Διεθνή

Akar (υπ. Άμυνας): Στην Κύπρο είμαστε το ίδιο αποφασισμένοι όπως και το 1974

tags :
Akar (υπ. Άμυνας): Στην Κύπρο είμαστε το ίδιο αποφασισμένοι όπως και το 1974
Θα συνεχίσουμε να προστατεύουμε τα δικαιώματα μας και των Τουρκοκυπρίων αδερφών μας στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου είπε ο Akar
Στα άκρα οδηγεί μέρα με την ημέρα τις προκλήσεις της η Τουρκία σε Κύπρο και ανατολική Μεσόγειο με κορυφαία στελέχη της τουρκικής κυβέρνησης να διαμηνύουν ότι είναι έτοιμοι και αποφασισμένοι να επαναλάβουν την εισβολή στην Κύπρο όπως έγινε το 1974.
«Έχουμε μια σαφή στάση όσον αφορά τη δίκαιη κατανομή των πόρων της ανατολικής Μεσογείου.
Έχουμε και σήμερα την ίδια αποφασιστικότητα που είχαμε και το 1974 όταν προστατεύσαμε τα δικαιώματα των Κυπρίων αδελφών μας.
Ως εγγυήτρια χώρα θα συνεχίσουμε να προστατεύουμε στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου τόσο τα δικά μας δικαιώματα όσο και των Τ/Κ αδελφών μας» υποστήριξε ο H. Akar, αναφέροντας πως δεν θα πρέπει να θεωρείται απειλή, όταν δηλώνουν ότι δεν θα επιτρέψουν κανένα τετελεσμένο και θα προστατεύσουν τα δικαιώματα και το δίκιο τους.
«Η προσέγγισή μας είναι σαφής.
Αυτό που λέμε ότι πρέπει να γίνει βασίζεται στη λογική.
Είμαστε υπέρ μίας μόνιμης και περιεκτικής λύσης στην Κύπρο.
Πιστεύουμε ότι αυτός είναι ο μόνος τρόπος για να εξασφαλίσουμε την ειρήνη, την ηρεμία και τη σταθερότητα στο νησί» τόνισε ο Akar, σημειώνοντας πως «είμαστε αποφασισμένοι να προασπίσουμε τα δικαιώματα και συμφέροντα της Γαλάζιας Πατρίδας μας, συμπεριλαμβανομένης της Κύπρου».

Oktay: Μονομερείς οι ενέργειες της Κύπρου – Απάντηση με πράξεις στο πεδίο των μαχών

Στον ίδιο τόνο και ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης, Fuat Oktay, ο οποίος έσπευσε να «εξειδικεύσει» το πώς εννοεί η Άγκυρα την αποφασιστικότητα της να επαναλάβει όσα έπραξε το 1974.
Μιλώντας σε εκδήλωση της «Ένωσης Τουριστικών Επαγγελμάτων» του ψευδοκράτους ο Oktay χαρακτήρισε την Κύπρο «το μαργαριτάρι της Μεσογείου» και διευκρίνισε ότι δεν μπορεί να συνεχιστεί το υπάρχον καθεστώς.
«Για εμάς το σημαντικό δεν είναι το όνομα του μοντέλου της λύσης που θα εφαρμοστεί, αλλά η συμμετοχή των Τ/Κ στο μηχανισμό λήψης αποφάσεων και η πολιτική ισότητα», είπε ο Oktay, ο οποίος αφού κατηγόρησε την Κυπριακή Δημοκρατία για μονομερείς ενέργειες στο θέμα του φυσικού αερίου, προειδοποίησε και εκείνος με τη σειρά του για «δυναμική απάντηση».
«Οι Ε/Κ επιμένουν στις μονομερείς δραστηριότητες για ανακάλυψη υδρογονανθράκων αποκλείοντας τους Τ/Κ, αλλά εμείς απαντούμε με πράξεις στο πεδίο των μαχών.
Η Τουρκία δεν εγκατέλειψε ποτέ τους Τουρκοκύπριους και έχει καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια για την προστασία των δικαιωμάτων και των συμφερόντων τους.
Μετά από αυτό, μόνο θυσίες…, αν χρειαστεί, και υλοποίηση έργων, προκειμένου να επιτύχουμε το επίπεδο της ευημερίας που αξίζει ο Τουρκοκύπριος», τόνισε ο Oktay.

Απειλές και από το τουρκικό ΥΠΕΞ κατά ENI, Total

Και ενώ η Άγκυρα εξακολουθεί να επαναλαμβάνει τις απειλές περί ενός νέου «1974», εξαπολύει απειλές και προς τις εταιρείες TOTAL για την παραχώρηση προς έρευνες του οικοπέδου 7.
Σύμφωνα με το τουρκικό ΥΠΕΞ, μέρος του οικοπέδου αυτού ανήκει στην τουρκική υφαλοκρηπίδα.
«Η Τουρκία δεν θα επιτρέψει σε καμία ξένη χώρα, εταιρεία ή σκάφος να πραγματοποιήσει μη εξουσιοδοτημένες δραστηριότητες εξερεύνησης και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων στους τομείς της θαλάσσιας δικαιοδοσίας της και θα συνεχίσει να λαμβάνει τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία των δικαιωμάτων και των συμφερόντων της», αναφέρει η ανακοίνωση του εκπροσώπου του τουρκικού ΥΠΕΞ H. Aksoy.
Μάλιστα, ο Aksoy υποστηρίζει ότι η Λευκωσία καταπατά τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων και προειδοποιεί τις εταιρείες ότι δεν μπορούν να διεξαχθούν έρευνες για περιοχές που βρίσκονται στην τουρκική υφαλοκρηπίδα.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση, η υπογραφή συμφωνίας για την παραχώρηση αδειών στο οικόπεδο 7 «αγνοεί εντελώς τους Τουρκοκύπριους, που έχουν νόμιμα δικαιώματα για το σύνολο του νησιού και αποτελεί ένδειξη της αποτυχίας της Ελληνοκυπριακής Διοίκησης να κατανοήσει την αποφασιστικότητά μας, παρά τις προειδοποιήσεις μας».
Ο Aksoy αναφέρει ότι ένα τμήμα της περιοχής του οικοπέδου 7 «παραμένει στην τουρκική υφαλοκρηπίδα, που έχει καταχωριστεί στα Ηνωμένα Έθνη».
«Όπως έχει συμβεί μέχρι στιγμής, η Τουρκία δεν θα επιτρέψει σε καμία ξένη χώρα, εταιρεία ή σκάφος να πραγματοποιήσει μη εξουσιοδοτημένη έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων στους τομείς της θαλάσσιας δικαιοδοσίας της και θα συνεχίσει να λαμβάνει τα απαραίτητα μέτρα για να προστατέψει τα δικαιώματα και τα συμφέροντά της», τονίζει.
Η Τουρκία κάνει λόγο για μονομερείς πράξεις της Λευκωσίας, που επιδιώκει την παραβίαση των δικαιωμάτων των Τουρκοκυπρίων και δεν συμβάλλουν στην ειρήνη και σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο.
Παράλληλα, καλεί τις εταιρείες να απέχουν από δραστηριότητες σχετικές με υδρογονάνθρακες εντός των τουρκικών θαλάσσιων υδάτων και θέτει ζήτημα ακυρότητας των αδειών που εξέδωσε η Κύπρος.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης