Διεθνή

Lagarde: Εύθραυστη η παγκόσμια ανάπτυξη

tags :
Lagarde: Εύθραυστη η παγκόσμια ανάπτυξη
Οι ηγέτες να αντιμετωπίσουν τις αβεβαιότητες μέσω του διαλόγου υποστήριξε η Christine Lagarde
Για εύθραυστη παγκόσμια ανάπτυξη, η οποία απειλείται κυρίως από την εμπορική αντιπαράθεση ΗΠΑ – Κίνας και από το Brexit έκανε λόγο η απερχόμενη Γενική Διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) και μέλλουσα πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), Christine Lagarde.
Σε συνέντευξη της στο Γαλλικό Πρακτορείο, η Lagarde χαρακτήρισε την ανάπτυξη «μάλλον μέτρια» και παρότρυνε τους ηγέτες να προβούν σε διάλογο για να προσπαθήσουν να «αντιμετωπίσουν αβεβαιότητες σε όλο τον κόσμο» αναφερόμενη κυρίως στο Brexit και στον εμπορικό πόλεμο ΗΠΑ – Κίνας.
«Είτε πρόκειται για εμπορικές σχέσεις, το Brexit, τις τεχνολογικές απειλές, αυτά είναι προβλήματα που δημιούργησαν άνθρωποι και μπορούν να αντιμετωπιστούν από ανθρώπους» υποστήριξε η Lagarde, η οποία ερωτηθείσα αν μπορεί να κάνει περισσότερα για να πείσει τους ηγέτες, όταν θα αναλάβει την προεδρία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας τον Νοέμβριο, είπε ότι «θα συνεχίσω σίγουρα να είμαι αποφασισμένη, να διασφαλίζω ότι εστιάζουμε στη δημιουργία θέσεων εργασίας, στην παραγωγικότητα, στη σταθερότητα».
Ωστόσο, τόνισε ότι τα νομισματικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα πρέπει να «προβλέπουν» και «να παραμένουν πιστά στα γεγονότα και τα οικονομικά δεδομένα».
«Υπάρχει αρκετή αβεβαιότητα σε όλο τον κόσμο και να μην προσθέσουμε αβεβαιότητα για το τι θα κάνει μια κεντρική τράπεζα» ανέφερε η Lagarde με αφορμή και την πρόσφατη διαμάχη Trump – Fed, επισημαίνοντας πως «διαρκώς» υπερασπίζεται την ανεξαρτησία των κεντρικών τραπεζιτών.
«Όταν ήμουν επικεφαλής του ΔΝΤ, σε χώρες όπου είδα έναν διοικητή μιας κεντρικής τράπεζας να συνδέεται με βλέψεις ή με πολιτικές επιταγές, τα πράγματα δεν εξελίχθηκαν καλά», τόνισε η Lagarde, υπογραμμίζοντας ότι δεν αναφέρεται στις Ηνωμένες Πολιτείες ή στην Ευρώπη, αλλά «σε μικρότερες χώρες όπου ορισμένες φορές απειλείται η ανεξαρτησία του διοικητή της κεντρικής τράπεζας».

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης