Τελευταία Νέα
Εξοικονόμηση

Ερωτήσεις στη Βουλή για τη δυστοκία υποβολής αιτήσεων στο «Εξοικονομώ»

Ερωτήσεις στη Βουλή για τη δυστοκία υποβολής αιτήσεων στο «Εξοικονομώ»
Ο υπουργός Ενέργειας ερωτάται μεταξύ άλλων αν υπάρχει πρόθεση να εξασφαλισθεί χρονική προτεραιότητα όσων ήδη έχουν προχωρήσει σε αιτήσεις, τις οποίες το ηλεκτρονικό σύστημα δεν τις έκανε αποδεκτές χωρίς δική τους υπαιτιότητα
Τα προβλήματα στην υποβολή αιτήσεων στον Β’ Κύκλο του «Εξοικονομώ κατ' Οίκον ΙΙ» έχουν ως αντικείμενο οι ερωτήσεις προς το ΥΠΕΝ δύο βουλευτών, επισημαίνοντας ότι οι καθυστερήσεις που προκλήθηκαν στο ηλεκτρονικό σύστημα, λόγω φόρτου, θα πρέπει να αντιμετωπιστούν για την καλύτερη εξυπηρέτηση των ενδιαφερομένων.
Ειδικότερα, ο βουλευτής Ημαθίας της Ν.Δ., Λάζαρος Τσαβδαρίδης, υπογραμμίζει τη μεγάλη ταλαιπωρία των αιτούντων για την ηλεκτρονική τους πρόσβαση, καθώς και τη μεγάλη πίεση στους μηχανικούς, που έχουν επωμιστεί τεράστιο φόρτο εργασίας και μεγάλες ευθύνες απέναντι στους πελάτες τους.
 
Χρονικά κριτήρια επιλεξιμότητας

Ταυτόχρονα, όπως συμπληρώνει, το εξαιρετικά υψηλό ενδιαφέρον των επαγγελματιών και ιδιοκτητών ακινήτων, πολύ μεγαλύτερο από κάθε πρόβλεψη, καθώς καταχωρίστηκαν συνολικά 20.670 αιτήσεις σε λιγότερο από ένα 24ωρο, δημιουργεί ζητήματα εξάντλησης πόρων αλλά και χρονικών κριτηρίων επιλεξιμότητας.
Σύμφωνα με τον βουλευτή, καθώς όχι μόνο οι ενδιαφερόμενοι πρέπει να προλάβουν να καταχωρήσουν την αίτησή τους πριν εξαντληθεί ο προϋπολογισμός του Β΄ Κύκλου που συνολικά ανέρχεται σε 275 εκατ. ευρώ, αλλά και επειδή το σύστημα λειτουργεί με την αρχή first in – first served, μέχρι εξαντλήσεως δηλαδή του προϋπολογισμού για κάθε Περιφέρεια και όσοι επιθυμούν να ενταχθούν, πρέπει να το κάνουν σχεδόν αμέσως, για να διασφαλίσουν χρονική σειρά προτεραιότητας.

Επενεξέταση της αξιοπιστίας της πλατφόρμας

Έτσι, ρωτά τον υπουργό Ενέργειας αν προτίθεται να προχωρήσει στην εξεύρεση επιπλέον πόρων, προκειμένου να διευκολυνθεί η ένταξη περισσότερων ενδιαφερομένων στο εν λόγω Πρόγραμμα. Επίσης, ζητά να μάθει αν το υπουργείο προτίθεται να διασφαλίσει τη χρονική προτεραιότητα επιλεξιμότητας όσων ήδη έχουν προχωρήσει σε αιτήσεις τις οποίες το ηλεκτρονικό σύστημα, χωρίς καμία υπαιτιότητα των αιτούντων, δεν τις έκανε αποδεκτές.
Αν γνωρίζει τον λόγο ή τους λόγους που δεν λειτούργησε κανονικά η ηλεκτρονική πλατφόρμα του προγράμματος, ρωτά από την πλευρά του τον υπουργό ο βουλευτής Λάρισας και πρόεδρος του κόμματος «Ελληνική Λύση», Κυριάκος Βελόπουλος.
Με την ερώτησή του, ο βουλευτής ζητά επίσης να μάθει αν οροτίθεται ο Υπουργός να επανεξετάσει την αξιοπιστία του συγκεκριμένου συστήματος ηλεκτρονικών υποβολών αιτήσεων, μια που τα προβλήματα δυσλειτουργίας και με βάση τις προηγούμενες εμπειρίες, παρουσιάζονταν πάντα τις πρώτες ημέρες ανοίγματος της πλατφόρμας, λόγω αυξημένου φορτίου των χρηστών.


www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης