Τελευταία Νέα
Πετρέλαιο

Platts: Η Σαουδική Αραβία αναζητά πετρέλαιο από το Ιράκ για να αποκαταστήσει την παραγωγή της

Platts: Η Σαουδική Αραβία αναζητά πετρέλαιο από το Ιράκ για να αποκαταστήσει την παραγωγή της
Τα πλήγματα από τις επιθέσεις των Χούτι με drones διέκοψαν την εξόρυξη 5,7 εκατομμυρίων βαρελιών αργού της Σαουδικής Αραβίας
Την κρατική εταιρεία Πετρελαίου του Ιράκ, SOMO, έχει προσεγγίσει σύμφωνα με πληροφορίες του Platts η Σαουδική Αραβία, προκειμένου να αντισταθμίσει τις απώλειες εφοδιασμού πετρελαίου, μετά το πλήγμα που υπέστη στις πετρελαϊκές εγκαταστάσεις της Saudi Aramco το περασμένο Σάββατο (14/9).
Η Σαουδική Αραβία χρησιμοποιεί τα τεράστια αποθέματα αργού πετρελαίου για να αντισταθμίσει μέρος της χαμένης παραγωγής και να καλύψει τη ζήτηση των πελατών της.
Σύμφωνα μάλιστα με ανακοίνωση της κυβέρνησης, τα πλήγματα από τις επιθέσεις των Χούτι με drones διέκοψαν την εξόρυξη 5,7 εκατομμυρίων βαρελιών αργού, ήτοι σχεδόν του 50% του συνόλου της παραγωγής της Aramco.

Η επόμενη μέρα

Όσον αφορά την επόμενη μέρα και τα όσα διαδραματίζονται τις τελευταίες ώρες, η κρατική εταιρεία πετρελαίου του Ιράκ δεν είχε ακόμη συμφωνήσει στο αίτημα της Σαουδικής Αραβίας, καθώς πρέπει να εκπληρώσει πρώτα τις υποχρεώσεις τις προς τους μετόχους της.
Σύμφωνα με την πηγή που επικαλείται το Platts, η Aramco είχε προσεγγίσει την SOMO για περίπου 10 εκατομμύρια βαρέλια αργού για φορτία του Οκτωβρίου ή του Νοεμβρίου. Ωστόσο, εκπρόσωπος της SOMO αλλά και της Saudi Aramco αρνήθηκαν να σχολιάσουν την πληροφορία του πρακτορείου.
Υπενθυμίζεται ότι την Τρίτη (17/9) ο υπουργός Ενέργειας της Σαουδικής Αραβίας Abdulaziz bin Salman είπε ότι το βασίλειο ελπίζει να αποκαταστήσει μέσα σε δύο εβδομάδες το μεγαλύτερο μέρος της παραγωγής που επηρεάστηκε από τις επιθέσεις.
Μάλιστα, τα αποθέματα αργού της Σαουδικής Αραβίας ήταν 179,8 εκατομμύρια βαρέλια τον Ιούλιο, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία που κυκλοφόρησαν χθες (18/9).
Επομένως, επαρκούν για να καλύψουν 28 ημέρες εξαγωγών που κατά μέσο όρο ήταν 6,88 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως κατά τη διάρκεια αυτού του μήνα.


Παρόμοια ποιότητα του «μαύρου χρυσού»

Σύμφωνα με το Platts, το πετρέλαιο του Ιράκ που παράγεται από τις πετρελαιοπηγές Basra στο Ν.Ιράκ, είναι παρόμοιο σε ποιότητα με αυτό (Arab Heavy) της Σαουδικής Αραβίας, ως βασική πρώτη ύλη για τα διυλιστήριά της.
«Εάν αυτό αληθεύει, τότε πρόκειται για μια τεράστια είδηση. Η Aramco θα προτιμούσε να ‘’τρέχει’’ τα διυλιστήρια με τον βασικό τύπο αργού πετρελαίου της (Basrah Light), παρά να αγοράζει προϊόντα απευθείας από την αγορά» τόνισε χαρακτηριστικά έμπορος που δραστηριοποιείται στις αγορές της Μέσης Ανατολής.
Τους τελευταίους μήνες, η SOMO έχει επικεντρωθεί στην ανάπτυξη των εμπορικών της δραστηριοτήτων και στην πώληση περισσότερων ποσοτήτων πετρελαίου στην άμεση αγορά.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης