Ηλεκτρισμός

Αύξηση κατά 34% της συμμετοχής του φυσικού αερίου στην ηλεκτροπαραγωγή τον Αύγουστο

Αύξηση κατά 34% της συμμετοχής του φυσικού αερίου στην ηλεκτροπαραγωγή τον Αύγουστο
Τον ίδιο μήνα το μερίδιο της ΔΕΗ ανέκαμψε κατά 0,71%
Αντιστροφή της έστω και οριακής πορείας μείωσης του μεριδίου της ΔΕΗ καταγράφηκε τον Αύγουστο, σύμφωνα με το τελευταίο δελτίο της Ελληνικό Χρηματιστήριο Ενέργειας (ΕΧΕ).
Έτσι, έπειτα από αρκετούς μήνες όπου το ποσοστό του δεσπόζοντα προμηθευτή στη λιανική μειωνόταν, ακόμη και με μονοψήφια ποσοστά, τον περασμένο μήνα παρουσίασε αύξηση κατά 0,71%, καθώς διαμορφώθηκε σε 74,18%, έναντι 73,47% τον προηγούμενο μήνα.
Όπως είναι φυσικό, η μικρή αυτή ανάκαμψη της ΔΕΗ επηρέασε τα ποσοστά των εναλλακτικών παρόχων, με συνέπεια η πλειονότητά τους να παρουσιάζει ελαφρώς μειωμένα μερίδια, συγκριτικά με τον Ιούλιο.
Παράλληλα, τον Αύγουστο καταγράφηκε ανακατάταξη στην κορυφή των ιδιωτών παρόχων, με την Protergia (Mytilineos) να παίρνει τα ηνία, με ποσοστό 5,09%.
Στη δεύτερη θέση ήρθε η Ήρων (5,07%) και στην τρίτη η Elpedison (3,79%). Ακολούθησαν οι μη καθετοποιημένες εταιρείες, και πιο συγκεκριμένα η Watt & Volt (2,23%), η NRG (2,15%) και η Volterra (1,80%).

«Βουτιά» 46% στη συνεισφορά του λιγνίτη

Την ίδια στιγμή, τον περασμένο μήνα η συνολική ζήτηση αυξήθηκε (3,8%) συγκριτικά με τον Αύγουστο του 2018. Επίσης, συνεχίστηκε η «επέλαση» του φυσικού αερίου στην ηλεκτροπαραγωγή, με την άνοδο κατά 34% έναντι του αντίστοιχου μήνα του 2018, της συμμετοχής των αντίστοιχων μονάδων. Ενίσχυση (κατά 9%) σημείωσε και η παραγωγή από τις μονάδες ανανεώσιμων πηγών, όπως επίσης και οι εισαγωγές - αν σε μικρότερο βαθμό, κατά 4%.
Αντίθετα, «βουτιά» καταγράφηκε στη συμμετοχή των λιγνιτικών μονάδων, η οποία παρουσίασε πτώση κατά 46% έναντι του Αυγούστου 2018. Μειωμένη ήταν επίσης η παραγωγή και των υδροηλεκτρικών σταθμών, κατά 9%.

Στα 64,02 €/ΜWh η μέση μηνιαία ΟΤΣ

Έτσι, το φυσικό αέριο κατέλαβε τα πρωτεία στη μηνιαία παραγωγή ανά τύπο καυσίμου για τον μήνα Αύγουστο, με ποσοστό 43,01%. Ακολούθησαν οι ΑΠΕ (28,11%), ο λιγνίτης (19,69%) και τα υδροηλεκτρικά (9,19%).
Όπως είναι αναμενόμενο, η κυριαρχία του φυσικού αερίου αποτυπώθηκε και στη διαμόρφωση της ΟΤΣ, την οποία όρισαν οι αντίστοιχες μονάδες στο 66,80% των ωρών του μήνα.
Η μέση ΟΤΣ Αυγούστου ήταν 64,02 €/ΜWh, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 1,88 €/ΜWh σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, ενώ σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του προηγούμενου έτους αυξήθηκε κατά 0,19 €/ΜWh και ήταν χαμηλότερη από τον μέσο όρο των τελευταίων δώδεκα μηνών (-3,13 €/ΜWh).


www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης