Τελευταία Νέα
Ηλεκτρισμός

Επί τάπητος από το ΥΠΕΝ προσωρινός Μηχανισμός Ευελιξίας

Επί τάπητος από το ΥΠΕΝ προσωρινός Μηχανισμός Ευελιξίας
Φαίνεται πως είναι δύσκολη η απευθείας υιοθέτηση του Μόνιμου Μηχανισμού Επάρκειας Ισχύος
Αντιμέτωπη με μια ακόμη έωλη υπόσχεση του προηγούμενου υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργου Σταθάκη βρίσκεται η κυβέρνηση στην προσπάθεια της να διαμορφώσει το νέο πλαίσιο λειτουργίας της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας διασφαλίζοντας παράλληλα τη βιωσιμότητα της ΔΕΗ.
Ο λόγος για τον περίφημο πλέον Μόνιμο Μηχανισμό Επάρκειας Ισχύος, δηλαδή έναν μηχανισμό αποζημίωσης των μονάδων ηλεκτροπαραγωγής για την παροχή επάρκειας στο σύστημα για τις ώρες αυξημένης ζήτησης και περιορισμένης προσφοράς.
Ο Γιώργος Σταθάκης με τροπολογία που ψηφίστηκε από τη Βουλή την τελευταία ημέρα λειτουργίας πριν τις εκλογές της 7ης Ιουλίου θεωρητικά καθιέρωσε έναν Μόνιμο Μηχανισμό Επάρκειας Ισχύος οι αρχές του οποίου θα προσδιορίζονταν στη συνέχεια με υπουργική απόφαση προφανώς μετά τις εκλογές.
Η κίνηση αυτή του κ. Σταθάκη είχε ως στόχο να «ικανοποιηθεί» το αίτημα της ΔΕΗ αλλά και της ΓΕΝΟΠ για ένταξη στον Μηχανισμό της υπό κατασκευής μονάδας Πτολεμαΐδα 5.

Προδιαγεγραμμένη η τύχη της θέσπισης από την προηγούμενη κυβέρνηση

Ήταν όμως από τότε σαφές πως ο Μηχανισμός «Σταθάκη» δεν θα «περπατούσε» τόσο σε ό,τι αφορά τη ΔΕΗ και την Πτολεμαΐδα 5 όσο και τις ιδιωτικές μονάδες παραγωγής ρεύματος. Και τούτο διότι πρώτον για να υπάρξει Μηχανισμός, για το σύνολο της αγοράς, θα έπρεπε να έχει δοθεί γραπτή έγκριση της Κομισιόν σε ό,τι αφορά τις αρχές λειτουργίας του, το ύψος των αποζημιώσεων που θα παρέχει, τη διάρκεια εφαρμογής του και βεβαίως θα έπρεπε να διασφαλίζει την ισότιμη συμμετοχή και του demand, δηλαδή των μεγάλων καταναλωτών ενέργεια.
Επίσης, κατά δεύτερον, για να ενταχθεί στον Μηχανισμό η μονάδα της ΔΕΗ Πτολεμαΐδα 5 θα έπρεπε αυτός να έχει εγκριθεί από την Κομισιόν πριν τις 4 Ιουλίου οπότε και ετέθη σε ισχύ νέα Οδηγία της ΕΕ για τις εκπομπές ρύπων.
Ας σημειωθεί εδώ ότι ο αντίστοιχος προσωρινός Μηχανισμός Αποζημίωσης της Ευελιξίας που παρέχουν στο σύστημα οι μονάδες ηλεκτροπαραγωγής, λειτούργησε μόνο για λίγους μήνες στις αρχές του 2019 (έως τις 31 Μαρτίου 2019) και «πάγωσε» κατόπιν παρέμβασης της Κομισιόν η οποία η οποία έκρινε ότι ήταν εκτός ευρωπαϊκών προδιαγραφών γιατί δεν προέβλεπε συμμετοχή του demand.
Με άλλα λόγια τόσο το σχέδιο του Μόνιμου Μηχανισμού Επάρκειας Ισχύος όσο και του Προσωρινού Μηχανισμού Ευελιξίας για να είναι συμβατά με τα ευρωπαϊκά πρότυπα απαιτούν τη συμμετοχή του demand.  

Περίπλοκο ζήτημα
Έτσι η κυβέρνηση σήμερα, και πιο συγκεκριμένα ο υφυπουργός Ενέργειας Γεράσιμος Θωμάς που χειρίζεται τα ζητήματα της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας και τις σχετικές διαπραγματεύσεις με την Κομισιόν, βρίσκεται αντιμέτωπος με ένα ακόμη περίπλοκο ζήτημα το οποίο όπως φαίνεται επιχειρεί να εντάξει στο γενικότερο παζλ της απελευθέρωσης της αγοράς.
Το προηγούμενο διάστημα φαίνεται ότι ο κ. Θωμάς εξέτασε τη λύση της απευθείας μετάβασης στον Μόνιμο Μηχανισμό Αποζημίωσης Επάρκειας Ισχύος, ξεκινώντας μάλιστα τις σχετικές συζητήσεις με τους αρμόδιους παράγοντες της Κομισιόν.
Ωστόσο μετά τις συζητήσεις αυτές, έχει καταστεί σαφές ότι η απευθείας υιοθέτηση Μόνιμου Μηχανισμού είναι μια μάλλον δύσκολη και σίγουρα χρονοβόρα διαδικασία.
Έτσι σύμφωνα με πληροφορίες η υιοθέτηση ενός προσωρινού μηχανισμού φαίνεται ότι βρίσκεται και πάλι στο τραπέζι.
Και τούτο διότι για να εγκριθεί ένας μόνιμος μηχανισμός και μάλιστα δεκαετούς διάρκειας όπως προέβλεπε το σχέδιο της προηγούμενης κυβέρνησης με αποζημιώσεις μεταξύ 40.000 – 65.000 ανά MW, θα πρέπει να πεισθεί η Κομισιόν για την αναγκαιότητα ύπαρξης του και για να συμβεί αυτό θα απαιτηθεί η εκπόνηση νέας μελέτη επάρκειας του συστήματος από τον ΑΔΜΗΕ.

Εξέταση και του capacity reserve

Η προηγούμενη μελέτη του Διαχειριστή έχει εκπονηθεί το 2018 και βεβαίως δεν περιλαμβάνει τα νέα δεδομένα που θα διαμορφωθούν στην αγορά ηλεκτρισμού τα επόμενα χρόνια.
Πολύ δε περισσότερο που η σημερινή κυβέρνηση έχει προαναγγείλει την επιτάχυνση της απολιγνιτοποίησης.
Έτσι για να εκπονηθεί μια νέα μελέτη επάρκειας θα πρέπει να έχουν ξεκαθαριστεί οι σχεδιασμοί της ΔΕΗ μέσω του νέου business plan που προβλέπεται να ολοκληρωθεί έως το τέλος του έτους αλλά και να έχει διαμορφωθεί ο εθνικός ενεργειακός σχεδιασμός ο οποίος επίσης θα έχει ολοκληρωθεί έως το τέλος του έτους.
Επίσης σύμφωνα με εκτιμήσεις, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πριν την έκκριση ενός μόνιμου Μηχανισμού αποζημίωσης της επάρκειας θα ζητήσει να εξεταστεί και το λεγόμενο capacity reserve. Δηλαδή ο μηχανισμός που έχει υιοθετήσει η Γερμανία για τις δικές της ανθρακικές μονάδες.
Στο πλαίσιο αυτού του μηχανισμού οι μονάδες της ΔΕΗ που θα αποσυρθούν θα παραμείνουν σε ψυχρή εφεδρεία υπό την ευθύνη του ΑΔΜΗΕ ο οποίος θα τις θέτει σε λειτουργία σε περιόδους περιορισμένης επάρκειας του συστήματος.  

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης