Τελευταία Νέα

Επιτροπή του ΥΠΕΝ με φορείς του κλάδου ΑΠΕ για απλοποίηση της αδειοδότησης νέων έργων

Επιτροπή του ΥΠΕΝ με φορείς του κλάδου ΑΠΕ για απλοποίηση της αδειοδότησης νέων έργων
Στόχος είναι η αναθεώρηση του θεσμικού πλαισίου να ολοκληρωθεί έως το τέλος της χρονιάς
Πρόσκληση στους φορείς του κλάδου των ΑΠΕ απέστειλε πρόσφατα το υπουργείο Περιβάλλοντος  και Ενέργειας, με σκοπό τη σύσταση μίας επιτροπής που θα επεξεργαστεί τις βέλτιστες αλλαγές για την απλοποίηση της διαδικασίας αδειοδότησης νέων έργων ανανεώσιμων πηγών.
Στόχος του ΥΠΕΝ είναι οι όποιες αλλαγές να θεσμοθετηθούν έως το τέλος της χρονιάς, αφού πρώτα οριστικοποιηθούν.
Όπως είναι γνωστό, στόχος της κυβέρνησης είναι να τεθούν ακόμη πιο φιλόδοξοι στόχοι για το μερίδιο των ΑΠΕ στο εγχώριο ενεργειακό μίγμα μέχρι το τέλος της επόμενης 10ετίας.
Έτσι, όπως έχει αναφέρει και ο Έλληνας πρωθυπουργός, στην τελική εκδοχή του Εθνικού Σχεδίου για την Ενέργεια και το Κλίμα (ΕΣΕΚ) θα αναπροσαρμοστεί στο 35% η συμμετοχή των ΑΠΕ στην Ακαθάριστη Τελική Κατανάλωση Ενέργειας, από 31% που ήταν στο προσχέδιο του ΕΣΕΚ, που γνωστοποίησε στην Κομισιόν η προηγούμενη κυβέρνηση.  
Σε αυτό το πλαίσιο, είναι απαραίτητο να επιταχυνθεί η εγκατάσταση πολύ περισσότερης «πράσινης» ισχύος.
Κάτι που μπορεί να επιτευχθεί, μόνο αν εκσυγχρονισθεί και να απλοποιηθεί η αδειοδοτική διαδικασία για νέα έργα ΑΠΕ, η οποία με το σημερινό καθεστώς διαρκεί τουλάχιστον μία 7ετία ή και αρκετά περισσότερο.

Α.Σδούκου: Γνώμονας ο μέσος χρόνος αδειοδότησης στα 2 έτη

Την απλοποίηση της αδειοδότησης καινούριων σταθμών έχουν εξαγγείλει τόσο ο υπουργός Ενέργειας, Κωστής Χατζηδάκης, όσο και ο υφυπουργός, Γεράσιμος Θωμάς.
Εκτενή αναφορά στο θέμα είχε κάνει από το βήμα του συνεδρίου Southeast Europe Energy Forum στη Θεσσαλονίκη και η γενική γραμματέας Ενέργειας και Φυσικών Πόρων, Αλεξάνδρα Σδούκου, συμπεριλαμβάνοντάς το στις έξι δράσεις του υπουργείου για την ενίσχυση των ανανεώσιμων πηγών.
Όπως είχε επισημάνει η κ. Σδούκου, όλη η διαδικασία αδειοδότησης πρέπει να γίνει με το βλέμμα στραμμένο στις υποχρεώσεις που απορρέουν από την οδηγία REDII. H οδηγία μιλάει για μέσο χρόνο αδειοδότησης τα 2 έτη, για δημιουργία ενός σημείου επαφής για τους επενδυτές.
«Δεν χρειάζεται να κατατίθενται δικαιολογητικά επί δικαιολογητικών, και διευκρινίσεις επί διευκρινίσεων, δυσκολεύοντας η ζωή και των αξιολογητών και των αξιολογούμενων», είχε αναφέρει.
Προσθέτοντας ότι η ΡΑΕ έχει ξεκινήσει την απλοποίηση της διαδικασίας έκδοσης της άδειας παραγωγής, με τις σχετικές προτάσεις να έχουν τεθεί στο μεταξύ σε δημόσια διαβούλευση, η κίνηση αυτή θα «κουμπώσει» με την απλοποίηση των περαιτέρω σταδίων (περιβαλλοντικών, χωροταξικών).
«Πολλές γνωμοδοτούσες αρχές γνωμοδοτούν 1 και 2 φορές στην πορεία. Πρέπει να τις εντοπίσουμε (τα Δασαρχεία πχ) και να περικόψουμε επαναλαμβανόμενες διαδικασίες», είχε υπογραμμίσει, προσθέτοντας ότι θα πρέπει επειγόντως να αλλάξει επίσης η υπογραφή και τροποποίηση των συμβάσεων σύνδεσης.
Σε αυτό το πλαίσιο, ο ΑΔΜΗΕ θα πρέπει να αποφορτιστεί από τον όγκο, να κάνει outsourcing, να τυποποιήσει τη διαδικασία.

Κώστας Δεληγιάννης
deligkos@worldenergynews.gr

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης