Τελευταία Νέα
Πετρέλαιο

Mohammed al-Jadaan (ΥΠΟΙΚ): Δεν θα επηρεαστούν τα έσοδα της Aramco από τις επιθέσεις στη Σαουδική Αραβία

Mohammed al-Jadaan (ΥΠΟΙΚ): Δεν θα επηρεαστούν τα έσοδα της Aramco από τις επιθέσεις στη Σαουδική Αραβία
Η Aramco μπορεί επίσης να προμηθεύσει τους πελάτες για κάποιο περιορισμένο χρονικό διάστημα, από τα μεγάλα αποθέματα που διατηρεί σε εγκαταστάσεις στη χώρα
Την άμεση αντιμετώπιση της δύσκολης κατάστασης που κλήθηκε να αντιμετωπίσει η Saudi Aramco, χαιρέτησε ο υπουργός Οικονομικών της Σαουδικής Αραβίας, Mohammed al-Jadaan μιλώντας στο Reuters.
«Συγχαίρω την Aramco για την αποκατάσταση της παραγωγής της, έπειτα από την ανακοίνωση που εξέδωσε. Απέδειξε την ικανότητά της να αντιμετωπίζει άμεσα και γρήγορα τις κρίσεις» τόνισε ο Jadaan, προσθέτοντας πως η κρίση αυτή δεν θα έχει αντίκτυπο στα έσοδα της μεγάλης πετρελαϊκής εταιρείας.
Παράλληλα, υπενθυμίζεται πως χθες (17/9) ο υπουργός Ενέργειας της Σαουδικής Αραβίας, Abdulaziz bin Salman δήλωσε την Τρίτη ότι η χώρα του θα αποκαταστήσει την χαμένη παραγωγή πετρελαίου μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου. Κατάφερε να ανακτήσει τις προμήθειες στους πελάτες στα επίπεδα που βρίσκονταν πριν από τις επιθέσεις του Σαββατοκύριακου στις εγκαταστάσεις της, αντλώντας πετρέλαιο από τα τεράστια αποθέματά της».

Δυνατότητα προμήθειας από τα αποθέματα

Η Aramco μπορεί επίσης να προμηθεύσει τους πελάτες για κάποιο περιορισμένο χρονικό διάστημα, από τα μεγάλα αποθέματα που διατηρεί σε εγκαταστάσεις στη χώρα αλλά και στο εξωτερικό όπως στην Αίγυπτο, το Ρότερνταμ και την Οκινάουα.
Πολλοί αναλυτές υπενθυμίζουν την υφιστάμενη συμφωνία του ΟΠΕΚ για περικοπή της παραγωγής, πράγμα που σημαίνει ότι υπάρχει πλεονάζον δυναμικό παραγωγής τόσο στη Σαουδική Αραβία όσο και σε άλλες χώρες-μέλη.
Δεν είναι τυχαίο ότι η Ρωσία αμέσως διαμήνυσε ότι μπορεί να καλύψει τα όποια κενά, ενώ και στις ΗΠΑ, όπου την περασμένη εβδομάδα έκλειναν πηγάδια παραγωγής shale oil, είναι προφανές ότι αν οι τιμές διαμορφωθούν σε ελκυστικά επίπεδα τότε τα κοιτάσματα αυτά θα ξανανοίξουν.
Αν χρειαστεί, ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας μπορεί να συντονίσει μια απελευθέρωση ποσοτήτων από τα στρατηγικά αποθέματα των μελών του, ενώ ρόλο μπορεί να παίξει και η Κίνα φέρνοντας στην επιφάνεια μέρος του ιρανικού αργού που διατηρεί σε δεσμευμένο χώρο αποθήκευσης.
Στο πλαίσιο αυτό, βραχυπρόθεσμα οι traders και οι αναλυτές δείχνουν να ανησυχούν περισσότερο για τη ζήτηση και την πιθανή ύφεση, παρά για την προσφορά.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης