Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Κ. Χατζηδάκης: «Εκτός κάδρου» προς ώρας η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου στη ΔΕΗ

Κ. Χατζηδάκης: «Εκτός κάδρου» προς ώρας η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου στη ΔΕΗ
Σύμφωνα με τον υπουργό, εάν αφαιρεθούν οι εφάπαξ υποχρεώσεις, οι ζημιές του πρώτου εξαμήνου του ‘19 είναι διπλάσιες από τις ζημιές του πρώτου εξαμήνου του ‘18
Στη διάσωση της ΔΕΗ και τα χθεσινά της αποτελέσματα αναφέρθηκε ο υπουργός ΠΕΝ, Κωστής Χατζηδάκης σε συνέντευξή του στον ΣΚΑΙ, σημειώνοντας πως αυτή τη στιγμή δεν βρίσκεται στο ορίζοντα η αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της επιχείρησης.


Ακολουθεί η πλήρης συνέντευξη του κ. Χατζηδάκη:

Άρ.Π.: Σώσαμε τη ΔΕΗ;

Κ.Χ.: Ναι! Χθες ήταν μια πολύ σημαντική ημέρα. Η έκθεση του ορκωτού ελεγκτή, της Ernst & Young, που διορίστηκε με βάση τους κανόνες της Κεφαλαιαγοράς από την προηγούμενη διοίκηση της ΔΕΗ, έδειξε ότι η ΔΕΗ έφυγε από το φάσμα της χρεοκοπίας και προχωρά μπροστά. Με πολλά προβλήματα, αλλά εν πάση περιπτώσει με έμφαση πια στην εξυγίανσή της και στην ανάπτυξή της.

Άρ.Π.: Να δεχτούμε όμως ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ σας άφησε μια ΔΕΗ με λιγότερο χρέος φέτος σε σχέση με το προηγούμενο; Πέρυσι η τρύπα ήταν 500 και, φέτος είναι 204 εκατ.

Κ.Χ.: Πρώτα από όλα τα χρέη σωρεύονται. Δείτε τι κάνουν. Οι άνθρωποι δεν έχουν όρια! Το 2018 γράφτηκαν one-off ζημιές- «μια κι έξω» δηλαδή ζημιές- στο πρώτο εξάμηνο, που ήταν για δυο λιγνιτικές μονάδες και για κάποιες αποζημιώσεις. Εάν αφαιρεθούν αυτές οι «μια κι έξω» ζημιές, οι ζημιές του πρώτου εξαμήνου του ‘19 είναι διπλάσιες από τις ζημιές του πρώτου εξαμήνου το ‘18. Αλλά για να μην μπλέξουμε στα λογιστικά, για πρώτη φορά φέτος ο ορκωτός ελεγκτής έγραψε τον περασμένο Απρίλιο ότι είναι ορατό το πρόβλημα η εταιρεία να μην μπορεί να λειτουργήσει. Το έγραψε στην έκθεσή του τον Απρίλιο. Και ήρθε χθες, μετά τα μέτρα και τις παρεμβάσεις που κάναμε εμείς αυτούς τους δύο μήνες, και λέει το ακριβώς αντίθετο! Ότι ξέφυγε η ΔΕΗ από το φάσμα της αβεβαιότητας και της χρεοκοπίας. Επομένως δεν ζητάμε να μας πει κανένας «μπράβο» από τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά αυτό το θράσος σε σχέση με τη ΔΕΗ πραγματικά είναι παγκόσμιο ρεκόρ. Εμείς ξέρουμε, και στο Υπουργείο και στην εταιρεία, την αγωνία όλου αυτού του διμήνου, προκειμένου να γραφτεί με τον τρόπο που γράφτηκε αυτή η έκθεση. Εν πάση περιπτώσει τι άλλο πρέπει να συμβεί για να σοβαρευτούν στο ΣΥΡΙΖΑ; Παρέλαβαν τη μετοχή της ΔΕΗ στα 7 ευρώ και την έδωσαν 1,2 ευρώ. Σήμερα είναι στα 3 ευρώ. Έχει τριπλασιαστεί η αξία της. Όλο αυτό το διάστημα λένε- το είπε και ο κ. Τσίπρας στη Θεσσαλονίκη- ότι ο Χατζηδάκης απαξιώνει τη ΔΕΗ. Με συγχωρείτε, είναι απαξίωση ο τριπλασιασμός της μετοχής της; Εγώ δεν λέω ότι η ΔΕΗ πετάει, διότι είχε πάει στα Τάρταρα, αλλά ακριβώς επειδή η αγορά αισθάνεται ότι υπάρχει μία σοβαρή κυβέρνηση, μια σοβαρή διοίκηση και ένα σχέδιο για την επιχείρηση, αντιδρά κατ’ αυτό τον τρόπο. Και το σχέδιο αυτό προφανώς συνεχίζεται και έχει πολλές πτυχές. Είναι η απολιγνιτοποίηση, στην οποία αναφέρθηκε και ο πρωθυπουργός, στα Ηνωμένα Έθνη…

Άρ.Π.: Θέλω να σημειώσω το εξής κ. Χατζηδάκη ότι επειδή ο κ. Τσίπρας συμπεριέλαβε τη ΔΕΗ στο πλαίσιο αυτής της αυτοκριτικής, αλλά δεν είπε ποτέ στα χρόνια αυτά των «πρασίνων»- γιατί τώρα παριστάνουν ότι είναι οικολόγοι ή και το παρίσταναν εν πάση περιπτώσει- δεν μας είπαν ποτέ πότε θα σταματήσουμε τον λιγνίτη.

Κ.Χ.: Εμείς είμαστε η πρώτη κυβέρνηση, που όχι μόνο μιλάει, αλλά είμαστε η πρώτη κυβέρνηση που ξεκινάει την απολιγνιτοποίηση. Και την ξεκινάμε και για λόγους οικονομικούς, διότι οι παλιές λιγνιτικές μονάδες, όπως έχει πάει πια το πράγμα με τα χρήματα, που πληρώνει η ΔΕΗ για τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα, αν είχαν κλείσει και πληρώναμε κανονικά τους εργαζόμενους με τα λεφτά που παίρνουν σήμερα, θα κόστιζαν φθηνότερα στη ΔΕΗ απ’ ότι σήμερα που είναι ανοιχτές. Το κάνουμε λοιπόν και για οικονομικούς λόγους, αλλά το κάνουμε και για περιβαλλοντικούς λόγους. Γιατί θέλουμε η χώρα μας να είναι στην πρωτοπορία των δράσεων που αναλαμβάνονται διεθνώς για την κλιματική αλλαγή. Και η απολιγνιτοποίηση είναι μια από αυτές. Δεν είναι μόνο αυτή. Έχουμε δράσεις για την ενεργειακή εξοικονόμηση, έχουμε δράσεις για τα μιας χρήσεως πλαστικά, έχουμε δράσεις για την ολοκληρωμένη και σύγχρονη διαχείριση των απορριμμάτων και κατά σύμπτωση το μεσημέρι έχουμε συνέντευξη για αυτό με τον αρμόδιο Γενικό Γραμματέα. Προσπαθούμε να κινηθούμε σφαιρικά για θέματα του περιβάλλοντος και της κλιματικής αλλαγής και είμαι εδώ να απαντήσω σε ερωτήσεις και δικές σας και των ακροατών γι’ αυτό το θέμα.

Άρ.Π.: Γιατί δεν κάνει η ΔΕΗ μια μεγάλη αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, ούτως ώστε να μπορέσει να ορθοποδήσει η εταιρεία και να αλλάξει σελίδα μια και καλή;

Κ.Χ.: Αυτά τα θέματα δεν συζητώνται δημόσια, δηλαδή ακόμα και να υπήρχε στο μυαλό μας δεν θα έπρεπε να το συζητήσουμε. Δεν υπάρχει πάντως αυτή την ώρα στον ορίζοντα. Προχωρούμε σε ένα δρόμο, ο οποίος βγάζει τη ΔΕΗ από μια πολύ άσχημη κατάσταση και στη συνέχεια ακολουθεί η απολιγνιτοποίηση. Ακολουθεί ένας νόμος, που θα κατατεθεί τώρα τον Οκτώβριο, που θα απαλλάξει τη ΔΕΗ από τον ζουρλομανδύα του νόμου περί ΔΕΚΟ, θα την κάνει πολύ πιο ευέλικτη και γρήγορη. Ακολουθεί η μερική ιδιωτικοποίηση του ΔΕΔΔΗΕ. Ακολουθεί ένα νέα business plan για την επιχείρηση. Ακολουθεί ένα θαρραλέο και σημαντικό άνοιγμα της επιχείρησης στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, που είναι το μέλλον.

Άρ.Π.: Για τις ΑΠΕ ρωτάνε εδώ…

Κ.Χ.: Λοιπόν, για τις ΑΠΕ, έχουμε τη μεγαλύτερη ηλεκτρική επιχείρηση της χώρας να έχει στις ΑΠΕ, τι ποσοστό νομίζετε; 3% της αγοράς. Δηλαδή δεν το χωράει ο νους. Γι’ αυτό το λόγο ενθαρρύνουμε την επιχείρηση είτε μόνη της είτε με συνεργασίες με τον ιδιωτικό τομέα, στην Ελλάδα και το εξωτερικό, να μπει δυναμικά στις ΑΠΕ. Όπως ανακοίνωσε και ο πρωθυπουργός, ο στόχος μας είναι στις ΑΠΕ μέχρι το 2030, δηλαδή ουσιαστικά σε 10 χρόνια, να πάμε από το 20% της παραγωγής που είμαστε σήμερα, στο 35%. Επομένως για να συμβεί αυτό θεωρούμε ότι και η ΔΕΗ πρέπει να μπει δυναμικά σ’ αυτό το δρόμο.

Άρ.Π.: Τι θα κάνετε με τον ΑΔΜΗΕ, για να μην γίνει «της ΔΕΗ»;

Κ.Χ.: Υπάρχει μια διοίκηση στον ΑΔΜΗΕ. Στην επιχείρηση αυτή υπάρχει μια κινεζική συμμετοχή της τάξης του 24%, στο χρηματιστήριο είναι το 25% και το υπόλοιπο ελέγχεται από το Δημόσιο. Ό,τι γίνεται στον ΑΔΜΗΕ γίνεται σε συνεννόηση με τους μετόχους της μειοψηφίας. Υπάρχει μια σειρά από εκκρεμή ζητήματα, πολύ λεπτά, για τη σύνδεση της Αττικής με την Κρήτη και ενδεχομένως με την Κύπρο. Γίνεται μια διαπραγμάτευση που είναι σε εξέλιξη, υπάρχουν διαγωνισμοί σε εξέλιξη και πρέπει να βλέπουμε τη μεγάλη εικόνα. Είμαστε σε επαφή με τη διοίκηση της επιχείρησης έτσι ώστε το πράγμα, στα μεγαλύτερα ζητήματα, να προχωρεί με την αναγκαία ταχύτητα.

Άρ.Π.: Για τη ΔΕΗ προωθείται η εξαίρεσή της από τις διαδικασίες προσλήψεως προσωπικού από τον ΑΣΕΠ; Υπάρχει κάτι τέτοιο;

Κ.Χ.: Κοιτάξτε, προωθούμε ρυθμίσεις, θα έρθουν στη Βουλή, οι οποίες θα απαλλάσσουν τη ΔΕΗ από τις διαδικασίες που την οδηγούν να αποφασίζει με τον αραμπά. Αλλά βεβαίως πάντοτε θα λαμβάνεται υπόψη η διαφάνεια. Διότι μιλάμε για μια επιχείρηση, η οποία έχει μια πολύ μεγάλη θέση και στην οικονομία και στο Δημόσιο τομέα. Ποια ακριβώς θα είναι η ρύθμιση; Θα το δούμε όταν θα έρθει στη Βουλή, διότι προφανώς λαμβάνουμε υπόψη και την παρατήρηση του ακροατή. Σε καμία περίπτωση δεν είναι όραμα του κ. Μητσοτάκη και δικό μου και όλων μας, να εμπλεκόμαστε σε αυτή την υπόθεση, να πάμε σε κομματικούς διορισμούς, αλίμονο. Σε μια επιχείρηση τόσο προβληματική που και εγώ συνδέομαι προσωπικά με τη διάσωσή της… τώρα άλλη έγνοια δεν είχαμε παρά να κάνουμε κομματικούς διορισμούς. Το θέμα είναι η επιχείρηση αυτή να εκσυγχρονιστεί, να απελευθερωθεί από περιορισμούς γενικότερα, και η ίδια και η αγορά ενέργειας, και να πάμε σε ένα απελευθερωμένο τοπίο, όπως έχουμε στις τηλεπικοινωνίες. Γιατί δεν ρωτάτε στις τηλεπικοινωνίες τον κ. Πιερρακάκη, για παράδειγμα, που είναι αρμόδιος, για τα τιμολόγια της Vodafone, της Wind, της Cosmote κ.ο.κ.; 

Άρ.Π.: Οφείλει σε προμηθευτές η ΔΕΗ κ. Χατζηδάκη;

Κ.Χ.: Βεβαίως, 900 εκατ. με 1 δισ. ευρώ και προσπαθούμε, αλλά όλα αυτά δεν αντιμετωπίζονται από τη μια μέρα στην άλλη. Διότι είναι ζημιές οι οποίες δεν εξαφανίζονται. Η ΔΕΗ δεν είναι περίπτερο, τα αντιμετωπίζουμε βήμα- βήμα.
 
www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης