Ηλεκτρισμός

Η βιομηχανία χρειάζεται παράταση της διακοψιμότητας - Στα 62.200 και 49.900 ευρώ ανά MW έκλεισαν οι τελευταίες δημοπρασίες

Η βιομηχανία χρειάζεται παράταση της διακοψιμότητας  - Στα 62.200 και 49.900 ευρώ ανά MW έκλεισαν οι τελευταίες δημοπρασίες
Ποιές βιομηχανίες έλαβαν τα μεγαλύτερα φορτία
Η παράταση της διακοψιμότητας για μια διετία αποτελεί το ενδεδειγμένο αίτημα της βιομηχανίας, για να μπορέσει να ισορροπήσει τις αυξήσεις στο κόστος του ρεύματος, την ρήτρα CO2 στην υψηλή τάση και να διαφυλάξει την ανταγωνιστικότητά της στην προσπάθεια της να ενισχύσει την εξωστρέφειά της.
Είναι εξάλλου γνωστό ότι όλες οι μεγάλες ευρωπαϊκές δυνάμεις βοηθούν αποφασιστικά τις παραγωγικές τους μονάδες.
Ο αρμόδιος υφυπουργός κ. Γεράσιμος Θωμάς που ασχολείται με την ανασυγκρότηση της ενεργειακής αγοράς εξετάζει το νέο πλαίσιο.
Πάντως θα πρέπει από την πλευρά της κυβέρνησης να καταβληθεί κάθε προσπάθεια, ώστε να προωθηθεί λύση φίλια προς την βιομηχανική παραγωγή.

Τα αποτελέσματα της τελευταίας δημοπρασίας διακοψιμότητας

Στα 62.200 ευρώ ανά MW έκλεισε η δημοπρασία για την παροχή διακοπτόμενου φορτίου μακράς προειδοποίησης.

Στη δημοπρασία, οι προσφορές κάλυψαν το σύνολο (600 MW) του δημοπρατούμενου φορτίου με τον όμιλο Βιοχάλκο (Σιδενόρ, ΣΟΒΕΛ) να λαμβάνει 189,8 ΜW, τον Tιτάνα 85 MW και την Χαλυβουργία Ελλάδος 58,5 MW στα υψηλότερα φορτία.Ακολούθησαν οι Γενική Μεταλλευτική και η ΑΓΕΤ Ηρακλής ενώ 99 MW έλαβε και η ΔΕΗ.
Αναλυτικά ο πίνακας:
 
lt

Η δημοπρασία για την παροχή διακοπτόμενου φορτίου σύντομης προειδοποίησης έκλεισε στα 49.900 ευρώ ανά MW, επίσης με τη διάθεση και των 430 MW που διατίθεντο.
Τα μεγαλύτερα φορτία απέσπασαν το Αλουμίνιον της Ελλάδος 227,2 MW του ομίλου Μυτιληναίου και η Γενική Μεταλλευτική.
st
Υπενθυμίζεται ότι ήταν οι τελευταίες δημοπρασίες του μέτρου, το οποίο εκπνέει στο τέλος του έτους χωρίς να έχει υποβληθεί αίτημα παράτασης του στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, παρά τα αλλεπάλληλα αιτήματα από την ενεργοβόρο βιομηχανία τόσο στην προηγούμενη όσο και στη σημερινή κυβέρνηση.
Μέσω του μηχανισμού, ο ΑΔΜΗΕ εξασφαλίζει τη δυνατότητα να διακόπτει την παροχή ηλεκτρικής ενέργειας σε μεγάλους βιομηχανικούς καταναλωτές όταν κρίνει ότι είναι αναγκαίο για την ευστάθεια του συστήματος ηλεκτρισμού, ενώ οι επιχειρήσεις από την πλευρά τους εξασφαλίζουν μείωση του ενεργειακού κόστους, αφού αμείβονται για την υπηρεσία που παρέχουν στο σύστημα με την τιμή που διαμορφώνεται στην εκάστοτε δημοπρασία.   

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης