Ενέργεια

Το κόκκινο χαλί της Ινδίας στους ξένους επενδυτές για τις εξορύξεις άνθρακα - Τα διλήμματα

Το κόκκινο χαλί της Ινδίας στους ξένους επενδυτές για τις εξορύξεις άνθρακα - Τα διλήμματα
Οι εισαγωγές άνθρακα της Ινδίας άγγιξαν τους 173 εκατ. τόνους το 2018 και αναμένεται να ανέλθουν σε 193 εκατ. τόνους το 2019
Ιδιαίτερη εντύπωση προκαλεί στους ανθρώπους του παγκόσμιου κλάδου της ενέργειας η απόφαση της κυβέρνησης της Ινδίας να επιτρέψει άμεσες ξένες επενδύσεις στην εξόρυξη άνθρακα.
Όπως αναμεταδίδει το Platts, πρόκειται για μια αμφιλεγόμενη κίνηση, δεδομένου ότι η χώρα στοχεύει σε μια οικονομία που θα βασίζεται στο φυσικό αέριο.
Ωστόσο, αποτελεί κοινό τόπο η άποψη πως η Ινδία δεν μπορεί να μειώσει την εξάρτησή της από τον άνθρακα απότομα, δεδομένης της άφθονης διαθεσιμότητάς του αλλά και του γεγονότος ότι το εν λόγω καύσιμο συμμετέχει στην ηλεκτροπαραγωγή της ασιατικής χώρας κατά 55%.
«Η απόφαση της κυβέρνησης να επιτρέψει 100% άμεσες ξένες επενδύσεις στην εξόρυξη άνθρακα θα προσελκύσει παγκόσμιους ανθρακωρύχους όπως η BHP και η Anglo America. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα να αυξηθεί  η παραγωγή άνθρακα της Ινδίας» τόνισε στο Platts o Pradeep Mittal, εκτελεστικός αντιπρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Essar Power.
Οι εισαγωγές άνθρακα της Ινδίας άγγιξαν τους 173 εκατ. τόνους το 2018 και αναμένεται να ανέλθουν σε 193 εκατ. τόνους το 2019.
Μάλιστα, η παραγωγή άνθρακα αυξάνεται τάχιστα στην Ινδία και, εάν συνεχιστεί αυτή η τάση, είναι πιθανό η ασιατική χώρα να καταλάβει τη δεύτερη θέση στην κατάταξη των κορυφαίων παραγωγών χωρών άνθρακα στον κόσμο και να ξεπεράσει τις ΗΠΑ.

Οι αμφιβολίες των επενδυτών

Από την άλλη πλευρά, εκφράζονται ορισμένες βασικές αμφιβολίες.
Αυτές έχουν να κάνουν με το εάν οι ξένες επενδύσεις θα περιορίζονται μόνο στην προμήθεια της εγχώριας αγοράς ή αν θα μπορούσε να εξαχθεί και η παραγωγή.
Σύμφωνα με τους ισχύοντες κανόνες, οι εξαγωγές επιτρέπονται μόνο στο Νεπάλ και το Μπαγκλαντές.

Τέλος, δεδομένης της αυξανόμενης πίεσης για απεξάρτηση από τον άνθρακα, ορισμένοι επενδυτές θα εξετάσουν προσεκτικά τις μακροπρόθεσμες προοπτικές πριν κάνουν οποιαδήποτε κίνησή τους..

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης