Πετρέλαιο

Σκιές γύρω από την IPO της Saudi Aramco – Οι φόβοι των επενδυτών και τα πιθανά ρίσκα

Σκιές γύρω από την IPO της Saudi Aramco – Οι φόβοι των επενδυτών και τα πιθανά ρίσκα
Θολά τα νερά για την IPO μετά τις πρόσφατες επιθέσεις
Ως «απίθανο» χαρακτηρίζουν άνθρωποι της αγοράς το σενάριο της δημόσιας εγγραφής της Saudi Aramco για τουλάχιστον μέσα στο έτος, όπως προγραμματιζόταν εδώ και καιρό προ επιθέσεων.
Όπως αναφέρει το reuters, η επίθεση με drones στις πετρελαϊκές εγκαταστάσεις του κολοσσού πριν από δύο εβδομάδες, προκάλεσε αναταραχές σε πολλά επίπεδα.
Η Saudi Aramco, με τη μεγαλύτερη IPO που έχει ποτέ πραγματοποιηθεί στην ιστορία των αγορών, στοχεύει σε αποτίμηση αξίας 2 τρισ. δολαρίων και έχει ως στόχο τη «διαφοροποίηση» της οικονομίας της Σαουδικής Αραβίας και τη σταδιακή αποσύνδεσή της από τα έσοδα που συνδέονται με τον «μαύρο χρυσό».
Μάλιστα, ο πρόεδρος της Aramco, Yassir al-Rumayyan, δήλωσε την περασμένη εβδομάδα μετά τις επιθέσεις, οι οποίες αρχικά είχαν μειώσει κατά το ήμισυ την ακαθάριστη παραγωγή του κορυφαίου εξαγωγέα πετρελαίου παγκοσμίως, ότι θα ήταν έτοιμη για την IPO εντός ενός έτους.
Σαουδάραβες αξιωματούχοι έχουν πει στο παρελθόν ότι η IPO της Aramco θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί το 2020 ή το 2021.
Η εταιρεία έχει στόχο να αντλήσει 100 δισεκατομμύρια δολάρια με την πώληση του 5% του μεριδίου της στις δημόσιες αγορές, αλλά δεν είναι σαφές ποιο θα είναι το τελικό ποσό.
«Εκτός από την αποκατάσταση της παραγωγής, πρέπει να οικοδομηθεί και η ανάλογη εμπιστοσύνη» είπε χαρακτηριστικά μια από τις δυο πηγές στο Reuters.
Επιπλέον, ο Ross Teverson, επικεφαλής της στρατηγικής των αναδυόμενων αγορών στο Jupiter Asset Management, υπογράμμισε πως: «Οι επιθέσεις στις εγκαταστάσεις της Aramco έχουν προκαλέσει τον φόβο των επενδυτών, οι οποίοι βλέπουν ευάλωτη τη χώρα σε επίπεδο ασφαλείας».
Τέλος, η Αramco πραγματοποίησε συναντήσεις με τραπεζίτες και αναλυτές αλλά προέκυψαν αμφιβολίες μεταξύ των επενδυτών σχετικά με το χρονοδιάγραμμα του ενδεχόμενου εγχώριου σκέλους της IPO ύψους 20 δισεκατομμυρίων δολ.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης