Φυσικό Αέριο

Η ΙΕΑ προτρέπει τα μέλη της να ενισχύσουν τα αποθέματα αερίου λόγω εντάσεων στη Μ. Ανατολή

Η ΙΕΑ προτρέπει τα μέλη της να ενισχύσουν τα αποθέματα αερίου λόγω εντάσεων στη Μ. Ανατολή
Η προμήθεια LNG από το Κατάρ και τα ΗΑΕ αντιπροσωπεύει το 1/4 του παγκόσμιου εμπορίου φυσικού αερίου
Τον κώδωνα του κινδύνου για τα αποθέματα φυσικού αερίου σε περιπτώσεις έκτακτων αναγκών, κρούει ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας, εν μέσω κλιμάκωσης των εντάσεων στη Μέση Ανατολή.
Όπως αναμεταδίδει το Platts, στο περιθώριο της Διάσκεψης Παραγωγών-Καταναλωτών LNG στο Τόκιο, ο Keisuke Sadamori δήλωσε ότι η σημερινή προτεραιότητα της IEA είναι να εφαρμόσει την πολιτική της που επικεντρώνεται στην ανάλυση της αγοράς και στη διαφάνεια των παγκόσμιων αγορών LNG.
«Υποστηρίζουμε την ανάγκη για ευελιξία στην αγορά και τη ζήτηση του LNG και δεν αποκλείονται μελλοντικές συζητήσεις για τα αποθέματα φυσικού αερίου» τόνισε ο Sadamori.
Ερωτηθείς αν ο IEA θεωρεί ότι υπάρχει κίνδυνος για την ασφάλεια του φυσικού αερίου από την κλιμάκωση των εντάσεων στη Μέση Ανατολή, ο Sadamori ήταν καθησυχαστικός.
Δεν βλέπει κανένα αντίκτυπο στην προμήθεια LNG από την περιοχή, καθώς οι πρόσφατες επιθέσεις πετρελαϊκών εγκαταστάσεων περιορίζονταν στη Σαουδική Αραβία.

Το «ευαίσθητο» Στενό του Ορμούζ

Ωστόσο, ο Sadamori πρόσθεσε ότι η «επιδείνωση της κατάστασης της ασφάλειας στη Μέση Ανατολή μπορεί να επηρεάσει την προσφορά LNG, σε περιπτώσεις που εντοπιστούν σοβαρά προβλήματα στο Στενο του Ορμούζ και τη διέλευση του φυσικού αερίου από το Κατάρ και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα».
Περίπου το 30% του θαλασσινού πετρελαίου παγκοσμίως διαπερνά το Στενό του Ορμούζ.
Η προμήθεια LNG από το Κατάρ και τα ΗΑΕ αντιπροσωπεύει το 1/4 του παγκόσμιου εμπορίου φυσικού αερίου, πρόσθεσε ο Sadamori.
Τέλος, στο πλαίσιο των προληπτικών μέτρων, ο IEA προτρέπει τα μέλη του να ενισχύσουν την ασφάλεια του φυσικού αερίου, λέγοντας χαρακτηριστικά πως: «Πιστεύω ότι είναι πολύ σημαντικό οι κυβερνήσεις να προετοιμαστούν και να εξασφαλίσουν την ανθεκτικότητα στην προσφορά και ζήτηση φυσικού αερίου».

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης