Ηλεκτρισμός

Αρνητική η βιομηχανία στα συμβόλαια forward ως «μέτρο-γέφυρα» μέχρι την έναρξη του Target Model

Αρνητική η βιομηχανία στα συμβόλαια forward ως «μέτρο-γέφυρα» μέχρι την έναρξη του Target Model
Κύριος λόγος ανησυχίας είναι η χρήση της Οριακής Τιμής Συστήματος ως σημείου αναφοράς για την τιμή του προϊόντος
Αρνητικοί εμφανίζονται οι μεγάλοι βιομηχανικοί καταναλωτές ηλεκτρικής ενέργειας στην προοπτική της δημιουργίας ενός χρηματοοικονομικού forward  προϊόντος χωρίς φυσική παράδοση σε αντικατάσταση των δημοπρασιών τύπου ΝΟΜΕ.
Το σχέδιο που φαίνεται να έχει εξεταστεί από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, στο πλαίσιο της αναζήτησης του μεταβατικού μηχανισμού που θα αντικαταστήσει τα ΝΟΜΕ έως την πλήρη εφαρμογή του Target Model, ανησυχεί τους μεγάλους βιομηχανικούς καταναλωτές ενέργειας, κυρίως λόγω της χρήσης της Οριακής Τιμής του Συστήματος ως σημείο αναφοράς για την τιμή του προϊόντος.
Και τούτο διότι οι επιχειρήσεις που καταναλώνουν μεγάλες ποσότητες ενέργειας απορροφούν φορτία βάσης υποστηρίζοντας τους παραγωγούς ενέργειας και ως εκ τούτου δεν μπορούν να τιμολογούνται ως αιχμιακοί ή οριακοί καταναλωτές.
Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά, πράγματι στην Ευρώπη διαπραγματεύονται χρηματιστηριακά προϊόντα χωρίς φυσική παράδοση, όμως δεν είναι τα μόνα προϊόντα που έχουν στη διάθεση τους οι βιομηχανικοί καταναλωτές για να εξασφαλίσουν οικονομικό καλάθι προμήθειας ηλεκτρισμού.
Και βεβαίως η βιομηχανία εμμένει στην ανάγκη ταχείας και πλήρους λειτουργίας του Χρηματιστηρίου Ενέργειας με τις τέσσερις προβλεπόμενες αγορές, οι οποίες θα επιτρέπουν τη σύναψη διμερών συμβολαίων μεταξύ παραγωγών και καταναλωτών ηλεκτρικής ενέργειας. 

Περιθώρια ανταγωνισμού χάρις στην αυξήσεις των τιμολογίων της ΔΕΗ

Πάντως σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας επί του παρόντος όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά, ακόμη και αυτό της κατάργησης των ΝΟΜΕ χωρίς την ύπαρξη μεταβατικού μηχανισμού.
Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά, η κυβέρνηση επιδιώκει να προχωρήσει με όσο το δυνατόν ταχύτερους ρυθμούς την εφαρμογή του Target Model, ώστε να μην χρειαστεί η εφαρμογή μεταβατικού μηχανισμού έως τον Ιούνιο.
Άλλωστε, όπως σημειώνουν οι ίδιες πηγές, οι προμηθευτές ενέργειας έχουν στη διάθεση τους προϊόντα ΝΟΜΕ που λήγουν τον Ιούλιο του 2020, ενώ η αύξηση των τιμολογίων της ΔΕΗ δίνει περιθώρια στους προμηθευτές να την ανταγωνιστούν σε επίπεδο λιανικής, κάτι που ήδη συμβαίνει καθώς όλες οι εταιρίες πραγματοποιούν καμπάνιες προώθησης νέων προϊόντων φθηνότερων από την ΔΕΗ.
Πρέπει να σημειωθεί εδώ ότι σύμφωνα με πληροφορίες μεγάλοι καταναλωτές της Μέσης Τάσης που έχουν φύγει από τη ΔΕΗ λαμβάνουν ήδη προσφορές αυξημένες έως και 12 ευρώ ανά MWh, στις οποίες περιλαμβάνεται και ρήτρα ΑΔΙ.

Σήμερα η πρώτη συνάντηση με τους εκπροσώπους των θεσμών

Πάντως οι εξελίξεις που θα δρομολογηθούν τελικά στην αγορά ενέργειας αναμένεται να αρχίσουν να σχηματοποιούνται από αύριο Τετάρτη 25/9 που είναι προγραμματισμένη η πρώτη συνάντηση του υπουργού και του υφυπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστή Χατζηδάκη και Γεράσιμου Θωμά με τους εκπροσώπους των Θεσμών.
Στην ατζέντα των διαπραγματεύσεων περιλαμβάνεται η οικονομική κατάσταση της ΔΕΗ, η λειτουργία της αγοράς η μείωσης του μεριδίου της ΔΕΗ στη λιανική και βεβαίως η εφαρμογή του Target Model αλλά και των ενεργειακών αποκρατικοποιήσεων.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης