Αναλύσεις

Συμφωνία Τσίπρα - Merkel ότι η β' ελληνική αξιολόγηση πρέπει να κλείσει τον Φεβρουάριο

Συμφωνία Τσίπρα - Merkel ότι η β' ελληνική αξιολόγηση πρέπει να κλείσει τον Φεβρουάριο
Ο πρωθυπουργός αναμένεται να έχει συνομιλία τόσο με τη Βρετανή πρωθυπουργό Theresa May και τον Γάλλο πρόεδρο Francois Hollande.
«Η δεύτερη αξιολόγηση πρέπει να κλείσει άμεσα», συμφώνησαν Αλέξης Τσίπρας και Angela Merkel στην κατ' ιδίαν συνάντησή τους στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ στη Μάλτα, σύμφωνα με πληροφορίες, την ώρα που βρίσκεται σε εξέλιξη το θρίλερ για την πορεία της β΄αξιολόγησης.
Ειδικότερα, η αξιολόγηση, οι ευρωτουρκικές σχέσεις και το προσφυγικό, αποτέλεσαν την τριπλέτα της ατζέντας στην κατ'ιδίαν συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα, με την καγκελάριο της Γεερμανίας, Angela Merkel.
Σύμφωνα με πολύ καλά πληροφορημένες πηγές, ως προς το οικονομικό πρόγραμμα συμφωνήθηκε ότι πρέπει να ληφθούν άμεσα οι αναγκαίες πρωτοβουλίες για να κλείσει η αξιολόγηση μέσα στον Φεβρουάριο.
Η καγκελάριος ενημέρωσε τον πρωθυπουργό για τις συνομιλίες με την τουρκική ηγεσία, ειδικότερα δε όσον αφορά την ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή, το προσφυγικό και το Κυπριακό, που συζητήθηκαν στο πλαίσιο των ευρύτερων ευρωτουρκικών σχέσεων.
Από πλευράς του ο πρωθυπουργός υπογράμμισε την προσήλωσή του στις συνομιλίες για την εξεύρεση δίκαης και βιώσιμης λύσης στο Κυπριακό και τη σημασία της εφαρμογής της συμφωνίας Ε.Ε. - Τουρκίας.
Υπογράμμισε ωστόσο ότι η Τουρκία πρέπει να σέβεται το διεθνές δίκαιο και ότι προκλητικές διεκδικήσεις και ενέργειες της στο Αιγαίο υπονομεύουν τις ελληνοτουρκικές σχέσεις και την ειρήνη και σταθερότητα της ευρύτερης περιοχής.  
μας σχέσεις».
Ο πρωθυπουργός έχει σήμερα μια πρώτης τάξης ευκαιρίας προκειμένου να διερευνήσει τις προθέσεις των Ευρωπαίων ηγετών για την εξέλιξη του ελληνικού προγράμματος και για το κλείσιμο της αξιολόγησης έως το Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου.
Ο Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος συμμετείχε στην προπαρασκευαστική Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος, συναντήθηκε με τη Γερμανίδα καγκελάριο Angela Merkel, με τη β΄αξιολόγηση, τις ελληνοτουρκικές σχέσεις και το προσφυγικό να βρίσκονται στο επίκεντρο.
Επίσης θα συναντηθεί με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Jean Claude Juncker, ενώ αναφέρεται ότι θα έχει ιδιωτική συνομιλία με τη Βρετανίδα ομόλογό του Theresa May και τον Γάλλο πρόεδρο Francois Hollande.
Είναι προφανές πως κατά τις επαφές του αυτές θα επιχειρήσει αφενός να ενημερώσει για την πορεία της διαπραγμάτευσης σχετικά με την αξιολόγηση και αφετέρου να προσπαθήσει να βρει ένα διέξοδο στο αδιέξοδο που καταγράφεται έως σήμερα.

Hollande: Απαράδεκτες οι πιέσεις Trump - Η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να απαντήσει

Απαράδεκτες χαρακτήρισε σήμερα ο πρόεδρος της Γαλλίας Francois Hollande,  τις πιέσεις που ασκεί ο πρόεδρος των ΗΠΑ Donald Trump στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
"Δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό να ασκείται μέσω ενός κάποιου αριθμού δηλώσεων του προέδρου των ΗΠΑ πίεση όσον αφορά το τι πρέπει να είναι ή να μην είναι πια η Ευρώπη", δήλωσε ο Γάλλος πρόεδρος προσερχόμενος στην σύνοδο κορυφής της ΕΕ στη Μάλτα.
Οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις πρέπει να παραμείνουν ενωμένες προς όφελος της δικής τους ασφάλειας παρά να επιδιώκουν να εξασφαλίσουν σε εθνικό επίπεδο ειδικές χάρες από την Ουάσινγκτον, πρόσθεσε o Hollande.
"Δεν υπάρχει μέλλον με τον Trump αν αυτό δεν καθοριστεί από κοινού" από τους Ευρωπαίους, σημείωσε, υπογραμμίζοντας ότι ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ "θα πρέπει να το καταλάβει αυτό επειδή εκείνο που μετράει είναι η εσωτερική αλληλεγγύη της Ευρώπης" και "αυτό που διακυβεύεται είναι η μοίρα της ΕΕ".
"Πολλές χώρες θα πρέπει να σκεφτούν ότι το μέλλον τους βρίσκεται πρωτίστως εντός της ΕΕ παρά να φαντάζονται δεν ξέρω και γω ποια διμερή σχέση με τις ΗΠΑ, μολονότι είναι φυσιολογικό ο καθένας να μιλάει με τον Αμερικανό πρόεδρο", υπογράμμισε και τόνισε: "Οφείλουμε να έχουμε μια ευρωπαϊκή θεώρηση του μέλλοντός μας".
"Ποιος ξέρει τι θέλει πραγματικά ο πρόεδρος των ΗΠΑ, κυρίως σε σχέση με τη Βορειοατλαντική Συμμαχία", σημείωσε εξάλλου ο πρόεδρος Hollande ο οποίος είχε ήδη από το Σάββατο καλέσει την Ευρώπη να ενωθεί και να δώσει μια "αυστηρή" απάντηση στον Αμερικανό ομόλογό του, ο οποίος είχε δηλώσει για το Brexit ότι είναι "κάτι το καταπληκτικό".

Έκκληση Merkel για ενότητα

Η Γερμανίδα καγκελάριος Angela Merkel απηύθυνε έκκληση για ενότητα στην Ευρώπη.
«Η Ευρώπη κρατά την τύχη της στα χέρια της», δήλωσε η Merkel προσερχόμενη στη σύνοδο.
«Όσο πιο ξεκάθαροι είμαστε για το πώς προσδιορίζουμε τον ρόλο μας στον κόσμο, τόσο καλύτερα μπορούμε να φροντίσουμε τις διαταλαντικές μας σχέσεις, τόνισε αναφορικά με τις πολιτικές του νέου Προέδρου των ΗΠΑ, Donald Trump.

Αιχμές Juncker κατά Trump - Η νέα ηγεσία των ΗΠΑ δεν ξέρει λεπτομερώς την Ευρώπη

Για την ανάγκη συνεννόησης των ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης όσον αφορά τα μεγάλα ζητήματα, έκανε λόγο ο πρόεδρος της Κομισιόν, Jean Claude Juncker, προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής στη Μάλτα.
«Υπάρχει ένας κανόνας για τα συμβούλια της Ε.Ε.
Δεν ξέρεις ποτέ τι θα γίνει στο τέλος», ανέφερε χαριτολογώντας ο πρόεδρος της Κομισιόν.
Η νέα ηγεσία των ΗΠΑ δεν ξέρει λεπτομερώς την Ευρώπη και οι λεπτομέρειες μετράνε, υπογράμμισε ο Juncker, αφήνοντας αιχμές κατά του Donald Trump.
Τέλος αναφέρθηκε στο μεταναστευτικό, το οποίο θα απασχολήσει τη Σύνοδο Κορυφής.
«Η Κομισιόν έχει κάνει προτάσεις για το μεταναστευτικό.
Πρέπει να προχωρήσουμε», τόνισε.

Kern (Αυστρία): Ανησυχία για Trump - Καταλύτης για μια ισχυρή Ευρώπη το Brexit

Η έξοδος της Βρετανίας από την ΕΕ θα μπορούσε να αποτελέσει καταλύτη για μια ισχυρή Ευρώπη, δήλωσε ο Αυστριακός καγκελάριος Christian Kern, προσερχόμενος στη σημερινή άτυπη σύνοδο κορυφής των ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη Μάλτα.
«Σήμερα έχουμε αρκετά ανάμικτα συναισθήματα, για να είμαι ειλικρινής, διότι οι απτές πλευρές της πολιτικής του νέου Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Trump εγείρουν κάποιες ανησυχίες», δήλωσε ο Kern.
«Το Brexit θα μπορούσε να είναι καταλύτης για μια ισχυρή, περισσότερο ενωμένη Ευρώπη, είναι ένας κώδωνας κινδύνου… Η σύνοδος της Ρώμης είναι μια καλή στιγμή για να διευθετηθούν κάποια από τα ανοιχτά ζητήματα και έχουμε πολλά: φορολογική πολιτική, αλληλεγγύη, μετανάστευση, άρα θα μπορούσε να έχουμε κάποια οφέλη από αυτή την εξέλιξη», πρόσθεσε.

Διαβάστε περισσότερα ΕΔΩ

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης