλεσμα το θλιβερό γεγονός του θανάτου μιας γυναίκας και ενός μωρού, είναι μια ακόμη τραγική συνέπεια της βαρβαρότητας που βιώνουν πρόσφυγες και μετανάστες σε αυτά τα σύγχρονα κολαστήρια», αναφέρει σε ανακοίνωσή του το ΚΚΕ.
Επισημαίνει πως «αποδεικνύουν περίτρανα ότι μια και μόνο είναι η λύση.
Να σταματήσει ο διπλός εγκλωβισμός για πρόσφυγες και μετανάστες και να κλείσουν όλα τα hot spots στα νησιά και σε όλη την Ελλάδα.
Να μεταφερθούν σε αξιοπρεπή κέντρα φιλοξενίας της ηπειρωτικής Ελλάδας, όπου θα εξετάζονται τα αιτήματα τους και θα πηγαίνουν στις χώρες πραγματικού προορισμού τους».
Καταληκτικά σημειώνει ότι είναι «τεράστιες οι ευθύνες και της κυβέρνησης της Ν.Δ. αλλά και του ΣΥΡΙΖΑ που στηρίζουν την απάνθρωπη και επικίνδυνη συμφωνία ΕΕ- Τουρκίας που εγκλωβίζει πρόσφυγες και μετανάστες στα νησιά και στη χώρα».

Ελληνική Λύση: Η κατάσταση έχει ξεφύγει από κάθε έλεγχο

Εκτός ελέγχου χαρακτηρίζει η Ελληνική Λύση την κατάσταση στη Μόρια με αφορμή τα αιματηρά επεισόδια.
«Η κατάσταση στη Μόρια έχει πλέον ξεφύγει από τον έλεγχο της κυβέρνησης και τα πράγματα μέρα με την ημέρα γίνονται χειρότερα, αφού τόσο η ΝΔ , όσο και ο ΣΥΡΙΖΑ, αντιμετώπισαν ένα τόσο κρίσιμο ζήτημα με πρωτοφανή προχειρότητα!», σημειώνει η Ελληνική Λύση και προσθέτει:
«Όταν οι λαθροεισβολείς, βάζουν οι ίδιοι τις φωτιές, αγνοώντας τους κινδύνους, ρισκάροντας να υπάρξουν νεκροί, και μη σεβόμενοι την χώρα που τους φιλοξενεί "με το ζόρι" -επειδή το επιβάλει η ΕΕ και η ανικανότητα της κυβέρνησης- τότε είναι ικανοί για το χειρότερο!»

www.bankingnews.gr
www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης